torsdag 9 oktober 2008

Norska SÄPO använder Facebook för rekrytering...

Läser i DN att norska säkerhetspolisen använder Facebook som rekryteringsbas.

"- Som säkerhetstjänst måste vi befinna oss på den arena där stora delar av den norska befolkningen befinner sig, äger informationschefen på PST ..." (DN)

Läs hela artikeln i Verldens Gang och se också rekryteringsfilmen från norska Säpo där. De vill befinna sig på internet inte bevaka det. Det finns en intressant distinktion där, eller hur? Vårt eget Säpo är bekymrat över att de inte nu kan använda FRA. Vilken soppa den här FRA-lagen är. Varför ska den till varje pris drivas igenom? Det blir för varje dag mer och mer uppenbart att det inte går att göra en lag till någon "quickfix" och vara nöjd med det.

Många sätt att söka på internet

Just det. Det finns många skyltfönster på internet för den som vill finna oavsett vad man söker, därför är det verkligen inte nödvändigt att bygga upp ett eget förråd av information om alla svenskar som FRA-lagen kommer att leda till. Egentligen så är den informationen lika onödig som att vi lagrar krigsmateriel i bodar, något som nu i stället vill minimera. Det är i princip samma sak med den lagring av trafikdata som FRA ska göra i säkerhetens namn -allting finns där redan på internet. Det är snarare punktsökandet som kan utvecklas.

Att finnas på internet

Många säger till mig att det här med bloggandet är det ingen som bryr sig om eller orkar läsa så de tycker att det är onödigt att protestera. Det tycker inte jag och inte HAX heller, han beskriver i en bloggpost idag om hur engagemanget för olika frågor gör nytta.

Om man nu tänker att den här bloggen som ändå är ganska liten om man jämför med Blondinbellas och Kenzas bloggar, ändå läses av så många runt om i hela världen så kanske man ska tänka efter lite över internets möjligheter till kontakt. Kolla in kartan i länken nedan får ni se om ni tycker att det är en liten verksamhet som bedrivs här. Vissa lsare är mina kompisar förstås, jag har ett nätverk inom IT-branschen sedan tidigt 80-tal, men man får förmoda att många är utlandssvenskar också. Det skrivs på svenska och är inte någon internationell inriktning precis utan handlar om vardagspolitik i Sverige och det tycks intressera ganska många.

MMKs bloggläsare finns i hela världen

Detta är internet och min blogg är inte alls unik, de flesta bloggar har liknande spridning, ty internet har inga nationsgränser. Det är bara att leta. I internets tidiga barndom här i Sverige presenterades det ofta som det "världsomspännande nätet". Det kanske inte vore så dumt om fler tog in den bilden av internet och insåg att det egentligen är onödigt med en FRA-lag där kablar ska kopplas in. Informationen finns redan och man kan punktmarkera och följa dem och det som är intressant redan idag. Är detta en generationsfråga rent av? Då menar jag teknikgenerationsfråga.

Apropå att skriva på svenska så hittade jag alldeles nyss en smart funktion som översätter bloggen till olika språk. De brukar vara lite kryckiga de här programmen men man kanske kan få en helhetsbild av innehållet i alla fall. Fast det kan gå helt åt pipan också förstås. Men kolla här:


(DN)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: