tisdag 21 oktober 2008

Finns det någon helhetsbild egentligen...

Plötsligt poppar det upp en ny övervakningslag här och läser man på HAX blogg så verkar det finnas ganska många av olika kaliber, övervakningssamhället är totalt på gång liksom. Nu vet jag inte om den nya SÄPO-lagen innehåller samma typ av massavlysnning som FRA-lagen ger möjligheter till utan att det handlar om att SÄPO ska kunna jaga gangstrar med moderna metoder. Det finns en skillnad där förstås - att jaga enskilda som är misstänkt jämfört med att alla kan vara misstänkta tills motsatsen bevisats..

Finns det någon i regeringen som har en överblick och vet vad som pågår egentligen kan man undra. Det vore en jättebra del av den kommande valkampanjen i så fall att tala ut kring vad som gäller i de här frågorna. Finns det någon ansvarig minister? Emma nämnde i en kommentar tidigare att det borde finnas en integritetsminister och förslog en vänsterpartist. Det är inte riktigt vad jag tänker, men någon sådan minister kanske skulle vara bra. Som Tittarombudsmannen Elfsberg som fanns på TV tidigare ungefär.

Journalisten.se menar lite surt att bloggarna missat SÄPO-övervakningslagen. Det är lite sött nästan med sådan tilltro till vår kapacitet att driva olika frågor av vikt. Tidningarna är välkomna att hänga på och kanske rent av ta initiativet så att vi kan smaverka. Emma kommenterar just den saken.

Klamberg har med sedvanligt juridiskt nit benat upp den nya lagen här och kommer att delta i Kvällspasset P3 klockan 18.15 idag och tala om de aspekter han tagit upp i sitt inlägg.

Själv är jag mest fundersam - var finns helhetsbilden? Hos vem? Eller finns den inte alls kanske? Man blir trött och vill dra sladdarna ur väggen och börja odla ekologiskt på täppan.

Fler skriver: DN, Sveriges Radio, Expressen, Opassande, Intensifier, Piratjanne, Farmorgun, HAX, Intensifier, Jakob Heidbrink, Mårtensson

(Aftonbladet)

5 kommentarer:

cnab sa...

Hej! Helhetsbilden du efterlyser gav den amerikanske spinndoktorn Karl Rove till en insynsskyddad och begränsad grupp politiker och pr-gurus vid Almedalsveckan i somras ;)

Professor Janne Flyghed var oerhört kritisk i Ekot 16.45 till den övervakningslag som riksdagen ska rösta om i morgon.

För övrigt anser jag att FRA-lagen ska rivas upp.

Anonym sa...

En översiktsbild vore intergritetsutredningens betänkande men frågan är om det inte är överspelat nu. Efter FRA-lagen mf finns det ju ingen integritet kvar.

Magnus Carlbring sa...

herregudrun: klart det finns en helhetsbild

vår skapare har full koll

christer fugelsang har full koll

men oroa dej inte: ingen kommer att landa på ditt tak med läskiga marschkängor och ta sej in i våra hus och vända upp och ner på allting för att leta efter: ingenting

eftersom man kunde ju förstå om spionerna eller terroristerna protesterade mot lagarna

ungefär som när fildelare protesterar mot lagarna dom bryter mot och att myndigheterna vill upprätthålla dom

men gemene man har ingenting att frukta

förstås

Anonym sa...

@embryo: och hur är vädret på din planet då?

@Mary: Jag hoppas verkligen att det inte finns någon som har koll på läget i regeringen. Bristande kunskaper går både att åtgärda och att förlåta. Om borgerligheten däremot förstår vad de håller på med och ändå låter bli att utreda dessa frågor seriöst så återstår för min del alternativen "soffan" eller möjligen Piratpartiet i nästa val.

Magnus Carlbring sa...

hallon fullgången

taxar som frågar: det är ett riktigt hundväder: höstrusk och röstfusk

men senaste två dagarna svala dimmor av milt oktobersolsken

till helgen: glöm ej att ställa in grillen

eller var det: ut grillen

struntsamma: på vår planet grillar vi året runt eftersom vi grillar att grilla

det säjer jag nu