tisdag 11 november 2008

Man lovade att ta till sig av kritiken...

När det gäller IPRED, fildelarlagen så är väldigt mycket oklart. Rhodin har tänkt till och skriver om detta på sin blogg. Vad är vad egentligen och vad får det för konsekvenser? Hur kan man räkna ut utebliven vinst? Får man låna ut en bok?

Vi skrev häromdagen om en privat bild som publicerats på många olika ställen på internet utan att någon har bett om lov att använda den. Bilden har visats tusentals gånger, det kan vi se i våra loggar. Sen har den kanske också visats ännu fler gånger för att människor har laddat ner den på sin dator och inte bara länkat till vår server.

Rent principiellt är min make upphovsman till denna bild och med en Kalle Ankakalkyl har vi räknat ut att han förlorat minst 400.000 kronor på denna bild om den nu hade varit till salu för 100 kronor och om någon hade köpt den förstås. Vi ville bara påvisa hur knäppt det hela kan bli. Inte har vi någon avsikt att försöka sätta dit unga tjejer som använder vår champagnebild på sina bloggar för att de antagligen inte har någon aning om att de begår upphovsrättsbrott. Annat hade varit om vi upptäckt att den använts för kommersiellt syfte.
Läs om experimentet här.

Huka oss den dag skattemyndigheten får för sig att räkna ut hur mycket skatt vi ska betala på denna fiktiva inkomst.


Upphovsrättslagar finns redan idag och de borde väl ändå räcka?

Jag hoppas att det blir så att lagstiftarna betraktar våra kunskaper om internet som något värdefullt och inte bara som en hop protesterande gaphalsar. Citerar mig själv här: "De flesta av oss försöker få upp ögonen och påvisa konsekvenser av de internetbegränsande lagar som nu nu föreslås i rask takt. Vi som protesterar är nu inte 30-åriga killar (även om det klart är smickrande när man är 50+) utan människor som har tillbringat vårt yrkesliv inom IT-branschen på olika sätt och vet vilka fördelar och möjligheter som finns. Många av dem som lagstiftar har inte den erfarenheten utan bygger sina ställningstaganden på vad andra säger, företrädesvis intresseorganisationer, skräckbilder i media för att nämna några exempel."

Man lovade att ta till sig av kritiken och jag hyser hopp om att det kommer att göras också och att det arbetas konstruktivt med den här frågan. Uppdat: Enligt Per Schlingmann så är det precis så också, man jobbar med frågan och man måste ta hänsyn till äganderätten. Det är självklart, men man måste också ta hänsyn till vad de metoder man använder för att skydda den får för konsekvenser. Kluvet det här.

(SvD) (SvD2)

Karl Sigfrid är en modern riksdagsman som har startat ett eget wikiprojekt kring upphovsrättsfrågor. Där kan samlas all den kunskap som behövs.

(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Mary, kan du maila Camilla Lindberg direkt kanske och ge henne lite tips inkl länkar på några av dina inlägg (champagneglasen t ex) som ger henne konkreta exempel om vad som kan o måste göras bättre betr IPRED.

Anonym sa...

Det fattas säkert bara att skatteverket börjar uppskatta framtida inkomster och vill att du skattar för dessa 400000 kronor innan du ens har dom i handen. :)
Allt med hänvisningar till att du skulle kunna ta betalt för såna här alster.
Det sker ju mycket sånt redan nu att uppskattningar från deras sida är det som fastställer skatten, inte vad du kommer att få in.
/Daniel

Stocken sa...

Varifrån kommer citatet där Schlingmann rör ihop äganderätt och upphovsrätt? Varken i den länken eller de två till SvD direkt under gör han det. Eller har SvD ändrat på orginalartikeln?

Anonym sa...

100 kr för en bild låter helt orimligt billigt. Hur många läsare har bloggarna egentligen? Det måste ju vara frågan om en storleksordning större belopp, minst.