FRA-lagen innebär konstant övervakning av all elektronisk kommunikation och att irrelevant information omedelbart ska förstöras räcker inte menar Robin Lööf. Ulf Bernitz som är professor i EG-rätt vid Stockholms universitet säger till SR "– Jag tror att det är en omständighet som man helt enkelt inte hade med i beräkningen när man gjorde lagen..." . En relevant invändning mot lagen tycker också min husjurist Schultz.
Personligen tror jag att det finns rätt så mycket som man inte har tänkt på vad gäller FRA-lagens konsekvenser, det framkommer mest hela tiden och det är väldigt tydligt att lagens förespråkare mest riktat in sig på syftet. Konsekvenserna viftar man bort. Det är synd och trist. Det är det som också gör att man kan misstänka att det är mer prestige än något annat som driver den här frågan från förespråkarna just nu. Men säker kan man aldrig vara. Å andra sidan öppnade statsministern för en ändring av lagen, mer än någon annan av förespråkarna har gjort faktiskt. Att ändra sig är aldrig fel. Det är stort ibland. Fast å andra sidan kan man undra också.
Ibland funderar jag på hur de politiker som blivit ansatta av offentlighetens ljus med allt vad det innebär av att bli avklädd in på bara skinnet känner sig inombords när de funderar kring privatlivets helgd. De är inte heller mer än människor när de tänker efter. Små fjädrar bli snabbt stora kuddar med hål i och fjädrar yr okontrollerat. Detta gäller inte bara FRA-lagen förstås utan överhuvudtaget när vi talar om integritet.
FRA-lagen kommer också att medge avlyssning av våra telefonsamtal. Det talas väldigt lite om det, det mesta handlar om e-posten. Så avlyssning av våra telefonsamtal - upp på bordet nu. Hur kommer det att bli med den saken? Jag har väldigt lite koll själv faktiskt. Men någon kanske kan förklara. Dessutom så får vi alla antagligen högre kostnader för våra abonnemang eftersom kabelbolagen måste investera i ny utrustning.
Bloggare är på gång förstås: Krassman, Drottningsylt, Salubrin, Bloggtidningen, Opassande, Garuda, Christian,
Läs även andra bloggares åsikter om politik, FRA, FRA-lagen, avlyssning, regeringen, personlig integritet, samhälle, EU
7 kommentarer:
Givetvis kommer telefontrafik över Sveriges gränser att avlyssnas. Det är ju en av huvudpoängerna med lagen. FRA har själva framhållit att telefonnummer är ett typiskt sökbegrepp.
Det finns förstås också en massa high-tech inom området: röstidentifiering, språkigenkänning, omvandling av tal till text m.m. Så säkerligen finns det möjligheter att skanna av innehållet på automatiserad väg i ett tidigt skede. Sökbegrepp torde alltså inte bara utgöras av abonnentnummer, utan kan nog lika gärna vara olika triggerord, röster osv. Här kan man förstås räkna med att tekniken kommer att utvecklas med stormsteg. FRA har det väldigt bra förspänt med den nya lagen.
/Joppe
"Dessutom så får vi alla antagligen högre kostnader för våra abonnemang eftersom kabelbolagen måste investera i ny utrustning"
Och sedan när skulle det ses som skuggan av ett problem i den politiska sfären att medborgarna pådyvlas ännu en utgift? Jag när tyvärr den starka misstanken att det snarast ses som ett visst egenvärde.
Flera intressanta inlägg om "juridiken" kring FRA_lagen finns på Mark Klambergs blogg
http://klamberg.blogspot.com/2008/08/schultz-om-integritetsskyddet-i-sverige.html
Klart att staten skall veta vilka vi pratar med och om vad vi pratar. Vad ska vi annars med staten till?? Dessutom är alla anledningar att höja skatter och avgifter bra anledningar att höja skatter och avgifter! Skål för den socialistiska revolutionen!
Det finns bara en Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund är hans profet.
Gällande telefonavlyssning skrev Joppe, "Här kan man förstås räkna med att tekniken kommer att utvecklas med stormsteg. FRA har det väldigt bra förspänt med den nya lagen."
Många av dom stormstegen är redan gjorde av NSA, enligt alla deras (officiella) patent. Programvaran/funktionerna delar dom med sig av.
Sen har ju NSA medverkat öppet att ta fram "säkerhetsfunktioner", så det är ju inte heller någon hemlighet.
Lägger man till DoDs sponsring på den öppna marknaden, samt vad telecombolagen, och den övriga privata marknaden (inte minst inom den akademiska världen), själva utvecklat under årens lopp så blir det en ansenlig mängd av programvara/funktioner som redan finns att tillgå.
T ex, i våras var det ju übernördar på ett universitet i USA som kom på ett sätt att avlyssna krypterad VoIP-telefonin utan att behöva dekryptera kommunikationen, med hyfsad träffsäkerhet, genom att tolka variationerna/mönster i den krypterade kommunikationen, dvs inte helt olikt hur man knäckte tyskarnas krypterade kommunikation (innan enigma), eller tolkade hieroglyfer.
***
Många har väldigt svårt att förstå vad som redan idag är möjligt att göra rent praktiskt, utan att det kostar skjortan. Jag brukar använda Narus som bevis för detta, så jag gör det igen:
"Narus uniquely provides insight into the entire network, ensuring that all targeted data is captured regardless of the size, speed, or asymmetric topology of the network. Any number of links, at any speed, with any routing architecture, can be simultaneously monitored.
Complementing the NIS total network view is real-time monitoring and capture at line-speed, eliminating the need for unmanageable volumes of data, costly post processing, and the side effects of capturing untargeted data.
NIS' unmatched breadth of target criteria also provides for surgically precise capture of data. Supported targets include both broad identifiers such as port, protocol, RADIUS login, or IP address as well as application specific identifiers such as e-mail address, web-mail identity (even those within a 'cc' or 'bcc' field), SIP URI, VOIP number and many others.
NIS supports comprehensive forensic capabilities that dramatically simplify analysis of captured data. This includes playback of streaming media (such as captured VoIP), rendering of web pages, examination of e-mail and the ability to analyze the payload/attachments of e-mail or file transfer protocols." // narus.com
Man kanske kan säga att det bara finns två nackdelar med den: All kommunikation i kabeln in i avlyssnings- och filtreringsmaskinen analyseras, och, det är den mänskligafaktorn som sätter begränsningarna.
//ST
En annan grej som någon lyfte fram var aspekten på alla avtal som vi har med bl a telefonibolag, internetleverantörer, bloggtjänster, banktjänster etc.
Fram till FRA lagen har det varit olagligt att göra intrång, avlyssna eller hacka sig in i system.
Men plötsligt kan inte Telia, ComHem eller Tele2 säga att de inte sker någon avlyssning.
Och hur relaterar det till EU's fria marknad. Ska inte Svenskar kunna erbjudas samma tjänster som övriga EU?
Så, inte nog med att mina avtal med ComHem, Telia och Telenor får ändrade förutsättningar, jag kan heller inte köpa en liknande tjänst från ett annat EU land.
Jag har ju inte råkoll på EU's lagstiftning, men jag anar att det kan finnas nått att gräva i.
perty,
Det har inte varit olagligt att avlyssna per se. Polisiära myndigheter har ju med hjälp av lagen haft rätt att avlyssna specifika individer, t ex.
Laglig avlyssning av eterburen kommunikation kan också göras t o m av dig med hjälp av en radiomottagare ("radioscanner"). Det anses bara omoraliskt. Dock får du inte göra vad du vill med informationen. (Tror inte det är särskilt många som läst eller kommer ihåg den lilla notisen i sin manual till sin okrypterade trådlösa telefon som upplyser att kommunikationen mellan handenhet och basstation kan avlyssnas.)
Avtalen med teleoperatörer och ISPs blir ju lite perverterad nu, inte minst för att alla vet att avlyssning kan ske, och beroende på till vart kommunikationen går kommer att ske, men dessa operatörer får inte röja att det sker.
När det gäller dessa avtal så lär det nog komma tillägg som skyddar operatörerna mot stämningar för avtalsbrott (då dom inte kan garantera skyddad kommunikation för kunden) precis som i FISA-tillägget i USA. (FRA-lagens motsvarighet heter FISA i USA, och RIPA i England.)
//ST
Skicka en kommentar