fredag 19 september 2008

Jag söker jobb men får spader av dessa databaser...

Nu har jag hållit på ett tag här och försökt skaffa mig ett jobb. Att jobba i egen regi har sin förtjänster men nu längtar jag verkligen in i ett större sammanhang igen. Jobbarkompisar, regelbundna inkomster, något att brinna för.

Men det uppstår problem med databaserna. Vi börjar med Arbetsförmedlingens. Där kan man fylla i högst 18 kompetenser!!! När man varit med ett tag i arbetslivet så räcker det inte med 18. Själv har jag 42 som jag kan använda mig av för att göra ett bra jobb på olika positioner. Arbetsförmedlingens platsbank snarare begränsar än möjliggör arbetssökande på så sätt. Har man en bred kompetens så borde chanserna öka eftersom man kan söka på flera fält? Arbetsförmedlignen får vara tills vidare.

När man sedan försöker sig på att fylla i sina uppgifter på rekryteringsföretagens hemsidor så hamnar man i liknande dilemma. Namn, kön och ålder är det första man ska fylla i. Men just det där med kön och ålder - är inte det diskriminerande egentligen? Apropå sökbegrepp nu. Är man lite äldre eller har fel kön så är det ingen som söker och man hamnar man i botten av databasen och får aldrig ens en chans. Sen allt detta petande i datum och listor som inte innehåller de positioner man haft och önskar, det är på en detaljnivå som inte kan vara relevant. Inte bra. Vissa rekryteringsföretag är proffs och tar emot personliga CVn. De vinner.

Det handlar inte bara om att kunna skriva ett bra CV - det handlar också för den som läser att kunna se och förstå vad det egentligen står i det. Många talanger kommer till korta för att den som ska läsa ett CV inte ser skogen för alla träd. När man ringer till ett rekryteringsföretag och det första man får höra är - det är väldigt många som har sökt och vi har fler mycket kompetenta sökanden, så blir det en direkt uppmaning egentligen att inte söka jobbet och detta sker innan de ens vet vem man är! Vet kunderna om det där? Men det kanske redan finns en utpekad person och att det egentligen bara annonseras för formens skull? Kul är det inte för hur det nu är så är det en anspänning att söka jobb.

Vad jag vill säga är att formulärbaserade rekryteringsdatabaser verkligen är kass... Att rekryteringsbolag inte alltid tänker på att de representerar sin kund.

Men jag tar och söker jobb på omvänt sätt i stället som ett experiment. Då kanske jobbet kommer till mig?

Jag har tidigare arbetat som chef/ledare inom IT-media. I roller som kommunikationsansvarig, affärsområdeschef, chefredaktör, publicist, projektledare, strategisk affärsutveckling, rektor och utbildningschef inom privat sektor, utbildningschef och konsult. Är en bra chef säger tidigare medabetare. Ledningsgrupper har gått som en röd tråd i mina jobb och jag gillar den övergripande rollen. Jag söker liknande arbeten nu.

Jag har en akademisk examen i beteendevetenskap (pedagogik/juridik/retorik), men har också en juridik, psykologi, ledarskap, kommunkation, IT-multimedia med i den bagen. Också Poppius (1970) förstås. Filar på en magisteruppsats om "learning on the internet".

Jag är van att arbeta strategiskt och vet hur en politiskt styrd organisation fungerar och är en driven IR-användare. Resultatorienterad, envis, målinriktad, humoristisk, paraplyseende, ödmjuk, gillar att arbeta med människor, aningens otålig och jag är van att formulera mig i olika medier och se samband där andra missar. Jag är driven som sjutton och med fast hand tar jag mig fram till målet, ibland hoppar jag över hindren och inland går jag runt dem, det beror på.


Vi ger det här en chans... för vidare information så nås jag på e-posten i min profil här i bloggens högermarginal.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Aloha!

En annan sak med Arbetsförmedlningen är de extremt gammalmodiga kategorierna de fortfarande kör med. Jobbar med med "IT" finns det i dag en oherrans massa ganska tydliga jobb. Men på arbetsförmedlingen är det "dataoperatör" och liknande jobb med 60-talsvibbar som gäller för allt.

Och svagströmselektriker är inte riktigt samma sak som att designa datorer och integrerade kretsar...

Fram för alternativ som är i takt med tiden.

MVH
JoachimS

Mary sa...

Som sagt - det finns sannerligen en del att önska i den Afs databas. Jag såg omedelbart en hel del förbättringsmöjligheter bara genom att snabbt skanna igenom den.

Vad skulle man inte hitta om man börjar leta systematiskt?

De har också delat upp exempelvis Officepaketet på 4 olika sk. kompetenser så där ryker direkt tre i onödan som man kunde använt till annat. Man kunde väl subgrupperat.

Kan du internet? Va? Protokoll eller surfa? Va?

dexion sa...

Sett att Magasinet Neo söker ny redaktör?

Anonym sa...

FRA?

//ST :-()

Anonym sa...

Nämen Mary! Du tror väl inte för 17 att di skall få ett jobb förmedlat via arbetsförmedlingen, sådant händer bara inte. AF är bara en nitisk kontrollinstans för A-kassan och ett ställe där byråkrater vilar en masse, inget annat. Har aldrig varit något annat heller, dess namn har bara förvillat dig i din godtrogenhet.

Anonym sa...

AF databasen samordnad standarisering inom EU. År 2004 avslutade jag en två årig KY-utbildning i programmering. Vi var en av de första klasserna som gick ut och bara lärt oss .NET som C#, VB.NET, ASP.NET . Men det tog två år, till sommaren 2006, som jag kunde lägga in dessa i mina meriter, för då hade databasen uppdaterats!
Betänk att jag redan 2004 var i kontakt med avdelning på AF för uppdatera databasen med dessa programmeringspråk. Svaret var att man visste om problemet, men att uppdateringar ska sammordas inom EU, därför alla baser ska ha samma bas och de hade en enormt lång lista med nya yrkestitlar, färdigheter etc, som de väntade på att få lägga in.
Eftersom det ej går Goggla på AF, så blir det svårt för arbetsgivare att söka på färdigheter och få några "träffar" om databasen tillåts ligga mer än två år efter verkligheten.

Cordelia sa...

Som sista land i EU kommer Sverige att förbjuda åldersdiskriminering den 1/1 2009.

Visserligen blir det inte förbjudet för rekryterare att fråga om ålder men gör de det löper de en 99% risk att förlora diskrimineringsmål i domstol. För varför fråga om detta om de inte tänkt använda uppgiften för att rata kandidater pga ålder?

Totalt oacceptabelt blir det (som idag) där arbetsgivare kan se ålder på de som ligger inlagda i t.ex. Manpowers databaser.

Söker du jobb i andra EU-länder eller USA frågar de ALDRIG om ålder och de skriver till och med uppmaningar att INTE ta med uppgifter om ålder i sitt CV.

Svenska mellanchefer är fortfarande totalt omedvetna om att detta inte är OK. Det är som på 1960-talet då ingen insåg att det var något fel med att vara homofob.

Jag verkligen hoppas att Manpower och några andra stora svenska arbetsgivare åker dit rejält på detta (både i media och i domstol).

Det blir det "wake-up call" som behövs för att nu ut överallt på den svenska arbetsmarknaden.

Peter sa...

Lyd dexion och sök Neo-jobbet.

Jag tror du har vad svensk borgerlig debatt behöver - även på papper!