onsdag 15 oktober 2008

Attitydförändring på arbetsmarknaden behövs...

Tidigare idag krävde Mona Sahlin att Fredrik Reinfeldt och regeringen skulle göra mer för de varslade Volvoarbetarna och klagade på taktiken. Fredrik Reinfeldt sa att det finns resurser och jag menade att det är svårt att bestämma detaljer i förväg innan man vet vad som behöver göras.

Nu visar det sig att norska FMC Technologies vill locka svenskar till Norge. Där ser man. Saker och ting kan lösa sig på många olika sätt. Ibland kommer det öppningar där man minst anar. Nu kommer väl oppositionen att säga att regeringen tvingar folk från hus och hem och till och med att flytta från sitt land förstås. Istället för att se möjligheterna. Nu talar vi inte om att alla på Volvo ska flytta till Norge utan om att det finns möjligheter där också. Man kan flytta på sig och det kan tillföra så oerhört mycket mer än man anar. Nu kommer det förmodligen att behövas diverse åtgärder i Göteborg om varslen blir uppsägningar förstås. Men tanke påatt flytta till Norge skulell ocka mig i alla fall. Jag har själv tidigare jobbat med norska företag och det var det sannerligen inget fel på.

Vissa människor gör det hela tiden, arbetar utomlands eller byter orter. Det kan vara berikande och utvecklande på många sätt. Visst finns det rädslor för att bryta upp, men i många andra länder är det självklart att göra så. Man flyttar dit jobben finns. I USA är det en självklarhet. Där har man också en helt annan attityd till arbetslöshet. Det är något naturligt att byta jobb där och man får också misslyckas.

Attityder
Vi behöver verkligen arbeta med våra attityder till arbete och arbetskraft överhuvudtaget här. Det finns många fördomar om att vissa människor inte passar in på arbetsplatsen. det kan ha med ålder att göra exempelvi. Jag skrev en debattartikel om åldersdiskriminering i Expressen idag, läs också kommentarerna där finns mycket klokt sagt. Den artikeln handlar mest om hur äldre har det svårt att få jobb. Men den kunde lika gärna handla om yngre eller om någon med annat etniskt ursprung som exempel. Sverige behöver luckra upp synen på arbetskraft. Som någon säger. Sluta med satsningar på 55+ eller på 20-åringar, ålderskategoriseringen startar där. Satsa mer å bredden och plocka in alla i kategorin arbetssökande...

Den som har en kort syn på problematiken tycker ofta att den som är arbetslös ska skylla sig själv. Man har inte skrivit sitt CV på rätt sätt kanske. Som om det egentligen har någon betydelse? Det krävs lite kompetens för att läsa ett CV också och försöka föreställa sig innehållet och se möjligheterna i det, inte bara hänga upp sig på om blanketten/formen är rätt.

Svetlana har sökt 400 jobb och inte fått något trots att hon har en färsk magisterexamen. Är inte det konstigt. Ett annat liknande exempel är Anita som skriver öppet brev till statsministern om sin situation. Båda de här kvinnorna är lärare. Där borde det strängt taget behövas mogna människor.

Alliansen kan göra skillnad
Många skyller tacksamt på alliansen, men det är fel, det här har hållit på i många år nu, långt före alliansen. Det har en hel del med arbetsmarknadslagarna att göra. Moderaternas Per Schlingmann skrev tidigare i år en artikel om åldersdiskriminering som jag fann intressant. Det faktum att man har rätt mycket att ge även när man kommit upp i övre medelåldern borde tastillvara på ett bra sätt och då menar jag inte att man ska gå ut med grannens hund eller bli extramormor. Jag hoppas att regeringen gör allvar av intentionen och verkligen försöker jobba med attityderna på arbetsmarknaden.

(Aftonbladet)

Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Jörgen L sa...

Ärligt talat tror jag att det är frågan om nåt helt annat än arbetsmarknadslagar och annan formalia. Det finns redan en massa möjligheter till provanställningar och annan visstidsanställning man kan använda för att se vad folk går för.

Nej, jag tror det mera handlar om en grundläggande feghet, eller vad vi ska kalla det från arbetsgivarna. De vill inte inse att det kan vara en fördel att anställa någon som är annorlunda än dem själva eller den befintliga personalen, det finns liksom ingen insikt att en heterogen grupp kan ge fördelar framför en där alla ser likadana ut och tänker i samma banor.

Kanske är det en bekvämlighetsfråga, om alla tänker likadant så antar man kanske att det blir mindre konflikter, och kanske det är den svenska konflikträdslan som manifesterar sig på det viset.

Sen kan jag inte låta bli att reflektera lite över ironin i kontrasten mellan ditt jämförelsevis insiktsfulla resonerande och regeringens mantra om att "vi sänker skatten så att det ska löna sig att jobba", som om folk i allmänhet väljer att inte jobba, för att det inte lönar sig.

Mary X Jensen sa...

Jag tycker att regeringen har ett pedagogiskt problem. Det saknas en del förklaringar vad gäller arbetslinjen. Man missar lite vad gäller både arbetsmarknadnes vilja att anställa alla och de problem som många får på grund av detta. Men å andra sidan så ställs det större krav påa rbetsförmdlingarna numera och det är bra.

Anonym sa...

Feghet, bekvämlighet, pedagogiskt problem ...

Anser ni inte att arbetsgivare fritt ska få välja vilken arbetskraft de vill anställa? Eller ska detta bara gälla när de anställer i linje med vad ni tycker är "rätt"?
Det låter som folkpartiliberalism - om folk bara får rätt att välja så kommer de att välja rätt, dvs som vi tänker. Och så gör det dumma folket inte det - och folkpartisteran blir lessna i ögat och drämmer till med lagstiftning.

Om arbetsgivare inte vill anställa folk över 40 eller folk som inte är svenskar i femtioelfte ledet så är det väl upp till dem. Eller?

Om det ska vara styrning så hamnar vi på en annan spelplan oavsett om vi kallar det pedagogik, propaganda, manipulation eller lagstiftning.

Frihet för vissa är inte lätt - det kostar oftast för andra.

/Katta

Jörgen L sa...

@Katta:

Rubriken på inlägget är: "Attitydförändring behövs" inte "Lagstiftning"...

Visst har arbetsgivarna frihet att anställa vem de vill, men vi har också frihet att anklaga dem för att vara idioter som inte inser att det finns vinster att göra, även för dem själva, med att inte bara anställa folk av en enda sort..