torsdag 23 oktober 2008

Nu har jag funderat på varför jag är arg...

Jag älskar internet och alla möjligheter som finns, att kommunicera, skapa nya kontakter, hitta gamla, lära mig nytt, söka information, fixa bankaffärer, hitta kartor, få nya tips, all kunskap som finns överallt, google och mitt bloggande förstås och alla smaverkan som finns i det...

Jag avskyr däremot tanken på att någon sitter bakom en annan skärm och kollar av allt jag gör. Därför är det väldigt obehagligt med alla nya övervakningslagar som poppar upp den ena efter den andra. Just det här med att snart vem som helst ska få vara polis, det gillar jag inte.

Vad jag börjar undra är om det är tjänstemän eller politiker som driver den här frågan egentligen?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Om du då kommer fram till att det är tjänstemän, vad säger det om regeringsdugligheten?

/ --

Johan Westerholm sa...

Mary

Jag delar din oro. Vill dock inte som tidigare kommentator börja dra in huruvida den ena eller andra är regeringsduglig. Vi är lika illa ute vi med FRA-lagens historik där Leni Björklund satt i klorna på tjänstemän.

Men frågan som helhet är relevant. Jag driver ganska hårt tesen om att de som representerar (s) i olika parlament måste ha ett leveransperspektiv för att behålla sitt uppdrag. Och, förutsätts vara pålästa. En riksdagsledamot är i tjänst 24/7 365 dagar per år och uppbär för detta en lön som motsvarar en professors. Man har inte närvaroplikt utan förutsätts förstå dessa premisser.

Jag påminner de mina på olika sätt om detta löpande. Jag tror att respekten för det parlamentariska systemet tjänar på att vi alla driver detta i våra respektive partier. Det finns inga gratisluncher, bara hårt arbete...

Johan

Lars-Erick Forsgren sa...

Helt rätt,Johan.
Det handlar om kontrollfreak, o de kan finnas både bland politiker och byråkrater.
Om hur vi kontrolleras, läs detta:http://scriptorium.se/josh/2008/10/22/det-myckna-registrerandet/
plus en inlägg även efter detta.

Betr byråkraters maktsträvan har det gammalt datum. Hans Lindblad har ju skrivit om detta på min blogg. Byråkratimakten är ju en av hans huvudinvändningar emot FRA-lagen.
Kan nog avslöja att det inom kort (ett el två dygn?) kommer mera om Hans synpunkter på detta och närliggande, på min blogg.

Hans är alltid intressant!

Aewheros sa...

Vadå politiker eller tjänstemän? Är det inte lobbyister som driver lagen? :P