onsdag 15 oktober 2008

Vänsteroppositionen i kollaps...

(SvD) (DN)

I bakgrunden medan jag sitter här och skriver lyssnar jag på den politiska debatten och reflekterar lite över det jag hör.

Jan Björklund står för dagens replik, vänsteroppositionen i kollaps. Ja kanske det är så i alla fall. Mona Sahlin glider på frågan och säger att hon och miljöpartiet har börjat dra upp riktlinjer för ett framtida gemensamt regeringssamarbete men vidhåller att hon inte alls har stängt dörren för Ohly, samtidigt som hon säger att det är viktigt att han ställer upp på villkoren för att få vara med. Jag överhör också Mona Shalin som säger att det är viktigt att förstå att det ska vara en socialdemokratisk regering som samarbetar med andra partier inte någon allians. Intressant det här.

Ohly skrattar och står på bara, precis som vanligt. Han har inget att förlora faktiskt. Maria Wetterstrand talar om miljöpartiets och socialdemokraternas arbete med att lägga upp riktlinjer för ett samarbete. Hon nämner inte ens vänsterpartiet. Så hur det ska bli vet man inte, men till valet är det nog klart, vill i alla fall Mona Sahlin framhärda. Lycka till då.

Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt diskuterar på olika plan det är så uppenbart. Mona menar att man måste se till att återställa A-kassan och är nere på detaljnivå. Kanske är det hennes strategiska huvudpolitik numera? Detaljerna.

Fredrik Reinfeldt menar å sin sida att det finns resurser och att de kommer att användas när man vet vad de ska användas till. Det går inte i förväg att bestämma om detaljer innan man vet om de behövs och framförallt innan man vet vilka åtgärder som behövs. Varslen på Volvo är just varsel och inte uppsägningar ännu, man kan inte nog förstärka det. Skräm inte människor i onödan uppmanar Fredrik Reinfeldt. Det finns resurser. Det går att omfördela, det är klart att det gör och det kommer man att göra också när det blir nödvändigt. Det är dock roligt att höra att Mona Shalin ger regeringen beröm för arbetet med finansoron, en fråga som nog har fyllt oss alla på olika sätt på senare tid.

Mona håller fast vid sitt snack om A-kassans utbyggnad och anklagar Fredrik Reinfeldt för att inte bry sig om människor, det är jag helt övertygad om att han gör. Det är lustigt hur olika man kan betrakta världen. Att se till att folk får jobb genom att stimulera i jobbpolitiken och att de sen kan klara sig själva och få mer i plånboken genom sänkta skatter som i sin tur ändå skapar mer skattepengar in i statskassan.


Hushållsnära tjänster - varför ett fult ord

Ett annat exempel på oliktänkande är när hela oppositionen slår ifrån sig när det gäller hushållsnära tjänster. Det handlar bara om att ge fördelar till de rika menar man. Samhället har utvecklats och att hålla sig fast i sargen och betrakta städning som ett arbete som är mindre värt än andra är oerhört fördomsfullt. Jag saknar det moderna tänkandet på vänstersidan. Varför är det så fult att jobba med städning? Varför är det så mycket bättre att städa på ett kontor än att städa i någons hem. Det senare borde vara mer utmanande egentligen och kräver mer på olika sätt. Det finns samma tänk när det gäller att ta hand om barn, bättre att ta hand om andras än egna.

Nya företag skapas

Vad man inte säger eller kanske ens vet om är att det genom satsningen på hushållsnära tjänster har startats massor med nya företag i Sverige. Företag som erbjuder just dessa tjänster. Svenskt Näringsliv skriver om läraren Martina Rydell som bytte ben och startade en städfirma. I stället för att använda firmabilar åker städarna kommunalt och kunderna får själva stå för städprodukterna. Miljövänligt tänk eller hur? Läs om företaget här. Martina Rydell menar att de nya skattereglerna var helt avgörande för att hon skulle våga satsa på sitt företag som idag har sju anställda.

Jessica körde den blå bloggen på Aftonbladet idag med finess måste jag säga.

Magnus Ljungkvist körde den röda bloggen. Han hänger på statsminsterns uttalande om att det är invandringen som höjer socialförsäkringskostnaderna som vi hörde häromdagen. Detta har nu ryckts loss ur sitt sammmanhang och tas som någon slags "flört"med de främlingsfientliga. Det är väldigt olyckligt och mycket oförskämt. Men politik är politik och alla är väl lika goda kålsupare var och en på sin kant.


Det Fredrik Reinfeldt påpekade var att det inte är sant att socialbidragsförsäkringarna höjts på grund av regeringens politik med sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar. En stor del av stödet inom socialförsäkringarna går till våra invandrare menade han, och det är väl inte så konstigt. Vi har tagit emot väldigt många här i Sverige. De kan verkligen behöva stöd innan de har etablerat sig på arbetsmarknaden, det har ingenting med främlingsfientlighet att göra. Det är att ta billiga poäng. Det är dessutom färre som går på bidrag än under förra regeringen. Då runt 300.000 idag är det 210.000, så det har faktiskt sjunkit, kan vara värt att påpeka. Vi behöver våra invandrare.

Det är klart att Magnus tar chansen att föra fram att en röst på alliansen är en röst på de främlingsfientliga. Så jag kontrar med att en röst på vänsterkollektivet är en kommunistminister. Vilket som är värst vet jag inte.


Vem vann debatten undrar man - ja, inte vet jag, det beror väl på hur man ser på saken. Men mina 10 poäng av 10 går till statsministern. Hägglund är också en rolig person, mycket humor där, men även Reinfeldt får till sina knorrar mellan varven. Det lyfter upp det allvarsamma med ett litet leende den saken är klar.

(intressant)

(Aftonbladet)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Camilla petad.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/10/camilla-lindbergs-straffas-fr-sitt-fra.html

Anonym sa...

Jag hörde inte mycket av debatten idag, men Ohly var närmast magnifik i söndags. Han har väl nått den avundsvärda position där han insett att det inte spelar någon roll vad han gör längre, där han öde ligger i någon annans händer och han därmed är helt fri. Kul för honom, trist för Sahlin.

Föresten lär det ju inte hjälpa Ohly mycket att vara en bra försäljare eftersom varan i sig är motbjudande.

Anonym sa...

Jag vet inte om vänstern har gått under, men Monas klantiga hantering får mig att fundera över om hon är hemlig agent för regeringen. Jag trodde regeringen var uträknad, men nu är de på banan igen.

Anonym sa...

@populisten

Jag tycker Ohly är den roligaste politikern i riksdagen, hans kommentarer kan få mig att skratta till jag gråter, men han är ingen demokrat och därför får han inte min röst.

Anonym sa...

Kålan, jag har samma syn på Ohly. Han är kul, men vill skjuta eller i bästa fall skicka sådana som mig till till Gulag. Han får inte min röst heller således.

Hägglund brukade vara rolig förut. Undrar varför han slutade med det?