onsdag 12 november 2008

Hur vet ifpi vilka IP-nummer de ska jaga...

Lite uppdatering på frågan nedan: Att surfa hemligt är redan möjligt. Är det ingen som vet vad de ska lagstifta om och vilka konsekvenser det medför egentligen? Att ha lagar som inte fungerar är väl mindre bra. Minns ni hur det var med Röd gubbe. Det är visserligen fortfarande förbjudet att gå mot rött, men är det olagligt längre?

Det slog mig här att kritiken mot ifpi börjar vid orimligheten i att de ska få ut personuppgifter från internetleverantörerna.

Men däremot talar vi inte om HUR det ska gå till. HUR kan de veta vilka IP-nummer som är intressanta? För det handlar väl inte om någon kollektiv förfrågan får vi utgå ifrån? Deltar de själva i fildelning, lägger de ut lockbeten? Kallas det i så fall inte för anstiftan? Eller hur ska det här gå till rent praktiskt? Jag bara undrar...

Så här skriver Christian:

"När skivbolagen väl har fått tag på namnet bakom en ip-adress som de misstänker för fildelning skickar de ut ett “varningsbrev”. Där hotar de med att stämma personen som står för internetabonnemanget på hundratusentals kronor eller mer, om han inte går med på att betala en “frivillig” förlikning på några tiotusental kronor.
För de allra flesta vanliga familjer som får ett sådant brev är det i praktiken bara att betala. Även om de anser att de faktiskt är oskyldiga är det ett enormt vågspel att driva saken till rättegång. Det är nämligen inte en vanlig brottsmålsrättegång där åklageren måste bevisa bortom rimligt tvivel att de är skyldiga."


Det just det där - när de väl har fått tag på som jag reagerar över. Hur vet man vilken IP-adress man vill åt? Dessutom har vi väl förklarat mer en än gång att ett IP-nummer inte säger något om vem som suttit bakom tangentbordet.


Det var någon (en kd-kille) som tyckte att man skulle ta datorerna också från den som fildelar. Denna någon har missat en och annan väsentlig del av det rådande läget. Dels så kan det finnas många datorer bakom ett IP-nummer, vilken ska man ta? Dels så finns det som sagt inget som säger att den som betalar räkningen för ett IP-nummer är den som olagligt laddat ner filer.

Datorer är idag inte bara spel och dobbel och musik och nöje utan också en stor del av samhällets infrastruktur idag. Vissa kanske har missat det? Bankärenden, kontakt med myndigheter, samhällsinformationsinhämtning, 24-timmarsmyndigheten bord väl vara bekant för en riksdagsman kan man kanske tycka. Hur som helst Daniel bryter ner Otto von Arnolds motion i småbitar. Alla inom kd är dock inte lika snävt seende som andra.

Man kan se ifpi-ligan jaga runt och bli som Rikab som inte missar minsta chans att sätta dit någon för obetald TV-avgift. (det övergår mitt förstånd hur någon kommer undan dem). Plötsligt ringer det på dörren och där står en antipirat, hualigen.

Det är viktigt att de flesta av oss är överens om att upphovsmännen ska få betalt och att det är en annan sak som måste diskuteras i ett vidare synfält. Det går inte att stoppa upp utvecklingen. Johanna Nylander beskriver det hela på ett bra sätt på Skiften. Deeped har också intressanta tankar kring det hela, vi behöver verkligen en vidare diskussion för att inte fastna i de onda (alla som fildelar) och de goda upphovsmännen som egentligen själva blir snuvade på konfekten av storbolagen. Idag kan de marknadsföra sig själva och få hela vinsten utan mellanhänder. Man kanske kan misstänka att ifpi-ligan ser sina uppdragsgivare/artisterna försvinna också. Samtidigt som diskussioner pågår om att sätta dit fildelare så driver marknadskrafterna på. Google skannar böcker , MGM lägger ut filmer på Youtube bland annat.

Emma skriver och ger exempel på hur knasigt det blev med civilpoliser i Danmark. Något för lagstiftaren att fundera kring. Hela idén om metoden att jag fildelare är fel. Det blir ungefär som FRA-lagen det här. Man är överens om att signalspaning behövs men inte att det ska innebära massavlyssning, man är överens om att upphovsmän ska ha betalt för sina verk men inte om att det ska ske genom civilpolisiär verksamhet. Finns det egentligen någon plan undrar HAX? Vissa talar om att det ska handla om kommersiell fildelning. Men det gör inte ifpi-Gustafsson, han meddelar i Svd:

–Vi kommer naturligtvis att testa den nya lagstiftningen. Vi börjar i toppen, med de stora fildelarna. Men även nedladdning av till exempel fyra Abba-låtar är ju olagligt, och jag tänker inte sitta i media och lova att vi inte kommer att gå efter personer som fildelar även i mindre utsträckning, säger Lars Gustafsson, vd för Ifpi.

Då vet både vi och lagstiftaren nu hur han tänker sig använda lagen. Min fråga kvarstår. HUR vet man vilka IP-nummer man ska begära ut personuppgifter om? HUR går man tillväga?

(SvD) (Aftonbladet)

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

20 kommentarer:

Anonym sa...

De hämtar helt enkelt hem verk som de själva äget rättigheterna till. Det är inte anstiftan.

Anonym sa...

Dom vet inte vilka Ip adresser dom ska jaga.

Dessutom kan en ip adress maskeras på flera olika sätt vilket sätter dit någon annan.

Förrutom dessa påvisar ip adressen inte vem som sitter bakom tangentbordet heller.

Igentligen visar inte ip adressen någonting , det kallas adress som en lös term för en position/kontakt med en dator men det säger igentligen Nada.

Maskera ip adressen , cloaka sedan den. kör med en Ip förlängare. studsa signaler innan du kopplar upp osv osv bla bla bla.

Kom över ett roligt gammal spel får några år sedan.

Ett spel man kan lära sig en hel del utav.

Get the Point ; )

Hacker Uplink Elite.

http://thepiratebay.org/torrent/3823080/Uplink.Hacker.Elite[PC.Game]ISO-ZaXaZ

Mary X Jensen sa...

anonym hur gör man då? hämtar hem verk? Hur vet man var de är, utan att avlyssna typ?


Mike - eftersom man inte kan veta vilka IP-nummer som gäller så kan man undra hur man ska begära ut uppgifter om dem?

Anonym sa...

Sant kan var uppgifter om vemsomhelst igentligen.

Själv har jag surfat som kines, australiensare, finne, Kambodjan,Engelsman, Islänning,Japan,osv osv osv.

Hela digitala nätet är ju bara en katt och råtta lek där man kan förskuta och radera och maskera till all oändlighet praktiskt taget.

vill inte se ett samhälle där befolkningen inte ens är medvetna om sina rättigheter och det blir standard med att gömma sig och andra torskar för något dom itne gjort.

När hela uppkomsten till kontrolen är tottalt onödig i första hand.

Det är som att ta på sig skygglappar när man kör på en mörk väg en kväll.

Finns bättre saker och göra med skattepengarna , Vilket vi ändå bara får smulorna utav eftersom våra politiker är så korrumperade.

Anonym sa...

FRA kommer att lagra trafik data som sedan kan sökas i, antipiraterna kan vända sig till lagliga instanser för att få ta del av denna trafik mängd eller få FRA att göra sökningar gjorda i denna trafik mängd. Så var det ialla fall "kanske" tänkt

Dessutom sk internet leverantörer spara trafikdata också, sedan så kan antipirat företagen redan hamstra ipadresser genom tex modifierade bittorrent klienter.

Anonym sa...

Setup flera gateway server eller surfa genom någon annans.

Radera alla loggarna på servrarna,, Vips spåren borta.

Lagra och lagra.. det gäller ju ochså och veta var man ska börja titta och det som siffrorna påvisar behöver inte alltid vara den korrekta versionen eftersom allt går att manipulera ytterligare inom digitala systemet.

Oavsett vad du hittar för lösningar så hittar någon annan en annan metod.

Ett digitalt binärt system kan inte bilda ett homogent system det är trickset med ettor och nollor så tunnlar kommer alltid och uppstå.

Dom väntar bara på att någon ska upptäcka dem.
Därav kommer alldrig antivirus basernas biblotek aldrig sluta växa som exempel.

Du hittar alltid någon som kan ta sig tiden och modifera om klienterna eller gå runt det på annat sätt.
Det dyker alltid upp något nytt.

Crackarna , Hackarna och dom gammla dagarnas BBS ägare som började sina dagar med C 64 och amstraden sitter än idag som gammla gubbar och sina blandade grupper och ser till att vi får ta del av vad som media industrin erbjuder , såna frihetsälskande individer som dessa motståndsrörelsen kommer alltid ha folket på sin sida.
Internet ska inte censureras oavsett , det var aldrig meningen med nätet.
Media industrin tjänar redan tillräckligt .
För att inte tala om hur mycket försäljningen ökat cd skivor dvdr + rw skivor, Usb minnen, Digitala medier av alla slag, hårdiskar , musikmixrar och utrustning osv osv osv osv osv vaddå listan kan göras hur lång som helst ang vilka intressen som väckts av fri information som föranlett till man kunsumerat något inom ens intresseram.

Politikerna snackar bara goja.

Enda dom intresserar sig av är manisk kontrol , som att dom inte redan bevisat det med alla sina Fra lögner mm.

Anonym sa...

det kommer att bli så att dom som står för abonnemanget är dom som får betala.
Det är ju redan så nu när det gäller telefonsamtal. Om jag lånar din telefon och ringer till Kuwait så är det ju du som får betala för dom anser att det är du som är ansvarig för abonnemanget.
När det gäller fortkörning så vill man ju att det är bilägaren och inte föraren som ska få böterna, man praktiserar ju det på sätt och vis med biltullar och p-böter.
Dom kommer bara att säga att en liten bit av en låt av madonna åkte till den adressen, alltså är abonnenten skyldig.
Det personliga ansvaret kommer inte att ligga vid individen utan vid abonnemangsinnehavaren.
Hur gör man när man jagar t.ex. pedofiler via internet? Är det bara registrerade sidor, eller går man på ip-adresser vid anonym fildelning? (vilket borde finnas, för allting finns ju på nätet).
Man hör ju talas om dessa tillslag.
/Daniel A

Anonym sa...

Jag glömde säga att även telefonnummer och nummerskyltar går ju att förfalska. Men ändå är det dom riktiga innehavarna som är betalningsskyldiga. Och motsätter man sig t.ex. en biltull så måste man ju först betala den, för att sedan hoppas att få tillbaka pengarna.
/Daniel A

Anonym sa...

Ja mina vänner man tappar hakan.

Lite ordlös ang detta övergreppet..

Måste ta mig en mediterare och fundera om jag ska ta och flytta och göra upp en plan och vidare övervaka statens intentioner.

Mina barn och barn barn lär väl få säga att dom är medborgare från sumatra om 20 år eller liknande.

Katastrof.

Man börjar ju verkligen ställa sig frågan.

Som att inte Fra . Rfid, Lissabon mm var illa nog och alla lögner och ursäkter om syftena mm som lagts på hög vore tillräckliga.

Det är så man spyr.

Att vara en politiker innebär tydligen att man får ljuga hur mycket som helst.

Göra vad som helst och fortfarande få fylla sin plånbok och privata intressen.

Snygg demokrati/Kromokrati.

Yxskaft till politiker.

Kan inte anklaga dom dem är rätt smarta ,, det är befolkningen som är korkad , eller är det bara som vi indoktrinerats till att tro som ex.??
Ingen tänker som mig, Jag är ensam och kan i inte förändra.

JA Exact så är det , det är så man upperätthåller ideologiskt rasistiska och diskrimineringslagar.
Genom att se till att folk inte har samröre med varandra.

Censur av nätet är bara ett annat steg.

Därför får man ögonen på sig om man har för stor umgängeskrets.

I sverige ska man titta ner i marken och följa strömmen.

Man kan säga vad man vill men man får bli utfryst ur systemets funktioner likaså.

Varför katalogisera allt i digitalt format till förbannelse om inte för att kartlägga medborgaren.

Visst vissa saker kan vara bra men andra dåliga , vilka inser ni nog själva .. Sociogramen , röstigenkänning mm osv osv fattar nog dom flesta hur det kan nyttjas av taskiga intressen mot ens bättre vetande.

Ruskigt Snuskigt.

Nej paus till denna dåliga energi kan inte göda den.

Absolut inte.
Över min döda kropp.
Lol det kanske var vad Fra Ipred mm var menat för, Min döda kropp i gaskammarn lol hahahaha.

Jaja vad kan jag säga allt är tokigt i detta land.

Ms sjuka sitter i fängelse för cannabis spädbarnsmisshandlare går fria efter korta straff likaså eko brottslingar.
Och nu ska man straffa sin egen medborgare.

så skapas hierarkin än starkare.
Kaos ökar likaså kontrol.

Mer makt till ett par få.

Dårskap

Anonym sa...

Det är stöld att ladda hem musik och film på internet. Det är därför IPRED finns. För att stoppa personer som stjäl saker. Stoppa tjuvar. IPRED är som larmanordningarna som finns i de flesta butiker.

Den som stjäl ska straffas. Den som betalar behöver inte bry sig.

Mycket enkla regler som endast en liten klick med extremister inte kan hålla sig efter...Precis som i samhället i övrigt...

Nästa gång du vill ha nya jeans - finns tanken att du ska stjäla dem då? Om ja - så förstår jag att du är mot IPRED. Om nej - lär dig betala för det ni vill ha. Det är ganska basic faktiskt...

PS. Det handlar inte om att man kan kringå lagen. Det handlar om att det måste finnas en lag mot stöld på internet. DS.

Mary X Jensen sa...

Du har nog inte riktigt förstått anonym. Jag tycker inte heller att man ska stjäla och gör det aldrig heller själv.

För min del handar det här om att man heller inte kan anklaga folk för stöld hur som helst. För med IPRED så ger man företag tillåtelse att söka efter filtjuvar på grunder som gör att till och med du kan åka dit utan att du är skyldig. Men du måste själv bevisa det.

Polisen ska sköta allt som har med polisiära frågor att göra.

Klart att man inte ska stjäla, det är inte det alltihop handlar om heller. Men för den som vill komma billigt undan utan att anstränga sin egnen tankeverksamhet är det förstås ett enkelt val. Att snäva in alltihop till stöld. Det imponerar inte.

Anonym sa...

IPRED är ännu en storm i piraternas vattenglas....

Mary X Jensen sa...

som anonym kan man skriva vad som helst utan att behöva stå för det. vissa fegisar gillar sånt.

men orka bry sig...

Anonym sa...

De sniffar trafiken till exempelvis TPB.

Olagligt? Tveksamt. Etiskt? Knappast.

Anonym sa...

@mike
Den som delar ut en fil kan inte vara anonym (om vi pratar öppna nätverk typ torrent). Då kommer inte nedladdningen att fungera för den som skall hämta filen.

Rätta mig om jag har fel...

Anonym sa...

du sätter verkligen tummen på en soft spot där!

Detta är ingen i piratpartiet som tagit upp, vilket jag anser konstigt. Det är ju nämligen så att ingen upphovsrättsägare kan bevisa att jag bryter mot lagen, utan att själv bryta mot densamma!

Detta innebär A) att domstolarna inte kommer lämna ut ett enda namn till upphovsrättsägarna, eller B) att domstolarna kommer lämna ut uppgifter med tvivelaktiga bevis som skärmdumpar etc.

Vad tror ni på, go vänner?

Anonym sa...

Ingen verkar vilja svara på ursprungsfrågan, så då gör jag det.

Skivbolagen laddar ner skivor de har rättigheterna till, vilket inte är brottsligt. Under tankningen ser man direkt i utorrent vilka man delar filen med vid tillfället, och vilka deras ip-nummer är. Skivbolaget tar ett par skärmdumpar - klart.

Extremt rättsosäkert förstås, eftersom ip-nummer är usla som bevis betraktat, men det är väl såhär de tänkt göra i all enkelhet.

Anonym sa...

Jag måste fråga en sak. Jag är ibland lite lost när det gäller nedladdning, men det finns väl två system, dels torrents, och dels den lite mer anonyma fildelningen typ limewire m.m. (kommer inte på vad det heter).
Men den senare kan man ju faktiskt välja att bara ladda ner, och inte ladda upp det man laddar ner... lite parasitaktigt.
Hur hade dom tänkt att jaga där också? Jag är, precis som Mary, väldigt intresserad om hur dom tekniskt skulle jaga. Alla ipadresser är ju registrerade nånstans. Så det är ju alltid nån som blir jagad, även om det är det företag som erbjuder ipkonverteringar. Kommer dessa att behöva logga sina ändringar kanske i framtida lagförslag? Är man intresserade inte bara av dom som laddar upp, utan även laddar ner?
Sista frågan är om man redan äger en skiva eller whs, och vill ha filen digitalt av diverse skäl, filmen går sönder, whs:en går sönder eller det finns kopieringsskydd som gör att man inte kan få in skivan i mp3-spelaren, kommer man att vara kriminell då också, trots att man äger rättigheterna till att bruka produkten.
/Daniel A.

Anonym sa...

Re: D

Är det verkligen inte "anstiftan" att ladda ner material från någon?

Det är ju lite som om en civilpolisbil skulle rulla upp vid en bil och varva lite vid ett rödljud, rejsa lite och sedan ge en fortkörningsbiljett.

Jag kan inte tänka mig att det är lagligt för Sony att göra så.

SAMT att en skärmdump är helt åt helvete som bevismaterial. Lika så loggfiler. Jag vet faktiskt inte vilket bevismaterial som skulle kunna vara "säkert" i brottsmålssynpunkt, eftersom torrenttekniken går från en dator till en annan.

Anonym sa...

För att förtydliga "D.". När man laddat ner torrentfilen så kommer kan torrentprogrammet (programmet du har på datorn) fråga "trackern" (det är en server på internet) efter andra som har de filerna, du kommer få en lista på några ipnummer, programmet kan senare fråga efter fler doner att ansluta till.

För att besvara "Anonym" om "limewire m.m." så är det inte mer anonymt per se, de brottsmål som kommit upp i sverige har främst baserat sig på tekniker som inte skiljer sig avsevärt från limewires gnutella, där en person "söker" sina närmsta fildelande "grannar" av personer som oxå har programmet igång.

Största problemet för dessa är alltid att den nedladdade delarna matchar det brottsliga materialet 1 till 1, dvs har du de här delarna så laddar du ner dem för att bryta mot lagen. I nyare fildelningsprogram, t.ex. owner free filing system (kolla in på wikipedia t.ex.) så finns inte denna koppling.