Det började under superveckan med alla politiska debatter. Då bjöds bloggare från den röda och den blå sidan in och fick kommentera debatterna med direktlänk från Aftonbladet. En kul grej. Vi vill jobba mer med bloggarna sa Aftonbladets Andreas Aspegren när han erbjöd mig att vara med och skriva på min blogg. Veckan följde sedan av flera andra. En röd och en blå blogg.
Idag ser jag att man tagit ännu ett nytt steg. I en artikel om dagens aktuella övervakningslag så länkar skribenten Lisa Olsson direkt till olika bloggare i sin artikel, precis som vi bloggare brukar göra fast tvärtom. Det är nytt från tidningens sida. Det betyder dels att de läser vad vi skriver och dels att vad vi tycker har betydelse. För visst blir det roligare med fler tankar och kunskaper kring en fråga, i synnerhet som olika frågor kan leva längre med hjälp av bloggare.
Sen kan man undra om det här är ett sätt att ta kommando över bloggarna också. Att tidningarna vill ha sitt tolkningsföreträde och själva bestämma över vilka bloggares åsikter som är commes il faut. Tar de bort möjligheten för bloggare att länka själv så är det nog så. Men kommer båda möjligheterna att finnas kvar, att tidningen direktlänkar och att bloggar också kan länka på sedvanligt bloggportalsätt så kan det bli bra.
Intressant utveckling. Tvärtom-Twingly alltså. Vi har nog bara sett början av samverkan mellan bloggare och traditionella medier.
(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om Aftonbladet, länkar, bloggar, bloggare, bloggosfären, Twingly, pinga, media, internet, SvD
5 kommentarer:
Det är inget nytt. Aftonblaskan har skrivit liknande artiklar med blogglänkar i flera år. Det är mycket bättre än auto-länkar. Fler tidningar behöver använda ett redaktionellt urval bland spa... ... bloggkommentarerna.
Aha, jag har iofs sett det till och från, men nu såg jag en tråd i det hela. Kanske att jag hade fel då, det bjuder jag dock på.
I och för sig en hyfsad artikel o bra med länkarna.
Men det skrämmande är ju de mestadels utomordentligt hätska kommentarerna under artikeln.
Det är nog ett tecken på att tidningarna börjar identifiera sig mer med sina webbupplagor än sina pappersditon, texterna är primärt skrivna för att läsas på nätet och inte på papper. Intressant psykologisk utveckling i journalistkåren.
Med denna utveckling så minskar förståss skillnaden mellan traditionella tidningar och t.ex. bloggar. Det som är väl underbyggt och skrivet tas på samma allvar oavsett var det publiceras.
VI får väl hoppas att gammelmedia förstår sin nya plats även om det kan ta lite tid för gamla hundar att sitta fint. Att inte länka tillbaka till den verklighet som föder en verkar lite väl obsolet.
Skicka en kommentar