fredag 29 augusti 2008

Sverige ett land med kärringar som leds av idioter...

Ett nytt bevingat uttryck såg ljuset i gårdagens Debatt på statstelevisionen igår. Det var professorn Töllberg som myntade det när han försökte vara tydlig med vad som händer inom FRA-debatten. Ingen förstår någonting utan Sverige är ett land som består av "kärringar som leds av idioter". Förlåt, är idoterna gubbar som du själv då Töllberg? Det var lite svårt att förstå. Men jag är ändå bara en enkel kärring så vad kan man begära?

Det var på många sätt en intressant debatt hur som helst. Ingenting blev sagt egentligen, bara massa snömos som om möjligt rörde till det hela ännu mer. Karin Enström från moderaterna försökte åtminstone vara lite korrekt för FRA-lagen men fastnade även hon i "beslutet är taget"-sörjan och fick inte så mycket medhåll.

Tag en kopp kaffe och lyssna till Debatt här, inslaget om FRA börjar ungefär i mitten. På bloggen opassande pågår en intressant diskussion om programmet.

Den som imponerade mest på mig var Birgitta Ohlsson som nu efteråt berättade att hon skulle grubbla på varför hon inte röstade NEJ mot FRA-lagen hon också utan valde att avstå. Jag tror att det är svårt för oss utomstående att förstå och sätta oss in i det grupptryck som fanns i Riksdagen den dag som lagen röstades igenom. Det var uppenbarligen flera inom alliansen som ville rösta nej men som på något skickligt sätt blev förvillade att följa regeringens vilja. Inom psykologin talar man om "beslutsfattandets psykologi" vilket innebär att man fattar sina beslut dels utifrån det man redan känner till vilket iofs ofta baseras på det man redan vet, sina egna fördomar (bias) helt enkelt. Blir man sedan matad med "fakta", övertygad i grupp så är det väldigt svårt att helt självständigt stå emot grupptrycket. Ja då, det finns vetenskapliga teorier även om detta och Tversky och Kahneman fick Ekonomipriset för sina tankar kring hur beslut fattas. Det handlar ofta om inramning av problemet - läs förenklat om detta här.

Klamberg beskriver tekniken om att slå in en "kil" som på ytan verkar som om man gått med på stora förändringar till fördel för motståndarna och därmed förvirra dem till att gå med på det som i slutänden visar sig vara det man från början velat besluta om. Det är inte speciellt hederligt förstås men ett sätt att få sin vilja igenom. Klamberg som skrev artikeln om fulspelandet inom politiken fick ett omnämnande av FRA-lagsförespråkaren Markus Svensson. Den tycker att det Klamberg skriver är nonsens, vilket den senare redgör för i en separat artikel.

" En ganska vanlig fråga inom statsvetenskapen är varför politiker fattar till synes irrationella beslut. Jag tycker mitt resonemang är i linje med god statsvetenskaplig tradition, t.ex. spelteori (fångarnas dilemma). Spelteori (fångarnas dilemma) är ett tvärvetenskapligt forskningsområde som bygger på matematik. Främst används spelteori inom nationalekonomi, biologi och datavetenskap, men även alltmer inom sociologi. Teorin resonerar bland annat kring hur två aktörer (fångar) som tjänar på samarbete (folkpartiets och centerns kritiker) har makten i sin hand, men förlorar eftersom kommunikationen är bruten och en av fångarna (centerns FRA-kritiker) lämnar samarbetsmodellen." (Läs hela Klambergs inlägg om detta här, intressant)

En intressant fundering i det här sammanhanget med att slå in "kilar" för att vända opinioner är hur det kommer sig att regeringen plötsligt backar om presstödet. Är det för att få bort intresset från andra debatter, som den om FRA-lagen? Det kanske inte har något samband alls men det är det första som slår mig. Bloggarna börjar ta plats och i USA är de en faktor att räkna med i presidentvalet efter vad man kan läsa i DN. Här i Sverige vill man bestämt helst att vi inte finns och kallar oss okunniga. Nåväl. Tiden utvisar vem som har rätt.(SvD)
(Aftonbladet)

Scaber Nestor, Badlands Hyena "Idioter och kärringar i FRA-debatten".

4 kommentarer:

Daniel sa...

"kärringar som leds av idioter"

I Göteborg så är kärringar alla som inte står upp.
Det är inte längre könsbundet. Så veka människor är kärringar.

Det går egentligen tillbaka till när kvinnor var det svaga könet, men uttrycket hänger kvar ungefär som lapplisa, fröken, sjuksköterska gör.
Alla som inte säger ifrån är djälva kärringar men du hänger upp dig för mycket på könet i uttrycket. Men som sagt, det är dialektalt och det är väldigt mycket dialektala ord på tv och i tidningar som jag inte förstår heller. Inte ens den sk. invandrarsvenskan är gemensam genom hela landet utan skiljer sig åt beroende på etniska sammansättningar. Jugoslaverna och iranierna i Göteborg skulle aldrig få för sig att använda ord som guzz m.m. Dels gillar inte jugoslaver turkar, och dels betyder ordet fisa, fjärt på persiska. Men kärring är ett uttryck som jag själv använder till kompisar när dom har lagt sig utan kamp.

Mary sa...

Götlaborg...

Jag är gift med en Göteborgare ;-)

Jag bara vässade lite.

Anonym sa...

"kärringar som leds av idioter"
Oväntat vulgärt uttryckt, men utan tvekan sant.

Du är en fin människa Mary som förlåter riksdagsledamöterna för att de faller för grupptrycet. Jag tycker man kan förvänta sig annat av någon i den positionen. Hur ska det sluta när vi har en riksdag som består av kä.., förlåt veklingar?

Daniel A sa...

Jag tyckte dock att det var väldigt intressant att lyssna på debatten. Man har ju faktiskt glömt av att NSA redan gör jobbet, och om FRA gör sitt jobb bakom stängda dörrar, så betvivlar inte jag att NSA gör sitt i en helgjuten bunker.
FRA-lagen behövs säkert (givetvis i reviderad tappning med kontrollorgan som kollar hela tiden), men jag litar fortfarande inte på myndigheterna att dom bara vill skydda oss från terrorister, utan även vill skydda oss från oss själva. Jag hade gärna sett Töllborg som polischef, för han är en av dom få som värnar om intergritet samtidigt som han skulle se till att myndigheterna inte gjorde så mycket fel. Det är en av dom få platserna jag tycker att en professur behövs för att få jobbet.