(DN)
I ett internmemo kommenterar Per Schlingmann lagrådsremissen om fildelning och upphovsrätt och han har en hel del klyftigt att säga om jag får tycka. Jag citerar honom rätt av här och det är min fetningar i texten nedan:.
"Det är viktigt att legala alternativ får möjlighet att utvecklas och att upphovsrättsinnehavare får möjlighet att få ersättning även när t ex musik distribueras digitalt. Samtidigt är det orimligt att försöka vrida klockan tillbaka och kriminalisera ett beteendemönster som många människor uppfattar som rimligt och logiskt. Den lagrådsremiss som nu presenteras är ett förslag för att tillgodose dessa båda intressen. Upphovsrätten ska värnas, samtidigt som legala alternativ ska uppmuntras och utvecklas. Moderaterna har ett pragmatiskt förhållningssätt i denna fråga. Vi vill värna upphovsrätten men inte heller kriminalisera en hel generation. Vi kommer att lyssna noga på de synpunkter som kommer från lagrådet, men givetvis också på hur regeringens förslag tas emot i samhällsdebatten och i partiet. Detta blir viktiga inspel i det arbete som därefter vidtar med att utforma en proposition från regeringen till riksdagen. "
Det här betyder som jag ser det, att den som vill påverka, kanske inte minst vi som bloggar och värnar om det framväxande informationssamhället nu har en bra chans. För det är tydligt att det fortfarande finns goda möjligheter att påverka utgången av den här lagrådsremissen. Karl Sigfrid har i en bloggpost idag också kommenterat den som en början av en längre process. Så låt oss slå kloka huvuden ihop nu och komma med pragmatiska lösningar till hur det skulle kunna fungera i stället för att bara idiotförklara enskilda politiker och löpa allmänt amok. Jag har någon bottenkänsla av att man kommer längre med att vara förslagsgivare än att bara säga nej till allting. Men privatpoliser vill jag verkligen inte ha...
Via Emma fann jag en artikel från R&D att Ung Pirat nu har blivit Sveriges tredje största ungdomsförbund så det är nog klokt här av mitt parti att lyssna in ordentligt på vad som sker i omgivningen. För den som är i Uppsala på måndag den 13 oktober kanske det kan vara intressant att lyssna på en debatt mellan Rick Falkvinge och Henrik Pontén. Uppdat: Oops! detta är ett annat evenemang jag återkommer med rätt uppgifter så snart jag funnit dem. Även moderate Karl Sigfrid kommer att närvara då samt Rasmus Fleicher, Peter Sunde, John Bucman och Tere Vadén. Hoppas att de "Bambusar" så att det går att följa den debatten.
På ett plan kan jag förstå att upphovsmännen vill bevara sin rätt. Men jag kan verkligen inte förstå att det är IP-nummer som ska användas som något slags bevis för att man knyckt något. Det går inte. Någon kan sitta på gatan utanför här och fildela på mitt IP-nummer utan att jag vet om det. Kanske inte mitt för vi kör krypterat men så många vidöppna nätverk som det finns så är det inga konstigheter att "låna" någon annans. Som sagt sen tidigare - det måste vara polisen som utreder brotten.
Periodiskt så fildelas det intensivt här i huset, men det handlar då om nedladdning av helt legala programuppdateringar och liknande. Hur ska musikindustrin egentligen få veta vad som är vad? Nej det finns massor av frågor här. Det verkar också som om det finns chans att börja om igen den då. Först ska jag dock göra en djupdykning i bloggen för det har skrivits mycket om detta här tidigare. Nu måste pedagogiska ådran fram här. Vem var det som hade en jättebra beskrivning av hur IP-nummer fungerar? Som visade varför det inte är ett bra instrument att jaga fildelare med. Fram med den nu...
Jag lyfter upp en kommentarstips här. Copyriot.
(intressant)
(SvD)
(Sydsvenskan)
(HD)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, fildelning, internetoperatörer, pirate bay, illegal fildelning, nedladdning, samhälle, polis, medborgargarde, upphovsrätt
5 kommentarer:
Rasmus hade en fin formulering: Om bilar hade varit som noder i ett nätverk, så hade varje bil i sin tur kunnat innehålla tusentals nya bilar - och vägar. Smaka på den!
/ --
Jag har en generell fråga;
* Om IPRED1 skulle verkställas som svensk lag
* Mr. Pontén skulle börja skicka runt massor av brev och kräva skadestånd.
Finns det inget krav på bevis för en fällande dom/verkställt skadeståndskrav ?
En IP-adress är som sagts inte mycket att stödja sig på, och det finns inga andra säkra faktorer som de kan luta sig på.
Hur fungerar detta i praktiken? Och hur gör man för att göra en motanmälan om falsk anklagan?
Om någon är bra på det praktiska kring detta så vore det najs med en liten guide ;)
"Någon kan sitta på gatan utanför här och fildela på mitt IP-nummer utan att jag vet om det. Kanske inte mitt för vi kör krypterat men så många vidöppna nätverk som det finns så är det inga konstigheter att "låna" någon annans."
Tyvärr så är krypteringen av trådlösa nätverk inte heller någon garanti för att man inte ska kunna "låna" uppkopplingen. Frågan är hur det kommer att hanteras om lagen går igenom.
Kommer det ses som förmildrande omständigheter att man har ett trådlöst nätverk?
Kommer någon med ett krypterat trådlöst nätverk drabbas hårdare vid en eventuell dom än någon med ett okrypterat?
Du verkar ha blandat ihop debatten mellan Falkvinge och Pontén (på Uppsala Universitet) med en paneldiskussion med Falkvinge och de övriga deltagarna du nämnde som organiseras av Nordic Cultural Commons (på KTHs bibliotek). Det är alltså två helt olika evenemang.
Osdag - what a heck... har jag gjort fel?
Jag tog det hela från Rick blogg. Får rätta till det i morgon. Tack för att du såg det och kommenterade det hela.
Skicka en kommentar