söndag 21 september 2008

Är alliansen körd - man vet inte det ännu...

Alla siffror visar på att alliansen ligger illa till inför nästa val just nu. Det verkar vara ungefär 50/50 av moderaterna som tror på valseger enligt senaste Sifo-underöskningen. Det är inte så bra. Just i den gruppen borde det vara en överhängande del som trodde på valseger. Jag tillhör för tillfället själv den tvivlande gruppen. Det beror på FRA-lagen. Hur den har skötts och hur den kommuniceras och hur den har gjorts till en fråga om regeringsduglighet istället för att man tillstår vilken skruttlag det egentligen är från alla möjliga aspekter och drar tillbaka den.

Ingen har något emot underrättelstjänst och omvärldsbevakning, det är fullständigt självklart. Men väldigt många har stora invändningar mot det ingrepp i den personliga integriteten som den här lagen ger möjligheter till. Den går utanför grundlagar och EU-konventioner om mänskliga rättigheter. Tekniken fungerar inte på det sätt man presenterat, de juridiska implikationerna är så stora att man verkligen kan undra om lagstiftaren verkligen kände till dem. Vi har förstått lagen och vi gillar den inte, hur gott syftet än är så får FRA-lagen alltför långtgående konsekvenser för den personliga integriteten. Det går emot alla borgerliga värderingar.

Väljarna lär säga sitt och sen kan partierna hålla på och bestämma bäst de vill. Om Sifomätningen visar att 81% av de tillfrågade är övertygade om att det blir ett regeringsskifte nästa val så kanske det borde vara en vink till att åtminstone försöka bry sig om vad kärnväljarna tycker. Det går inte att låtsas längre och förmodligen har man tagit de väljare man kan från den socialdemokratiska sidan och många av dem har besvikna också gått tillbaka. Tystnad är ingen bra strategi.

Får man inget gensvar så blir man soffliggare på valdagen - det är det enda sättet man kan protestera på. Men å andra sidan kan man inte göra annat än protestera mot det man tycker är fel och där man önskar få en förändring till stånd. Tänk om allianspartierna såg kraften i att driva den borgerliga politiken i stället för att låsa sig fast, då kanske det skulle gå bättre. Johan Ingerö har skrivit intressant om Landskronas kommunalpolitik, där har man agerat mot felaktigheter, tryckt undan SD och fått medvind.

För egen del skulle jag kunna jobba väldigt hårt för en borgerlig valseger till. Men det är helt avhängigt av var FRA-lagsfrågan kommer att landa. Här går luften nämligen ur och jag vet att jag delar den känslan med många.

Krishantering

Min gamla kollega Johan Hallsenius beskriver i sin ledare i Computer Sweden problematiken kring Lehman Brothers och tar upp de klassiska krismönstren. Förnekelse, isolering, jakt på syndabock, blodspillan och lösning. Han menar att Lehman Brothers aldrig verkar ha tagit sig ur förnekelsefasen och därmed gick det som det gick. Ingen bank kvar. Vi får hoppas att alliansen är mer framtidsinriktade och försöker lösa sin kris och inte låser sig fastvid att vinna kampen om FRA-lagen. Det finns många andra politiska frågor som går att fokusera på. Att riva upp FRA-lagen och göra om den vore att vinna, inte att förlora. (tack Jerry för tipset).

En Skopundersökning visar att statsministern anses mer kompetent som ledare än Mona Sahlin. En del av detta kan ligga i att tilltron till en man i ledande ställning alltid är större, oavsett hur man vill förklara bort det i personliga tillkortakommanden och annat. Det där vet man utan att vara särskilt feministiskt lagd. Men självklart håller jag på en borgerlig statsminister. Men visst kommer tankarna - Should I stay or Should I go.






(intressant)

SvD, DN, GP, Sydsvenskan, HD

Bloggat från olika vinklar: Krassman, Jonas Morian, Blajetsjabbel,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Alliansen är körd, inte på grund av FRA-lagen, utan därför att den blev droppen som fick bägaren att rinna över.

Ska man resonsera cyniskt; så om alliansen hade skött allting bra fram till i somras och borgliga kärnväljare och opionsbildare hade känt förtroende för alliansen, så hade FRA-lagen antagits och passerat utan vidare diskussion.

Nu fanns det ett mycket uppdämt missnöje med vänstervridningen av politiken och känslan hos en mycket stor del av borgligheten att de nu fanns sju vänsterorienterade partier att rösta på och noll högerorienterade. Motståndet mot FRA-lagen har kanaliserat denna uppdämda ilska.

En omprövning av FRA-lagen, kommer inte kunna vända detta materialiserade missnöje. Man ser nog hellre att alliansen förlorar i nästa val så att det blir räfts och rättarting i partiledningarna, t.ex. moderaternas, och att en helt ny konstellation går till val gången efter med ett uttalat frihetligt program, som syftar till att rulla tillbaka politiken från människors liv och garantera rätten att få forma sitt liv på ett icke politiskt korrekt sätt.

Lars-Erick Forsgren sa...

FRA-lagen är inte enda orsaken till att alliansen troligen förlorar nästa val, men förmodligen droppen...

Alliansen har gjort massor fel av skilda slag. Och dess ideologiska (?) mix av ett slag som gör att slumpen styr utfallet i skilda frågor. Har inte tid att gå djupare i detta nu, men det krävs mera av ideologisk klarsyn för att rädda vad som räddas kan av demokratin.

Det stora problemet för många väljare är dock att alternativet inte heller inger förtroende. Spec för uttalade icke-socialister är det svårt att svälja en sosseregering stödd av v.

Men en alliansregering som trumfar igenom FRA-lagen, den visar ju att ingen är att lita på.

Anonym sa...

Hej

Jag är en av dem som har röstat på M, men efter denna missil avfyrad mot hjärtat av allt vad borgerliga kärnvärden innefattar - FRA-lagen - så finns det INTE EN CHANS att jag lägger min röst på M eller något annat parti som stödjer FRA-lagen.

Gränsen är mycket enkel att fastställa: Att föra över all vår trådburna kommunikation in i ett svart hål som heter FRA, det är bara så... Vidrigt! Och att sedan politikerna försöker att låtsas som om det inte innebär massavlyssning/masskartläggning (om än maskinell i ett första steg) retar bara upp folk.

Jag tycker att underrättelsetjänst är helt OK, signalspaning är helt OK, ett starkt försvar ska vi ha, osv, osv.

Finns det brottsmisstanke, fastslagen av rättsväsendet, så anser jag även att avlyssning är helt i sin ordning.

Men att UTAN av rättsväsendet fastslagen brottsmisstanke föreligger föra över svenska folkets kommunikation till FRA - det är rent ut sagt vidrigt.

FRA-lagen kommer att hänga som en kvarnsten runt regeringens hals under resten av denna mandatperiod, och om regeringens analytiker tror att FRA-lagen bara har marginell betydelse för väljarna så kommer de att bli varse att de har fel.

FRA-lagen har dessutom nu genom den enorma folkbildningsinsatsen som bedrivits via bloggar och andra media gjort att det inte kommer att gå att komma viftande med några fjantiga Federley-tårar och små låtsas-tillägg och lura människor att FRA-lagen plötsligt respekterar vårt folks rätt till INTEGRITET.

Det här är väldigt tråkigt, men Alliansen kommer att förlora nästa val, och det beror till icke ringa del på FRA-lagen. Införs FRA-lagen (även om viss bluffintegritstsskyddskosmetika smetas ut över den), så kommer det inte att gå att hålla ett enda möte, och inte en enda valarbetare kommer att kunna hålla samtal med tänkbara väljare utan att FRA-lagen kommer upp. Det kommer att fullständigt dra entusiasmen ur folk som arbetar för Alliansen.

(Regeringen har nyligen, givetvis i ren självbevarelsedrift, valt att senarelägga nästa krutdurk, Telekomlagringspaketet, men den frågan måste också hanteras av Regeringen)

Anonym sa...

Ett problem ligger i det fokus regeringen har. Skattesänkningarna visade sig i praktiken inte ge så mycket mer pengar över. Och uppenbarligen tänker folk inte fullt så mycket med plånboken som de trodde.
Köer till sjukvård, hur åldringar sköts verkar ha en stor betydelse.
Rättväsendet som inte fungerar speciellt bra spelar nog in. Samt nedrustningen av försvaret.
Och över allt det här ligger FRA-lagen som en våt och kvävande filt.
En i grunden liten skitfråga tar upp så mycket tid och får alliansen nästan att verka odugliga på att sköta landet.
Kan inte förstå varför man inte skjuter på frågan utreder den i något år till.

Fast det är lite ironiskt att alliansen faktiskt infriar det de lovade före valet i rask takt och ändå tappar väljare. Har väl aldrig hänt förut att ett regeringsparti faktisk håller sina vallöften så konsekvent.

Men tror nog att de vann valet bara för att folk var utleda på Göran Persson och ville ha något nytt.

Anonym sa...

Där gick i dödstyst Sahara,
en tiger med drömmande steg.
Han tänkte: En är jag bara,
jag tiger, och han teg.

Men plötsligt mötte han henne,
sin älskade, kärligt de blego.
De tänlte: Nu äro vi tvenne,
vi tigrar, och de tego.



Jag tror inte att någonting som FRA-lagen skulle ha mottagits med öppna armar även om regeringen hadde kärnväljarnas förtroende. Forsgren och Jens har emellertid rätt i att lagen har blivit en katalysator för kärnväljarnas missnöje. Står den på valdagen kvar i nuvarande skick som en massavlyssningslag med kopiering av all trafik till vamverkanspunkterna så är en alliansseger 2010 utesluten, i synnerhet om regeringen försöker tiga ihjäl fråga.

Detta inte bara för att lagen är oacceptabel men också för att hanteringen av den är en förolämpning. Regeringen säger därmed att vi iinte spelar roll eftersom vi kommer att rösta på alliansen vad som än händer. Det kommer vi inte att tåla.

Regringen har också försummat att leda den svenska politiska debatten. En regering kan med lätthet dominera nyhetsflödet om den ids. Det gör den inte. Deras viktigaste uppgift som partiledare är att leda bildandet av den politiska allmänna opinionen i frihetlig riktning. Regerandets mekanik kan en andra echelong lätt klara av. Istället har statsministerns "tig ihjäl det eller säg någonting tekniskt" varit en bra sammanfattning på hur regeringen förvaltat sitt förtroende.


Nu har lagen ådagalagt att alliansen på allt för många punkter har avlägsnat sig från grundläggande borgliga, liberala och demokratiska värden. Endast en medveten kampanj på bred fron för att stärka representativitet, frihet, integritet och privatlivets helgd och andra värden som sossarna så länge förtrampat kan återställa entusiasmen. Annars får alliansen klara sig utan oss i valet. Statsministern har ju signalerat att han avser att lösa problemet genom att köpa nya väljare med vänsterpopulistiska utgiftsökningar. Vi får se hur det håller.

Opinionsundersökningarna i sig är inget problem. Det brukar se ut så här under mellanvalsperiod.

Jag har svårt att tänka mig att de som normalt ställer upp på sin fritid eller på extra ledighet, för att i valkampanjen utan ersättning arbeta för ett bättre sverige, vill skänka sitt ansikte till en tjuv som sprättar upp andras brev. Man ställer inte upp och försvarar alliansen vid fikahörnan på jobbet när minsta samröre med den är genant.

På väg in är inte bara massavlyssningslagen och trafikdatalagringsdirektivet. Det kommer en lång rad förfärliga missfoster till lagar där regeringen bara kan årgärda en del. Det är oklart om de vill men ansvaret kommer kleta fast sig vid dem bara för att det sker när de står till rors. Det är svårt att se vad de kan göra åt saken.

Regeringen har inget demokratiskt mandat att ändra arbetsrätten eller att avskaffa de socialdemokratiska trygghetssystemen men i övrigt skulle är de fria att föra en västerländsk demokratisk och liberal högerpolitik. De har valt att jämte arbetsrätten och trygghetssystem också kasta allt annat vi tror på över bord.

Nu behövs en kampanj breda frihetliga och demokratiska reformer som kan åter göra det legitimt att vara en av alliansens groupies. Vi kan börja med att före valet i referendum göra hälften av kammarens ledamöter direktvalda i enmansvalkretsar i två valomgångar och med egen kampanjfinansiering.

Därefter kan nya direktiv till författningsberedningen ge oss en RF baserad på maktdelning. Utnämningskorruptionen skall verkligen avskaffas. Man skall slutta att lappa och laga på PBL utan helt enkelt avskaffa en lag som irriterar och besvärar i de flestas vardag etc. Miljöbalken och dess koppling mellan aktivistgrupper och myndighetsutövning avskaffas. Det finns massor att göra som vore populärt, effektivt och synligt.

Men statsministern tiger.

Anonym sa...

Jag har också röstat på M i nästan alla val, så också det senaste, men nu är det slut med det! Man får helt enkelt inte snoka i privatlivet! Det finns t o m stadgat i FN:s deklaration av mänskliga rättigheter.

Jag har sett att den representativa demokratin inte fungerar då det finns ett öppet eller förtäckt hot om förlorad karriär (Läs t ex http://www.fokus.se/2008/09/spelet-om-fra/). Det gör det svårt att rösta efter sin inre övertygelse om det går emot partitoppen och gruppen i övrigt.

I stället har jag upptäckt direktdemokratin, dvs att medborgarna röstar i sakfrågor och inte bara på ett parti vart fjärde år. Man kan också delegera sin röst till någon annan - bättre än det "personval" som vi har idag. Här gäller det istället för politiker att övertyga oss i konkurrens med andra samhällsbloggare. Hot om förlorad karriär biter inte på oss gräsrötter :). Partiet heter Aktivdemokrati (http://aktivdemokrati.se). Läs partiprogrammet och se om du också vill förbättra demokratin.

stefan cronberg sa...

Alliansen drog sin första suck några dagar efter valet då statsministern inte hade stake nog att försvara sina nyutnämnda ministrar, som begått fel, som väldigt många, såväl vänster- som borgerliga välare gör. Troligen började Reinfeldt redan då tvivla på sit uppdrag. Snart blev det dags att i många frågor göra sämre blåkopior av företrädernas politik.

Tack den för att vi inte har ngt hopp kvar.

Sista sucken dras tredje söndagskvällen i september 2010. Sedan är det dags för " en klipsk stockholmsk konsumkassörska". Kan man få en enkel till Nicaragua???

Anonym sa...

En regering med en statsminister, som säger: "jag pratar inte med dem som inte jobbar", den regeringen skall inte bli omvald i demokrati.

/ k erling