tisdag 7 oktober 2008

Blondinbellas blogg en spegel av vuxenlivet...

Uppdatering: Någon i kommentarerna nedan tycks tro att jag försvarar att ungdomar dricker alkohol, det gör jag absolut inte. Vill bara se saken ur fler vinklar. Man ska vara restriktiv med alkohol överhuvudtaget, det gäller även vuxna, IMHO. Det är de senare som genom sitt beteende kan påverka de yngre också.


Någon har tagit kontakt med socialtjänsten och anmält Blondinbellas ivriga festande. Hon är bara 17 år och har festat i flera år enligt inläggen på sin blogg. Man måste få ta sig ett glas vin ibland även om man bara är 17 år menar Isabella själv. De flesta 17-åringar anser nog det.

Självklart så drar moralpaniken i topp när man läser om att ungdomar super. Visst är alkohol både olagligt och icke önskvärt när ungarna är tonåringar. Jag är själv förälder till numera vuxna barn och nog hände det ett och annat som man velat slippa när de var yngre. Själv var jag tonåring när mellanölet kom och det var minst sagt på sitt sätt och även då hände det ting som väl inte var önskvärda. Men inget som inte löste sig och jag är övertygad om att de allra flesta tonårsföräldrar vet vad det handlar om. Det hör tonåren till att testa både det ena och det andra och som förälder måste man hantera det här, det tillhör föräldrarollen och det är inte alltid lätt. Att hamna i Aftonbladet på första sidan kan inte vara det roligaste i såna här sammanhang och egentligen borde jag själv avstå från att kommentera det hela. Men samtidigt så har jag tröttnat på den här ständiga skandaliseringen av Blondinbella. Det finns alltid minst två sidor av ett mynt.

Spegel av vårt vuxenliv

Jag tycker att Blondinbella verkar vara en duktig och rekorderlig tjej. Jag är inte hennes målgrupp och det är inte alltid självklart att begripa det hon skriver. Men hon är ett fenomen på sitt sätt och intressant att följa därför. Det hon gör är att skapa drömmar. Tonåringar har alltid haft drömmar om ett vuxenliv. Så som vuxna kanske vi ska se hennes blogg som en spegel av våra egna liv? Smärtsamt kanske. Det är klart att man kan ha synpunkter och oja sig över det som skrivs men man kan också ta allt med en nypa salt och försöka sätta sig in i vad det hela handlar om - dels mediers förmåga att dramatisera allting dels tonåringars önskan att försöka förstå livet. Man är aldrig så vuxen som när man är 17 år, de flesta vet nog det.

De värsta och sämsta förebilderna när det gäller alkohol är det alla tonårsföräldrar som står för. Den som passerar systemet en fredagskväll vet vad jag menar. Barn gör inte som du säger utan som du gör brukar man säga. Mitt eget förhållningssätt till alkohol är restriktivt både för egen och andras del vill jag påpeka och vill därför absolut inte negligera att ungdomar dricker alkohol, för det kan verkligen gå illa. Vill man förfasa sig ytterligare över tonårslivet kan man alltid läsa Vecko-Revyn.

Kolla in den här filmen med Blondinbella, den ger en bild av en väldigt ambitiös ung flicka som villa uträtta något här i världen. Det är dags att se på hennes förtjänster och inte bara försöka skandalisera henne. Hon är som sagt bara 17 år... Tänk om hon vänder och blir helnykterist, vilken grej skulle inte det kunna bli?(Aftonbladet)

Kulturbloggen skriver också om det hela.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

13 kommentarer:

Emma sa...

Jag håller med om det du skriver:)

Daniel sa...

Jag vill inte egentligen vara elak, men varför känns filmen som en kopia av den där reklamfilmen för tjejen som ville in på harvard i filmen Legally Blonde.

Den Okände Rebellen sa...

Det finns en anledning till att barn inte ska dricka, det är att alkohol är ett lösningsmedel som förlamar vissa delar av det centrala nervsystemet vilket gör att man upplever klassiska förgiftningssymtom så som försämrad koordination, syn, hörsel, kognition och vi högre intag leder till döden.
Blondinbella må vara ambitiös men det spelar ingen roll. Även brats och moderater måste följa lagen (något som alla verkar förstå utom just brats och moderater), lagen säger att personer under 18 år inte får inneha alkohol. Om nu de som är 17 år får dricka alkohol kommer 15 åringar läsa det och börja dricka. Om 15 åringar dricker kommer 12åringar tycka det är okej osv.

Det är synd att du genom att försvara ungdoms superiet är en i ledet till att göra att många ungdomar kommer dö av alkoholförgiftning i år.

Om nu Blondinbella är så otroligt vuxen, ambitös, drivande och intellektuell som vissa bloggare verkar påstå borde hon iaf ha fattat en av dessa två grundläggande saker. 1. Om jag gör något som är olagligt eller i gränslandet ska jag inte publicera det så offentligheten får tillgång till det. 2. Alkohol kan skada min hjärnas utveckling och leda till beroende längre fram i livet därför borde jag inte dricka förens jag är 18 år fyllda.

Blondinbella har tyvärr inte förstått något av dessa två grundläggande sakerna.

Thomas E sa...

Ja det är naturligtvis bara ett problem när under/arbetarklassen dricker. Den femprocentiga storstadseliten är redan i unga år mera mogen och vuxen än Svenne Banan någonsin blir. Skål Blondibella.

Anonym sa...

Den okände rebellen: När man är 14-18 så vet 99% inte vad det innebär att vara en sosse/moderat/liberal osv.. så det är ganska intressant att du lyckats räkna ut att det bara är moderater och brats som super!

Art of jean sa...

En intressant vinkel :)
Själv tänker jag inte hymla med att jag söp och alla jag kände söp- före 18 år fyllda. Inte för att mina föräldrar uppmuntrade det (eller hade haft möjlighet att stoppa det). Det är ett märkligt hycklande här i sverige att påstå att man klarar att hantera alkohol bättre exakt vid 18 år fyllda. Så det var bra skrivet.

Som någon i aftonbladets kommentarer också sa; I Danmark är åldersgränsen 16..men hon såg inte fler ungdomar stå och dricka där.

Handlar om vad man förmedlar och lär sina barn (eller kulturella synen kring alkohol i samhället där man bor).

Jag är emot att ungdomar dricker och mot langning av alkohol.Men det är inte svart eller vitt. Hela grejen kring Blondin bella känns mer som att hon ska behöva statuera ett praktexempel, och ta all skit- som egentligen är folks allmänna frustration kring vanmakten när det kommer till ungdomar och alkohol.

Anonym sa...

Nej du Blondinbella, vi vuxna har det verkligen inte lätt. Inte vi ungdomar heller, dagens samhälle tillåter varken bi eller bä åt de demokratiska oskuldstankarna.

Blondbella, du har indeed mycket korrekt i det du skriver vilket jag tycker är bra. Det gör mig varm i hjärtat och du speglar ungdomslivet mycket väl.

Din:
Epic JaoW^

Anonym sa...

Så om man är duktig och ambitiös så kan man ha överseende med lagbrott? Det är det enda jag får ut av ditt inlägg?!? Är man under arton ska man inte dricka alkohol. Punkt! Spelar ingen roll hur jävla ambitiös man är.

vänsterwiki sa...

Anonym 15:21 verkar vara helt ute i gröngräset. Jag har druckit sedan jag var cirkus 15 men faktiskt väldigt sällan olagligt. Som när jag satt med min far och drack själv minst en flaska smaskigt vin tilsammans med tre dussin andra 16-åringar. Helt lagligt givetvis. Det kanske var två för vinet kom i 10-litersdunkar och ingen hade riktig koll på något men fy vad roligt vi hade.

Eller den där gången jag beställde in en stor öl och fick ett krus modell hink. Gott var det och törsten försvann. Ingen frågade hur gammal jag var för jag såg ut att vara gammal nog och hade vuxet sällskap.

Jag var också på nattklubb och beställde drinkar utan större frågor från personalen. Det var några år innan jag fyllde 18.

Sverige är ett av få länder som har en 18-års gräns. Norden och USA är väl i topp. Söderut finns inga lagar som förbjuder föräldrar att bjuda på ett glas vin och gränsen för krogen ligger lite lägre. Ungdomar på 15 kan mycket väl få en öl till maten på restauranger. De lyssnar också på personalen på ett annat sätt när den säger att det är slutserverat. Svenskar kan istället bli bråkiga och ringa Kalle 57 som kommer med ett helrör billig smuggelsprit.

Låt Blondinbella ta lite vin med kompisarna. När man hittar henne utan trosor i en buske kan vi börja klaga.

Daniel sa...

@Wästerwiki
Bara för att man har druckit lagligt, så betyder det fortfarande inte att det är lämpligt att dricka när man är under 18 år. Fast egentligen är jag en sån person som tycker att folk som dricker alkohol är tråkiga då dom uppenbarligen måste ha alkohol för att våga släppa loss. Det där med att dricka alkohol är ju ett socialt tryck. Går man på en fest och inte vill dricka alkohol så blir det bara en massa tjat. Att inte dricka alkohol är onormalt. Man är utanför dom sociala reglerna bara för att man inte super sig full. Gör ett eget test nästa gång man blir bjuden hem till folk och alkoholen dyker fram, säg nej tack till vinet eller spriten och upptäck hur tråkig folk helt plötsligt tycker att du är.

ludde sa...

Mest idiotiska jag någonsin läst! Så för att du lyckats dricka med din farsa (olagligt i dom mängder du nämner) och lyckats ta dig in på krogen så är det okej? Och ständigt dessa jämförelser med andra länder?!?!?!? Jag SKITER i vad dem gör i danmark, usa eller namibia! Vi har en lagstiftning i sverige och den ska följas.
Jag jobbar som bartender/servitör och är jävligt glad att detta kommit fram. Läs min blogg...trött på alla snorungar som försöker köpa sprit på krogen och sen blir sura när man frågar leg fast dem ser ut som blöjbarn...

http://blogg.aftonbladet.se/14611/

arthur sa...

Någon skändlig halvfigur använder socialtjänsten, säkert anonymt, för att trackasera en oförarglig person. Socialtjänsten levererar i kraft av inkompetens och offentlig makt. Att djävlas en ung dam utan sociala problem är naturligtvis lättare för en lat och fördomsfull socialtjänstare än att försöka hjälpa till med de svåra sociala bekymmer som finns på annat håll i vår stad.

Ledtråd till socialtjänsten: Blondinbella finns inte. Det är en litterär figur som inte är identisk med sin skapare.

Dessutom skall en dam i Löwengrips ålder dricka vin när så passar. En förälder som inte lär sina tonåringar det civilicerade sättet med vin är oförsvarligt försumlig.

vänsterwiki sa...

Svenska staten anser sig ha rätt att döma enligt svensk lag i hela världen. Visst är det en jävla tur att de inte är särskilt framgångsrika för då hade svenskar fått sluta köra bil i England och lesbiska skulle inte få inseminera i Danmark. I teorin skulle det också gå att lagföra en butiksägare i något afrikanskt land för att denne säljer till en svensk 18-åring men svaret skulle bli ett långfinger.

I vissa länder är lagarna olika vad gäller personligt ansvar och tur är väl det. Sverige är en av världens värsta nannystater.

Och du Ludde, hur resonerar du när du säger att det är olagligt? Skulle det vara lagligt att dricka en liten öl men inte en stor? Poliserna som var med på vinfesten gnällde inte heller.