tisdag 11 november 2008

Vill du ha jobb eller A-kassa...

Visst är det en intressant fråga att ställa? Vill du ha jobb eller vill du ha A-kassa? Ställ er i kö. Vilken kö blir förmodligen längst? Var ska resurserna satsas tycker ni?

Att försöka skapa nya arbeten och hjälpa människor att komma vidare torde vara mer värdefullt för alla i samhället än att ge bidrag och lämna alla i sticket sedan. Man ska inte glömma att A-kassa bör vara en tillfällig lösning, det är en omställningslösning som inte är tänkt att vara en permanent försörjning. Regeringens inställning till skapande av nya arbeten är sund och det känns väl ändå självklart att det är där resurserna ska sättas in. För när man väl är i arbete igen så behövs inte A-kassan.

Att bli varslad från jobbet är tufft. Man hamnar i förtvivlan och framtidens elände drar förbi. Tanken på förändring är oerhört smärtsam. Man måste förstås vara i den känslan ett tag innan man kommer förbi och livet rätar upp sig igen. Det gör det i princip alltid. Jag har själv varit med om detta flera gånger under min yrkesverksamma tid. I IT- och mediabranschen rör det sig fort och de flesta dataföretag jag jobbat på finns inte längre, inte heller de tidningar jag jobbat på. Men jag lovar den orolige att det ordnar sig, på olika sätt.

Just det här att regeringen nu talar om att sätta in ordentliga resurser på att hjälpa människor vidare till ett aktivt liv och att arbetsförmedlingen menar att det finns ganska gott om jobb och möjligheter att få ordning på livet är då mer hoppfullt än att fastna i en diskussion om hur stor A-kassan ska vara. Det bästa är ju om den inte behövs, eller hur? Än så länge är inte sista ordet sagt, vem vet, rätt som det är så kommer ett annat företag och köper Volvo. Varsel betyder att man riskerar att bli uppsagd, inte att man är uppsagd.

Vilken kö vill du stå i - den till A-kassan eller den till nytt jobb?


(SvD) (Aftonbladet)

6 kommentarer:

PW sa...

Tja varför ska just A-kassetaket ligga fast när annat är flexibelt? Det har gått några år sedan taket sattes med allt vad det innebär så en indexreglering är inte mer än rätt oavsett hur tillfällig A-kassan ska vara.

Lars-Erick Forsgren sa...

Mary. Självklart är det bättre om man kan få ett jobb.
Kan man välja ställer sig säkert 99,99% i jobb-kön.
Problemet är att det inte finns jobb för alla som ställer sig i den kön! Speciellt inte i dessa tider. Idag är det kanske bara 10%i de arbetslösas kö som kan få jobb inom rimlig tid.

I verklighetens värld så är det därför av stort intresse vad man då kan få ut av a-kasse-försäkringen. Eftersom man inte får något att leva av bara genom att stå i en kö som inte leder till jobb.

Mary X Jensen sa...

pw - det liogger något i den saken förstås.

Lars-Erick - du vet att jag inte är svartellervit i mitt tänkande. Ville bara ändra på perspektivet lite.

Själv har jag varken jobbe eller A-kassa men en högskattebetalande man som tur är. Kvalificerad lyxhustru som söker jobb.

Anonym sa...

Jag kanske vill välja ett tredje alternativ - får jag den möjligheten? Bryr sig någon om att fråga!? Staten ger oss två alternativ ... och inget mer. Och ett av dessa alternativ innebär livegenskap. Har vi något val?

Lars-Erick Forsgren sa...

Fattig men stolt, sa min mor.
Jag har inte heller vare sig jobb eller A-kassa.
Men har ingen högavlönad maka heller... Dock en lågavlönad maka med springvik här och där + hög utbildning.

Anonym sa...

Vilket javla gnall. Jag och min pojkvan tjanar tillsammans ungefar 14000 kronor. Vi bor i storbritannien sa vi maste betala council tax (typ som fastighetsskatt for alla). Var hyra ligger pa 5500 med council tax blir det 6500 kronor.

Med det i nacken sa lever vi i en billig lagenhet i brittiska matt.

De har tva exemplen kommer fa over 20 000 kronor tillsammans och gnaller.

Javla bortskamda idioter. Kan inte tycka mindre synd om dom. Hoppas dom forlorar sitt jakla hus.