söndag 16 november 2008

Hur kommer musikindustrin att uppföra sig när de får IPRED

I Danmark föregår man med gott exempel och visar att en familj får 10 dagar på sig att skaka fram nästan 200 000 kronor.!

Rick Falkvinge har exemplet, ett brev från den danska anitpiratgruppen. Emma ställer frågan -Är detta "mjuka" metoder?

Läskigt nog verkar det finnas minst två ingångar i det här:

I debatten har framkommit att lagstiftaren, i det här fallet representerat av folkpartisten Johan Pehrson, som menar att det finns mellan 1000 och 2000 personer som är aktiva fildelare och står för huvuddelen av fildelningen, och att det är dessa som ska sättas åt med IPRED. Lars Gustafsson som är VD för Ifpi säger däremot att de naturligtvis kommer att pröva den nya lagstiftningen och att även fyra Abba-låtar är olagligt. Så ingen går säker när de får luft.

Vilken av dessa åsikter tror ni kommer att bli gällande om lagen blir verklighet? Släpper man hundarna lösa kan allt hända brukar man väl säga. Om det inte uttryckligen står i lagen att det handlar om kommersiell nedladdning så kommer industrin att använda sig av den och jaga ALLA... Christian Engström utvecklar tanken på sin blogg. Vad kommer Ifpi att läsa in i regeringens Q&A till PRED lagen? Isobel H-K tycker att IPRED-lagen ska läggas ned.

Medan Ifpi och lagvrängare håller på och jobbar med sitt så går livet utanför vidare. Som vanligt så brukar marknaden styra. Det börjar finnas alternativ till nedladdning. Grejen är dessutom att fildelning av musik tycks minska i alla fall om man får tro den här rapporten. Fann den i The Guardian som skriver att det är dags att förstå att marknaden inte längre vill ha CDs. Musikvideos är det som gäller och Youtube, som i sin tur försöker kommersialisera sitt utbud.
Marknaden jobbar, hela tiden på nya modeller. Streaming blir förmodligen modellen i framtiden. Se svenska bolaget spotify som exempel.

Mark Klamberg har åsikter jag delar, alla måste ta sitt ansvar: "Om en del musiker, filmmakare eller andra artister i samförstånd med stora kommersiella bolag vill fortsätta att distribuera sina verk på det traditionella sättet och vi konsumenter inte gillar detta så är mitt svar att vi ska avstå från konsumtion - inte att vi ska konsumera utan tillstånd." Läs också diskussionen som kommer ut av Marks inlägg här. Det är intressant.

Det är möjligt att som användare/brukare bojkotta industrin och rösta med plånboken. För det är så, att når man inte ut så finns man inte. Vissa förpackningar försvinner från marknaden så har det alltid varit. Apropå förpackningar så kommer här en husmorsidé som inte har det minsta med musik och nedladdning att göra. I stället för att köpa dyra diskmaskinstabletter som är inplastade i ett par droppar Yes så kan man faktiskt köpa vanliga, ja även pulver och hälla på några droppar från den egna Yesflaskan som finns i kökt. Det fungerar utmärkt. Har jag förstört marknaden för Yes nu?


(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Hoffa sa...

Makt är idag ofta något man ger bort. Om man protesterar mot IPRED men fortsätter köpa media av förespråkarna som vanligt sänder man budskapet att de kan göra vad de vill och ändå få sälja sina grejor.

Det amerikanska uttrycket. "Put your money where your mouth is" gäller i högsta grad.

Tipsar igen om facebook gruppen mediabojkott 2008.

Anonym sa...

Även om upphovsrättsindustrin verkligen blir jättesnälle och bara varnar folk, so är IPRED år helvete. Vilken jävla jeppe som helst är ju "upphovsman". Vill man ge sig in i hotbrevsbranschen och inte ens orkar skapa något själv går det ju utmärkt att köpa en bunt rättigheter. Det lär ju finnas hur mycket billigt skit som helst att få rättigheterna till för en mycket liten summa.

Unknown sa...

I princip håller jag med om att det mest konsekventa vore att låta bli att handla -- att rösta med plånboken.

Det som konstaterats på annat håll (tyvärr, minns inte länken), och som jag själv vet är korrekt, är att den som väljer att distribuera utanför systemet går på glas. Vill någon av dina kunder ha en CD, så är du i skiten om du inte är ansluten till NCB. Inga pressar kommer gå med på att pressa dina CD eller DVD, eftersom NCB lyckats driva igenom kravet att bara deras medlemmar får pressa skivor.

Röstar vi med plånboken, så kommer dessutom de artister och andra kreatörer som drabbas att påstå att det beror på fildelningen. Därmed är vi tillbaka på ruta ett. En protest är meningslös om ingen vet att du protesterar.