Maria Abrahamsson lyfter på ögonbrynet åt uppgiften i Riksdag&Departement att remisstiden för ett regeringsbeslut om FRA-lagen kommer att bli väldigt kort. Ett par veckor bara.
"Regeringen har tagit oacceptabelt lätt på grundlagen hela vägen i det här lagstiftningsarbetet, så förvånad ska man inte vara. Men enligt grundlagen (regeringsformen 7 kap 2 §) ska lagförslag beredas, som det heter på juristprosa, på ett sådant sätt att behövliga upplysningar och yttranden hinner hämtas in från berörda myndigheter." (Maria Abrahamsson, Svd)
Vad är det för dumheter? FRA-lagen sägs vara en viktig lag, eller hur? Om en lag som är viktig behöver 30 olika tillägg framfunna på en eftermiddag, är det en bra lag då? Jag skrev detta tidigare idag. Vad är det för respekt för väljare, mer än hälften av tillfrågade svenskar vill inte ha den här lagen alls som den ser ut idag och det på grund av olika infallsvinklar.
Den får juridiska komplikationer som att Sverige kan bli prickade inför Europadomstolen. Den ställer alla integritetsfrågor på ände. Den är tekniskt trasig enligt experter, den är dessutom helt oduglig på att finna terrorister. Är det förtroendegivande? Det kan man väl ändå inte påstå. Johan Westerholm tycker inte att det hela är konsekvent på något sätt. Man kan verkligen fundera kring den här lagen.
Nej - riv upp och gör om den här lagen och gör de rätt från början. Nog måste det väl finnas något vettigt sätt att hantera det här? Tänk som bilföretagen. De plockar in alla bilar och byter ut växellådan på samtliga bilar om det skulle vara fabrikationsfel. Oj, det företaget tar sitt ansvar tänker bilägarna och köper en ny av samma tillverkare igen.
FRA-lagen har absoluta fabrikationsfel... Finns det några garantier?
Arga kunder:
Bloggstafetten mot FRA-lagen:
09 sept - Emma -Opassande
10 sept - Oscar Swartz
11 sept - Anna Troberg
12 sept - Rick Falkvinge
13 sept - Mary Jensen
14 sept - Mark Klamberg
15 sept - Stoppafralagen.nu (företrädd av Anna Petersson)
16 sept - öppnar Riksdagen... Dexion har gjort en bra sammanställning över den dagen. Och så blir det manifestationer i Malmö och Göteborg också...
(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, FRA-lagen, FRA, sociogram, underrättelsetjänst, samhälle, regeringen
7 kommentarer:
Vill peka på att Odenberg tycker att den korta remisstiden FÖRRA gången var helt ok:
http://www.liberaldebatt.se/nr/2008.4/s14.html
Detta TROTS att åtskilliga remissinstanser klagade i sina remisssvar.
Pinsamt. Regeringsodugligt.
Varför ska de nu upprepa samma sak igen? (och då ska vi såklart inte glömma hanteringen den 18e).
Jag blir mörkrädd för mindre. jag hoppas sådana som du blir nominerad på en riksdagslistan 2010 För du verkar ha levt i verkligheten i alla fall.
Jag är visserligen inte moderat i alla frågor men då det kommer till försvarspolitik så är jag fullt enig med Alliansen. D
Det är människor som dig och Mark. och många andra bloggare som får mig att hoppas på att det kan bli ordning i lekstugan som Rosenbad är just nu i FRA debatten. De borde sitta där och trycka på knapparna.
Och tyvärr tror jag att FRA debatten är ett stort problem på något mycket allvarligare. Vi kommer att leva i en Orwokrati om våra politiker inte sansar sig (nytt ord för dagen) Och jag misstänker att vår representativa demokrati är på väg att omvandlas till en plutokrati. Det om vi inte ser upp.
Hoppas du och dina läsare får en trevlig helg.
Riv upp. Gör om. Gör rätt.
Hej Mary!
Du kan uppdatera inlägget med Clarence Crafoord krönika: "Hur kunde man glöma Europakonventionen" i Dagens juridik.
http://www.dagensjuridik.se/sv/Artiklar/FRA-Hur-kunde-man-glomma-Europakonventionen/
Tack Tindra ;-)
Tack anonym - jag uppdaterade både detta och mitt senaste inlägg med den här länken.
Kort remisstid?
Det lunktar taktik tycker jag. Det ser ut som samma taktik som använts t ex vid nedläggningen av Arbetslivsinstitutet, förändringen av villkoren för arbetslösa och sjuka.
Dessutom sker privatiseringar av våra gemensamma tillgångar i en rasande fart.
Det är en delvis irreversibel åtgärd, liksom de förändrade villkoren för arbetslösa och sjuka vilka kan leda till personliga katastrofer som kanske inte går att åtgädra senare.
FRA-lagen är reversibel. Om något är viktigt att göra snabbt så är det nog att stoppa de andra sakerna jag nämnt.
Nej, Leo. Nedläggningen av det korrumperade arbetslibsinstitutet och andra korrumperade vänsternästen var ett vallöfte. Detsamma gäller arbetwslinjen. Remisstiden var kort därför att regeringen ändå skulle strunta i svaren. Det var folket själva som lade ner arbetslivsinstitutet och reformerade arbetslöshetssystemen på valdagen.
När nu man har kort remisstid i fråga om massavlyssningsdagen så är det också därför att man tänker strunta i svaren men nu är det för att driva igenom en massavlyssningslag man tidigare minoritetsbordlagt.
En minoritetsbordläggning, med det syfte den har i RF, är det kraftfullast tänkbara löftet att inte själv driva igenom lagen om man vinner det val som minoritetsbordläggningen syftar till.
Bästa Major Melon
Kan det vara så att väldigt många i stunden för riksdagsvalet inte förstod vad som skulle hända om den borgerliga alliansen vann? Att man inte förstod att forskning och kunskap som räddar människoliv skulle negligeras för att den ansågs vänstervriden, socialistisk? Och att man inte förstod att det skulle bli vad många menar är rent av hänsynslös behandling av sjuka och arbetslösa?
Och att principer och vad många finner vara slentrianmässigt tänkande skulle vinna över tvivlen inför FRA-lagen?
Förvisso håller jag med dig om att valutgången försatt oss i den här situationen. Men jag tror att det som bör diskuteras är om politikens innehåll verkligen var det som det röstades om. FRA-lagen är en detalj i sammanhanget, inte huvudfrågan.
Skicka en kommentar