söndag 12 oktober 2008

Traditionellt gruffande...

När man ser och lyssnar på Mona Sahlin et consortes (mp+v) så talar de faktiskt bara om vad som är fel. Det är fel på insatserna till alla som nu blir varslade. Det är fel på att förmögenhetsskatten tagits bort, men var det inte Göran Persson som ville ta bort det. Mona använder talmanen Per Westerberg som exempel på en person som fått det bra. Men man borde kanske fundera på hur många det är som fått det bättre.

Fredrik Reinfeldt menar att det ska löna sig att jobba och att det ska bli mer intressant att vara företagare. Den svenska modellen säger Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin sätter i halsen för det är ju hennes begrepp uppenbarligen. Men den nya svenska modellen är det allt statsministern talar om och menar att man möter kommande varsel med att styra om medel i arbetsförmedlingen. Det är massvis med pengar, 1,5 miljarder som satsas.

Fel menar Ohly och säger att det inte är nya pengar och vill dra igång sedelpressen. Svårt att förstå det där alltså. Varför talar man alltid om att stoppa in nya pengar som om det vore lösningen när det lika gärna kan handla om att styra om pengar som redan finns? Det handlar så mycket om attityder och effektivare användning av de pengar man har. Man ska också komma ihåg att varsel inte är lika med uppsägning som statsministern uttryckte det. Mycket hinner hända över tid onekligen. Det är väl inte helt otroligt att de satsningar som nu görs på forskning kommer även Volvo till godo.

Jag läst just att regeringen nu har utsett två samordningsmän för de extra tillsatser som krävs i Västra Götaland. Det är landshövding Lars Bäckström och regionutvecklingens ordförande Kent Johansson. Jag tror att det är rätt väg att gå. De satsningar som görs på samordning för den som riskerar att bli arbetslösa tror jag är bra. Det är en helt ny svensk modell alltså. För den som varit arbetslös vet att det bästa är att snabbt få nytt jobb. Att det är där satsningarna görs känns väldigt sunt. Det finns mycket kvar att arbeta med på den fronten.

- Det tog bara ett par minuter innan vi kommer in på bidragslinjen. Vi jobbar på arbetslinjen, det måste finnas jobb säger statsministern. Det är det som är det viktiga och det som gynnar alla.

1 kommentar:

Daniel sa...

Jag läste att arbetsförmedlingen inte var så jätteglad över pengarna när det visar sig att dom måste göra av med alla pengarna innan årskiftet. Det kanske inte är ett drömläge att försöka göra av med 1,5 miljarder kronor på 2,5 månader och inte ha några extra arbetslösa att ta hand om än. För dom kommer ju först till våren.
Men pengarna tillhör årets budget och måste göras slut på innan årskiftet.