fredag 3 oktober 2008

Mormors goda kanelbullar...
Baka mormors goda och nyttiga bullar

Baka med ungar är kul, visst blir det lite mjöl här och där det inte ska vara. Men vafalls, det går att städa upp. Bullar är väl inte det bästa att bjuda på, men man kan väl vara måttlig och dessutom göra dem lite nyttigare med bra mjöl och bra ingredienser. Att jag har rejält med fett i mina bullar gör dem bara godare och man behöver inte äta så många.


Plocka fram följande:

1 paket jäst (50 g)
½ liter röd mjölk, dvs standardmjölk men i Stockholm kallar vi den röd mjölk i alla fall där jag bor
200 gram smör
1 tsk salt
2 dl socker – gärna råsocker - eller smält 2 dl honung i mjölken
2 tsk hackad kardemumma
1,3 liter Saltå Mjöl (absolut godaste mjölet)
1 dl Saltå Grahamsmjöl
1 ägg till pensling

Smält smöret och häll i mjölken, värm upp till 37 grader. Använd termometer för perfekt resultat. Blanda ut jästen med vätskan och häll i socker och kardemumma samt mjölet lite stötvis och låt assistenten gå tills degen släpper i kanterna och så lite till. Låt det hela jäsa minst 40 minuter i bunken. Slå sedan ner degen i maskinen och ta den ur skålen. Sätt ugnen på 250 grader om du ska ha bullar, lägre temperatur till längder.

Baka snurror eller längder eller hur ni (barnen) vill ha bullarna. Snurrorna smaksätter man med kanel, smör och socker förstås. Låt jäsa ytterligare ca 40 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker på om så önskas, eller cocos, eller strösocker, eller hackade mandlar och nötter, eller bara mandelflarn. Bara fantasin sätter gränser.

Grädda sedan bullar i mitten av ugnen på 250 grader i ca 10 minuter och längder på lägre värme och lite längre tid.

Njut av bulldoften och servera bullar med mjölk. Det gillar både barn och vuxna.

Andra bloggar om: , , , , , ,

10 kommentarer:

berinder sa...

Att skriva röd mjölk är farligt. Norrmejerier har snurrat till det där så här är röd mjölk grön och grön mjölk röd.... :)

Här är alltså mellanmjölk röd till skillnad från milko och Arla som har standardmjölk röd...

Hans J sa...

@berinder:

Har dom på Norrmejerier tidigare arbetat på FRA?

Eller är det mejeriet på Ekerö som snurrat till det...

berinder sa...

@Hans: Nej, jag tror bara dom anlitat samma reklambyrå som Moderaterna gjorde inför valet. Moderaterna gjorde ju också en helomvändning och kallade mörkblått för rött, nya arbetarpartiet....

Hans J sa...

@berinder:

Tack för tipset. Jag ska hålla kollen! Jag vill inte ha blå mjölk!

Visste du förresten att Fredrik Federley inte känner till att homosexuella kan registreras av FRA med den nya FRA-lagen och att dessa register sedan kan överföras till Iran eller USA...

Kolla själv på Federleys Blogg

berinder sa...

Federleys ignorans är imponerande... Så mycket som det här förslaget nu stötts och blötts så är det konstigt att någon i riksdagen som intresserar sig för dessa frågor kan så lite om dom ändå.

Mary sa...

Yt- och djupinlärning kanske ;-)

Röd mjölk - ska man skriva fet mjölk i stället?

berinder sa...

Jag tror bestämt att den korrekta termen är standardmjölk för det du avser, 3%-mjölk kan också funka.

Annars skriver man väl helt enkelt Mjölk och hoppas att folk har den goda smaken att använda riktig mjölk... Eller så hänvisar man till riktig mjölk...

Mina formuleringar här tyder på att jag tillbringar för mycket tid på Mensas forum... *harkel*

Mary sa...

Ja men va fasen jag går väl inoch ändrar i receptet då... I Stockholm där jag håller till såkallar vid et helt enkelt för röd mjölk när vi talar om standardmjölk. Dialektalt kanske och ytterligare ett klargörande på hur olika vi kan mena och förstå saker. Gäller även FRA-lagen ;-) - bort med den.

Mary sa...

OK nu är det fixat och ändrat så att ni fattar vad ni ska använda för mjölk killar ;-) och så lade jag till att man kan använda honung att söta med också. Mina recept modifieras alltefter.

embryo sa...

alla kor är kormunister

mjölk äger fett

idag är det dags: kanelbullens dag

/socialisera mera