fredag 14 november 2008

Allmän tuppfäktning...

(Aftonbladet)

När man ser vilka artister som skrivit på uppropet för fildelningslagen så slås man av vilka gammalmodiga typer de är egentligen. En typisk vi-är-inte-så-mycket-på-internet-grupp. Och den som är det kopierar och använder upphovsskyddat material själv i all sin aningslöshet. Medieforskare står frågande och undrar om allt gått flera år bak i tiden, det kan de ha rätt i. Intellektuell kollaps skriver Rick Falkvinge i ett kärnfullt inlägg på sin blogg:

"Ska jag sammanfatta så var konflikten tidigare industrilobbyn mot teknikutvecklingen. Nu har den utvidgats till att vara gamla artister mot nya artister och dessutom industrilobbyn mot barnfamiljerna. Det är nog inte så de tycker om att synas, men det är verkligheten. Det är så de ställer sig på schackbrädet." (Rick Falkvinge)

Det är nog just aningslöshet det handlar om. Ingen har tänkt efter riktigt vad som är haken - man hetsar bara mot "de andra". Ord som tjuveri, brott och straff viner genom nejden. På dem bara som kamphundar som hetsas mot varandra. Med hjälp av tredje person som står med flinet i mungipan och har konsekvenserna/fördelarna för egen del helt klara för sig. Buss på varandra bara tänker dem så fixar det här sig.

Är det inte alltid så här vid paradigmskiften egentligen? Det finns en grupp som ser fördelar med det nya (internetförespråkarna) och en annan som vill stanna kvar i det gamla trygga (artisterna) som man känner till, en tredje grupp som ser till att sko sig (ifpi & Co) och en fjärde som vill bringa ordning och få lugn och ro (lagstiftaren).

Men som regel så brukar samhället gå framåt och det är tur det. Timbuktu är en av de moderna artisterna som har förstått fördelen med det nya och tar tag i saken genom att skriva en insiktsfull debattartikel i DN idag: "Därför måste vi fråga oss: Hur ska vi få folk att VILJA betala för musik - eller någonting annat - på nätet? Vi borde lägga vår kraft på att förstå och utnyttja nätets kommersiella potential. Jag tror inte att det finns EN lösning på den frågan. Det handlar om att hitta olika ingångar och flera olika lösningar, beroende på vem man vänder sig till och med vilken produkt eller tjänst. (i nämnda DN-artikel).

Uppdatering: Här är en till modernt tänkande artist. Johan R.

En som beskriver det moderna tillvägagångssättet för en författare är HAX. Det är klart att mellanhänderna blir förtvivlade när de ser att de inte behövs. Med hjälp av internet kan de flesta skapa och producera sitt eget material till mycket låg kostnad. Se på oss bloggare som blivit små minitidningar och opinionsbildare.

Konsumentmakt kallas det och tolkningsföreträdet flyttas, inte minst kan man se det på de formationer som nu snabbt samlas på Facebook för att uttrycka sin bojkottvilja mot de artister som skrivit under artikeln där de stöder fildelningslagen. Gruppen mot fildelningslagen har just i skrivande stund 30.756 medlemmar, det finns också en hemsida där information samlas.

Uppdatering: Anders Mildner skriver om skapandets kärna och om hur artister bygger vidare på andras verk. Det är det viborde diskutera i stället för att bara snacka om piratkopiering. Det påminner mig om att det egentligen inte finns så många olika former att sätta samman, klart att det krockar ibland.

(intressant)Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , Emma sammanfattar,

4 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Mary, nu låter du nästan lite upprörd och arg... Bra!

Unknown sa...

Opinionen mot antipirateriet behöver bli mer exakt och mer analytisk. Falkvinge gör i alla fall lovvärda försök och har fått in en del poänger.

Jag tror man måste förstå den enorma spänningen i denna konflikt. Nätsfärens engagerade del drivs av en relativt bildad och utsatt medelklass, hetsig, strävsam och labil. Accepterar inte att utestängas av en stelnad maktelit. Här finns massor av politisk sprängkraft.

Alliansregeringen gör MYCKET klokt i att ge efter i denna fråga. Annars finns risken att man tappar det häng man skaffat sig på de rödgröna, och sjunker tillbaka igen.

Då blir det Sahlin & gänget 2010, och det ser faktiskt inte JAG fram emot.

Anonym sa...

Du har ju så himmla rätt.

Timbaktu är vaken helt klart.

Dom artister som är emot ger jag
inte ett jotta för.

Dom kan lika bra anställa barnslavar vad mig befarar.

För att kan inte dom se en enkel lösning så är dom förblindade av sin egen okunskap.

Anonym sa...

Japan

Jesus är ju ungefär Kommunist. Tänkte på KP (Kina sponsrar). Vill man ha sån behandling själv? 88 klubben som diskriminerar japan.

Jag har ju alltid beundrat Japan (modell). Socialdemokratiskt

- bättre socialbidrag
- socialförsäkringar
- trygghet med utbildning
- hög social mobilitet
- utbildning och kompetens

Det är något för s att ta efter.