måndag 15 september 2008

Kom ihåg att det viktiga är FRA-lagen nu

Uppdatering: Jag vill med detta inlägg försöka köra lite Surf på smutstvätten och tala om att alla har en sån.

Statsministern har tappat besinningen på ett internt möte. Vem har inte gjort det någon gång i sitt liv? Alla som har/haft tonåringar vet vad jag menar. Man blir galen till slut.

Att en grupp utsätter enskild person för påtryckningar kollektivt är aldrig snyggt och verkligen nå´t att ta avstånd ifrån. Birgitta Ohlsson berättade om andra metoder i Folkpartiet denna tragiska FRA-lagmötesdag. Där togs ledamöterna ut en och en och fick veta att andra givit upp osv. Personliga påtryckningar, härska genom att söndra. Hur snyggt är det då? Federley grät i riksdagen och hänvisade till mamma. Han kan inte ha varit oberörd, eller hur? Mona Sahlin gav Pär Nuder sparken via pressen! Det finns hur många exempel som helst.

Politik är verkligen en smutsig verksamhet ibland. Denna typ av sammankomster sker också dagligen i andra stora organisationer där människor är inblandade och det börjar handla om makt och tolkningsföreträde. Människan är en sorglig varelse på många sätt, det är bara att konstatera. Det hjälper inte att man försöker skyla över.

Hade jag varit närvarande på det beryktade m-mötet hade jag definitivt tagit Karl Sigfrids parti och ställt mig upp och rutit. Åt samtliga närvarande. Det gäller överhuvudtaget i såna här sammanhang. Det har ibland en hög kostnad, men det är prisvärt i längden.

Men låt oss nu inte stanna upp vid vad statsministern sagt eller inte sagt eller vad som menades. Han var väl förbannad och är inte mer än människa han heller.

Låt oss inrikta oss på sakfrågan nu - FRA-lagen...

12 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Jag tycker faktiskt att Reinfeldt ska be Karl Sigfrid om ursäkt, offentligt.

Det var mobbning. Klart att Fredde var förbannad, men då ska han erkänna det och be om ursäkt. Och sluta med detta slag av agerande och säga till inom partiet att sådant får inte förekomma.
Inte ens bakom lyckta dörrar.

Mary sa...

Det håller jag fullständigt med dig om...

Hans J sa...

Reinfeldts, Schlingmanns och Ullenhags med fleras agerande är så allvarligt att dessa personer borde avlägsnas från sina FÖRTROENDEpositioner.

I fallet Reinfeldt är det kanske förklarligt att man vill stötta sin "führer" men inte ursäktligt.

Bort med honom!
Bort med de övriga!

Mikael Nilsson sa...

Hmm, Mary, det där låter lite väl ursäktande i mina öron. Får han göra vilka fel som helst menar du?

Jag ska först säga att jag också var glad över Reinfeldt när han tillträdde posten.

Men det här rör sig ändå om vår statminister och en hel riksdagsgrupp där INGEN hade ryggrad att stå upp och försvara Karl (som du ville göra).

Och detta i en fråga av denna dignitet som rör svensk säkerhetspolitik? Jag tycker inte alls att det är ursäktligt med att man är människa. Faktiskt. Att jämföra med Nuder blir lite småsint.

Men ok, tillbaks till FRA-lagen... :-)

Mary sa...

Nej man får inte göra vilka fel som helst. men nuvet ju ingen av oss som inte var där exakt vad som hände egentligen... Man kan väl be om ursäkt om man förivrat sig och det kanske redan är gjort. Vad vet vi?

Å andra sidan så får såna här "skandaler" så lätt fäste och intar en överordnat position från det som är viktigt just nu. FRA-lagen i sig. det var det jag ville komma i från.

Överhuvudtaget borde männsikor vara lite justare mot varandra och acceptera att man kan tycka olika även i en grupp.

L sa...

skönt med engagerade människor. gillar speciellt vad du skriver om mobbning.

stefan cronberg sa...

Efter mer än 40-år som moderatmedlem och även förtroendevald (1974-1989) så känns det som om de moderata valframgångarna (nya-, är bäst att tillägga) i kvantitet inte motsvaras av kvalitet. Att Reinfeldt leder en mobbing är väl i bästa Göran P-stil, men att han dessutom visat sig som en urusel ledare är ngt helt annat. Tankevurpor i Rosenbad sänds ut på remiss; förslag kritiseras och ändras; TOLGBORGISM är namnet.

Gud vad jag saknar Bohman, Adelsohn och Bildt! Där var taburetterna viktigare än "makten"...

Den 20 september 2010 så vaknar ett antal blivande GD:ar och landshövdingar med rejäl baksmälla och ett antal m-riksdagsleamöter får ägna sig åt mobbing i mindre skala.

stefan cronberg sa...

Det gick fort. Naturligtvis "INTE viktigare än makten".

Hans J sa...

Förhoppningsvis är GD:ar och landshövdingar den 20 september 2010 ärans män och inga fähundar och förhoppningsvis har de ingen baksmälla.

Förpassa moraliska ynkryggar till andra ställen än GD-stolar och länsresidens.

Mindre omfattning på mobbing kommer automatiskt av färre som kan utföra sådant...

Fredrik sa...

Blir det inte lite väl mycket "tvätta byken offentligt" i våra medier just nu.
Helt klart är att FRA-frågan inte varit bra, inte är alliansens egen från början(trots försök från vänstern att påvisa det), och att det finns lärdomar att dra.
Samtidigt är det bara att spela den o-samlade oppositionen i händerna om man, som så många borgerliga bloggare och kommenterande sympatisörer, fortsätter att såga den egna grenen man sitter på...vad är det man vill uppnå? Ett kvitto på att det inte går att regera ett borgerligt Sverige?
Titta då lite på hur de senaste 12 åren före sept 2006 varit, till att börja med, så kommer ni att upptäcka att allt inte skimrade då heller...Minns någon hur Feldt kämpade med viktiga ekonomiska frågor under slutet av 1980-talet, men fullständigt mobbades ut av sina egna?

Mary sa...

Jo då Fredrik. Även politiker är människor det är vad jag försöker säga...

Hört talas om att "släppa ut trollen i solen så försvinner de"
Tvättad byk blir ren byk om man säger så.

Jag är emot FRA-lagen, och är väl medveten om att den har ärvts, vilket iofs gör det än mer konstigt att den hålls så hårt om ryggen. För övrigt är jag väldigt nöjd med moderaterna ;-)och det brukar väl framföras också?

Jag minns väl Feldt och också hans minnesvärda poem:

Löntagarfonder är ett jävla skit
Men nu har vi baxat dem ända hit

Sen ska de fyllas med varenda pamp
som stött oss så starkt i våran kamp

Nu behöver vi inte gå flera ronder
förrän hela Sverige är fullt av fonder”
— Kjell-Olof Feldt, 'Alla dessa dagar, s.153

Stefan Hallgren sa...

Hela den gamla parlamentariska kulturen idag är ett enda stort systemfel i sig. Världen gick vidare, men den gamla Svenska demokratin slutade utvecklas och fysiska folkrörelsetraditioner i form av "Scoutlägerbetonade kram-kalas" slutade attrahera redan på 90-talet. Det handlar om mer än bara Reinfeldt. Operativsystemet som sköter sverige är som Windows 95 idag d.v.s. helt oanvändbart om man vill utföra vettigt arbete med det. Och det är den enda vi har, alltså måste det politiska systemet reformeras på konstitutionell nivå. Fortfarande en representativ demokratimodell givetvis, men....helt, verkligen helt annorlunda. Annars lär fler än jag få se sin politiska lojalitet förtvina och dö.