fredag 29 augusti 2008

Bloggandet är redan här...

Vid årets konvent i Denver finns bloggarna på plats. 120 ackrediterade och ytterligare 500 enligt DN. Bloggarna har ett eget center som Google organiserat.

"En representant från "gammelmedia" som vill titta in i tältet måste ackreditera sig under skylten "Traditional Media" och ledsagas av en volontär - kanske är arrangörerna rädda att stofilredaktörerna ska snubbla över sladdar och fördärva allting."

Ingen har väl undgått "bloggbävningen" härhemma kring FRA-lagen. Bloggarna som ibland kallas den "så kallade Bloggosfären" har tagit kommandot i debatten på många sätt. Men med strot stöd av traditionell media förstås. Stenarna vänds upp och ner och analyseras på olika sätt. Parallellt med FRA så har det pågått en debatt om bloggande och kvalitet i förhållande till traditionell journalistik som av många anses "finare". Denna fördom får man betrakta som sönderstucken vid det här laget.

Det har visat sig att bloggande har många dimensioner och det handlar inte bara om dagboksskrivande på nätet utan i hög grad om att förmedla kunskap, perspektiv och förtydliganden. Många synnerligen kompetenta personer använder bloggen för att nå ut med sin kunskap.

Vissa journalister försöker stå emot och nedvärderar bloggare och kallar oss särskrivande specialklassare i en bloggsörja (säkert har hon fått äta upp detta) medan andra är mer positiva, kanske rent av bloggar själva. Andra medger att det är svårt att hinna med i bloggarnas takt, som Mats Knutson på Aktuellt uttryckte en filmsnutt på SVTs hemsida igår. Den verkar dessvärre vara borttagen just nu.

Jag skrev tidigare att symbiosen mellan bloggare och traditionell media, ett begrepp som jag själv föredrar framför det mer markerande och konfronterande "gammelmedia". Det är samverkan som gäller på fältet. Sen må uttryckssätten vara olika. Men det är detsamma vad gäller olika avdelningar på en tidning. Krönikörer och ledarspalter är mer frispråkiga än vad faktaredaktionerna är. Eller hur?

(intressant)

(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: