fredag 26 september 2008

Här snackar vi gott bröd alltså...

Gummibröd går fetbort i vår familj. Här bakar vi själva eller så handlar vi på Brothaus Moberg. Äkta gott tyskt bröd. Många varianter, alla lika goda. Tänk dig att få riktiga Brötchen till frukost. De har bageri i Åkersberga men finns numera på alla möjliga ställen runt om i stan. Man kan även handla på nätet. Just detta bageri saknades i SvDs sammanställning. De andra verkar också spännande.

Kolla in deras hemsida.

Har ni lust att baka så bjussar jag på mitt recept här:

Gott och enkelt matbröd

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 pkt jäst
1/2 liter vatten som ska vara 37 grader varmt (Använd en termometer för bästa resultat)
2-3 tsk salt
2 msk honung
3 msk olivolja
1 dl solrosfrön (eller russin, torkade fikon eller aprikoser, då kan du utesluta honungen)
13-14 dl mjöl. (Jag använder i princip alltid Saltåmjöl eller Dinkeldito)

Som vanligt så blandar man jäst och det tempererade vattnet och när det är gjort hälls resten av ingredienserna i och det hela skall arbetas tills det släpper bunken (jag utgår ifrån att det finns en matberedare) och låt det jäsa minst 45 minuter, banka ned degen och baka ut till två bröd som läggs på plåt och får jäsa ytterligare 40-45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader under tiden.
Pensla brödet med lite vatten när det är färdigjäst och sätt in det hela i ugnen och sänk gradantalet till 200 grader och grädda i cirka 35minuter.

När man knackar med fingret under limpan och det låter lite ihåligt är det klart.
Rejäla jästider är det viktigaste för att få ett gott bröd utan jästsmak.
Ät upp det ena brödet nybakat på kvällen med lite honung och en kopp té och spara det andra till nästa dags frukost.

Kanon.

Blir det något över skär det i småkuber och rosta i ugnen till krutonger. Och så börjar man om igen på kvällen...

Så kan Pågen & Co ha sitt bröd för sig själva....



2 kommentarer:

Martin Vesterlund sa...

Receptet utskrivet och arkiverat tillsammans med övriga recept.

Låter som ett riktigt gott bröd. Danke!

Anonym sa...

Du borde skaffa boken Bröd av Jan Hedh. Det är helt klart den bästa bok som finns om hur man bakar riktigt gott bröd.

http://dagensbok.com/index.asp?id=1429