torsdag 9 oktober 2008

När de hemligaste läcker...

En kille köper en kamera på eBay för £17. När han ska börja använda den så visar det sig att innehållet i kameran är minst sagt spännande, rent av jättehemligt. Det är nämligen en kamera fylld med information från MI6. Namn på möjliga terrorister, deras fingeravtryck, foton på dem mm. Det hade med al-Quaida att göra.

Nåväl den nye ägaren var ärlig och ringde polisen som bums kom hem och tog hand om kameran och hans dator!!! Just det senare gjorde att han aldrig mer kommer att rapportera något till polisen eftersom han behövde sin dator men nu blev oskyldigt drabbad. Men först trodde man att det hela var ett skämt.

Läs mer om detta här.
och här

Bruce Schneier skrev om detta också.

Kan man vara nog försiktig med hemligt information? Självklart gjorde polisen det rätta som tog både kamera och dator. Men detta borde inte kunnat hända, eller hur? Den mänskliga faktorn ska man alltid räkna med, den gör att det blir fel. Så återigen det handlar inte om vad man får göra utan vad som kan hända.

2 kommentarer:

Jonathan sa...

Det kanske låter konstigt, men vad de vill säkerhetsställa är att inget av informationen spridits innan kameran lämnades in.

Jag måste dessvärre försvara deras beteende, i hopp om att de kompenserar killen och ger honom en klapp på axeln när det är klart.

Mary sa...

Poliserna kunde väl inte gjort på något annat sätt förstås. Klart att de måste ta över kontrollen över material som kommit på avvägar.

Men vad jag menar är att den mänskliga faktorn alltid är en risk när man handskas med sekretessbelagt material. Och så blir tredje man som är oskyldig från början drabbad.