fredag 21 november 2008

Vems ärenden går man egentligen?

FRA, IPRED och ? Three strikes and you are out. Måste regeringen satsa på att göra sig så impopulär som möjligt inom områden där vi som nation har möjligheter att framstå med viss auktoritet i omvärlden - IT-området, internet. Istället för att se alla möjligheter så fastnar man i omöjligheter och arbetar för begränsning. Det börjar bli rekord det här.

När jag läser Beatrice Asks uttalanden om fildelningslagen i SvD blir jag förtvivlad över den fullständigt inlåsta ställning hon tycks ha tagit i frågan:

”Med den föreslagna lösningen vill Beatrice Ask skicka ett tydligt budskap till de illegala fildelarna. –Det ger en signal om att i framtiden är det så att om man inte fildelar på ett lagligt sätt kan det lämnas ut en identitet av operatören efter ett domstolsbeslut. Och då kan en process med civilrättslig tvistelösning komma igång.
Hon betonar att Sverige är skyldigt att agera mot olagligt fildelning.
–Det här är en lösning som vi efter flera utredningar funnit någorlunda bra.”
(SvD)

Det räcker väl inte med någorlunda bra. Hur är det fatt med lagstiftningen i det här landet egentligen? Det är rent upprörande det här. Desperat kohandel är ett uttryck som Kullenberg använder.

KAS skriver Detta är förbluffande Vi har nu en justitieminister som tror att det är att mildra en lag för att den inte görs retroaktiv, för detta finns inte ens ord, en lag som lägger över polis och domstolsarbete på privatpersoner, en lag som är fullständigt rättsosäker, en lag som inte ens är i närheten av rättssäkerhet. Bakgrunden till rättsosäkerheten är att de styrande inte förstår sig på tekniken, dom vet inte hur man använder IP-nummer helt enkelt, dom förstår inte det mest elementära och dom saknar viljan att lära sig. Läs varför lagen är rättsosäker här (KAS)

Lite bekymrad över kunskapen om hur det fungerar blir man när man kan läsa om Oskarsson från kd som säger ” – Det är väldigt viktigt att lagstiftningen kommer på plats. Sverige kan inte förbli en frihamn för fildelning…” Men hallå – Sverige frihamn för fildelning. Har inte karln lärt sig någonting om hur internet fungerar?

Folkpartiets kulturborgarråd i Stockholm, Madeleine Sjöstedt, tillika jurist för den delen, ger en sundare syn på det hela och menar att vi måste skapa förutsättningar för hur internet och upphovsmän och brukare ska kunna Agera tillsammans: ”Utgångspunkten ska inte vara hur man kan förhindra fildelning, utan hur man kan skapa en lagstiftning som både gynnar den kulturexplosion som fildelningen innebär, samtidigt som man skyddar upphovsmännens intressen. Mycket läsvärd artikel i Aftonbladet”. Det är precis så jag själv försöker resonera. Det måste handla om att se framåt, inte bakåt. Finna nya lösningar och inte fastna i de gamla.

Unga artister tänker annorlunda. Tjänar inte på att hetsa mot fildelarna menar Timbuktu. Men hur försöker inte politikerna? Lyssnat men inte förstått? Ful politik – ja det kan man faktiskt tycka.

Nu får vi göra en lista på artister som inte stöder IPRED så att vi andra kan stödja dem. Här har vi en början i alla fall ett helt gäng med upphovsmän som INTE vill ha någon fildelningslag. Någon fiffig som kan sätta upp en lista?

Sen kan upphovsrättsindustrin sitta där med skägget i brevlådan. Men man kan ju undra vilken nästa industri blir som får samma möjligheter att sätta dit oss genom att kolla våra vanor på internet. Säger man ja till en så kan man väl knappast säga nej till en annan?

Har åsikter:
Emma, Krassman, HAX, Rick

Fokus

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

FRA, IPRED och datalagringsdirektivet, är svaret.

Lars-Erick Forsgren sa...

Bra artikel av Madelaine Sj. Ser at på hennes blogg pågår en röstning om liberaler för eller emot IPRED.

Kolla den.
(det verkar f ö som hon läst mitt inlägg på en tidigare bloggpost fr henne i samma fråga)

Anonym sa...

Förutsebarhet handlar om att allmänheten i förväg ska kunna veta vad som är brottsligt eller inte, eller i varje fall att domstolar dömer lika i liknande fall. Det innebär inte att medborgare måste kunna förutsäga risken för att åka fast. På samma sätt ger det inga retroaktiva problem att polisen nu för tiden har tillgång till DNA-teknik som kan användas på äldre fall som återupptas.

Snarare är det inkonsekvent att IPRED föreslås begränsas bakåt i tiden. Det är som om regeringen inte riktigt visste om de vill ge rättighetsinnehavare de här befogenheterna eller ej.

Anonym sa...

Hej, jag heter Mary ochjag är moderat.

Reinfeldt är min gud.

Sluta för i helvete låtsas som om du bryr dig om rättssäkerhet och/eller personlig integritet.

Du vet, och alla vet,att du slickar Reinfeldt alla dar i veckan.

Vilka står bakom FRA, Lissabon, och nu senast IPRED?

Anonym sa...

Såå, om jag är en lobbyist som vill ta bort allemansrätten, och lyckas i min lobbying så att politikerna stiftar lagen som jag vill, så är det mig du rackar ned på, inte politikerna som lät sig luras. Snacka om att vara parti-indoktrinerad.

Om du vill göra listor, gör dem då på politiker och partirösta efter detta. Detta innebär att om man läst din blogg ett tag och håller med dig, så åker alla allianspartier och S fetbort, möjligtvis kan man rösta på V eller Mp och helt säkert på PP. Men hur resonerar Mary? Jo, göra listor på stackrs grundlurade artister som bara går i sin herres ledband, för moderat kommer gamla Mary alltid att rösta på, även om de inför dödstraff och inför tortyr.

- WT

Mary X Jensen sa...

Självmarkerande kommentarer de senaste två.
Hur är det med läsförståelsen?

*plonk*

Anonym sa...

jag är faktiskt imponerad av hur både sahlin och reinfelt försöker göra sig impopulära i sina egna led.
Just nu är det Mona som leder med sin taktiska finkänslighet som påminner om en valross i porslinsfabrik, men snart kommer nog regeringen att spela ut sitt triumfkort :)

Fast det räcker nog att dom första breven dyker upp så störtdyker kanske regeringen.
FRA-frågan... vad ska man säga. I.o.m. att folk inte kan få reda på att dom är avlyssnade så blir det inte lika påtagligt.
Och folks minne är fruktansvärt kort. Man kommer ju knappt ihåg att Göran P styrde förra mandatperioden.
/Daniel A

Anonym sa...

Hej!

Internet är en helt fantastisk källa inom de flesta områden, inte minst kultur. Dock förstår jag inte varför det måste vara gratis?

Det finns flera väldigt väl fungerande nedladdnings-sidor (iTunes m.fl.) eller streaming-tjänster (Spotify m.fl.) som garanterar en viss kvalitet utan virus o.d. Det mesta som idag laddas ner illegalt är inte "material som inte går att hitta annars" utan snarare Pinks eller Justin Timberlakes senaste album.

Motståndare till IPRED kommer med ogenomtänkta argument som "Vi är uppväxta med att musik är gratis och ska därför fortsätta vara det" eller att "Artisterna tjänar mer nu än innan fildelningen tog fart".

Visst, en del artister har säkert vunnit på fildelningen, men en stor majoritet har det inte. Hur många landsomfattande svenska turnéer har man sett de senaste åren?

Den yrkesgrupp som alltid glöms bort är Låtskrivarna. Artisterna har ju trots allt spelningar som de kan försöka dra in pengar via, men låtskrivare har ju BARA skivförsäljning (NCB) och utförande (STIM) att förlita sig på. Det är den yrkesgruppen (som f.ö. har tagit emot Regeringens Exportpris, har satt Sverige på världens musikkarta genom "Det svenska musikundret") som drabbas allra hårdast. Max Martin, Andreas Carlsson och Benny Andersson går det ju självklart ingen nöd på, men alla andra som inte får två singlar på en världsartists senaste skiva?

En kompis till mig skrev två låtar på Finlands Idol-vinnares skiva förra året. För några år sedan hade det varit en bra skivplacering som hade genererat runt 60 000 - 75 000:-.
Nu gav det knappt 5 000:-.

Jag kan inte förstå hur man kan sitta och försvara att andras kreationer bör vara gratis? Varför ska en låtskrivare jobba gratis bara för att en del inte vill betala för sig? Man försöker gömma sig bakom massa löjliga argument, men i slutändan handlar det bara om att man ska ha och ha utan motprestation. Precis som att det skulle vara en rätt att få gratis musik och film???

Då kanske 2 miljoner svenskar ska bestämma sig för att pizza ska vara gratis och helt enkelt gå från restaurangerna utan att betala.
Gör det att det är ok???