fredag 3 oktober 2008

Hon var heller inte berusad...

En överfallsvåldtäkt har skett i Salem. Ruskigt när och var det än händer. Men det mest signifikanta i rapporteringen är meningen. Hon var heller inte berusad. Va?

Skulle det vara en omständighet som är intressant överhuvudtaget i det här sammanhanget? Ungefär som man skrivit att hon hade kort kjol, då hade hon fått skylla sig själv, eller?
Skärpning! Ta fast dåren som är ute och våldtar kvinnor i stället. Tala dessutom om när han är fast så att kvinnor i området slipper vara oroliga. För just den typen i alla fall. Det tycks dessväre finnas en del av den sorten. Som tur är så är de flesta karlar justa.

Kvinnor borde verkligen få ha pepparspray i handväskan som moderata kvinnoförbundet föreslår.

(SvD)

1 kommentar:

Erik sa...

Nu tycker jag nog att du drar för långtgående slutsatser. Om det hade rapporterats om en kille som blivit misshandlad och det hade stått att han inte heller var berusad, hade du då reagerat likadant? Det är helt enkelt en omständighet i sammanhanget och det kanske är någon som tycker det är intressant att veta, t.ex. eftersom det visar att man inte kan vara säker på att inte råka illa ut bara för att man är nykter. Det gör inte brottet mindre allvarligt om offret är berusat, men däremot ökar risken, på samma sätt som risken ökar att bli rånad eller misshandlad om man befinner sig på "fel" plats i stan mitt i natten jämfört med om man är på stan på "rätt" ställe mitt på dagen. Om domstolen använder det faktum att någon är berusad eller inte när de avgör hur allvarligt brottet är så är det naturligtvis en helt annan sak.

Jag är inte alls säker på att pepparspray är en bra idé. Det kan mycket väl skapa falsk trygghet och faktiskt leda till att kvinnor råkar mer illa ut, precis som andra vapen kan ha den effekten.