söndag 7 december 2008

Alla vill vara med...

Möjligheteras regering. Socialdemokrater, vänsterpartiet och miljöditto. Jo jag tackar jag. Leendena var kanske ansträngda bakom kulisserna. Men alla vill vara med och det är Mona Sahlin som bestämmer och bjuder upp. Om de kommer att trampa varandra på tårna i fortsättnignen återstår att se. Nu ska man få gemensam politik också genom att arbeta i olika arbetsgrupper. Det kan bli spännande. Utrikespolitik, skatter, miljö och såna grejor.

Kanske att regeringen borde vässa sig lite och rent av lyssna lite mer på vad internetvännerna säger. Var på jullunch idag och slog oss i slang med en kille som sa - de där som snackar om IPRED i regeringen, de kan inte fatta mycket om hur internet fungerar, eller hur? Det sa han spontant och vi svarade. Troligen inte.

Apropå väljare och väljarunderlag så var det intressant det som hände i går under omröstningen till TV-programmet Stjärnor på is. Idol-vinnaren Markus Fagervall vann - vilka röstade fram honom tror ni? Jo de uppkopplade fansen. Omröstningen gick snabbt. En minut tog det. Föräldrarna hann inte ens hitta knapptelefonen innan det var över. Det är samma gäng som kommer att rösta i de demokratiska valen 2010. Kommer de att bry sig om klimat, världsekonomi och välfärd. Troligen inte. Blondinbellas blogg har flera hundratusen läsare varje vecka. Kommer de unga att vilja skydd sitt internet? Troligen. De mobiliserar sig på några sekunder, på nätet och via mobiltelfonen. Sen är de många.

Så om nu sossarna antar en välvillig internetposition - vilket väl iofs inte är troligt, men jag säger om.?Vilka kommer att vinna valet då? Internetfientligt eller internetvänligt alternativ? Vad kommer att gälla? Ställer bara frågan.

Mona Sahlin, Miljöpartiet och Ohly - Lycka till...

Lena Melin undrar hur de ska lyckas. Och många borgerliga politiker menar att Ohly kommer att bli borgerlighetens bästa vallokomotiv. Kanske det. Ett gemensamt vallokomotiv. Ja, allianser har ingåtts förr. De här tre har väl på sätt och vis varit samman på olika sätt under de flesta val tidigare och det har gått som det gått. Det blir inte bara huvudvärk menar PJ Anders Linder, det blir migrän och rejäl sådan... "Vilka frågor ska v-statsråden få ansvar för om det skulle bli maktskifte? Blir det försvaret? Eller rättsfrågorna? Eller skolan? Ska det rentav bli statens finanser och skatterna? För det verkar besvärligt för s att ge utrikesdepartementet till ett parti som bara häromdagen gav tydligt besked om att Sverige bör lämna EU-samarbetet."

OK - vi får se hur det blir. Det verkar lite trassligt rent allmänt inom politiken. På alla sidor. Inte minst undrar jag över det här med kvittningsmodellen. Är det verkligen acceptabelt att politiker ska bli kollektivt utkvittade för att de inte tycker som regeringen i exempelvis IPRED-frågan? I rest my case. Rock´n roll blir det nog framöver också. Det är nog dessutom nödvändigt att släppa ut lite av känslorna i politiken. För nog ska det vara lite blod och puls i det hela för att det ska intressera. Annars blir det som vilken tjänstemannastyre som helst. Trist och förutsägbart, alla tycker lika och ser likadana ut.

Ohly kanske kan göra lite nytta i politiken i alla fall, få fart på diskussionerna om inte annat.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Vilken regering efet valet?
Ja, inte vill jag en period till med samma allians som nu. Och sannerligen inte "bara" pga FRA-debaclet och den stundande IPRED1-katasrofen...

Men inte är sossarna ngt faktiskt alternativ heller. Med eller utan mp och v.

De unga? Tja....

Jag hoppas på uppvaknade hos partierna i god tid FÖRE valet.
Annars blir det en baksmälla på valnatten. Helt oförutsägbart resultat

Depression. Massarbetslöshet. Inflation. Politikerförakt. Avgrund mellan politiker o väljare. Röstskolk. sd och pp till riksdagen. FRA-lagarnas konsekvenser går upp för folk. IPRED sprider sin sjuka.

Det kan bli som tidiga 30-talet i Tyskand när de gamla partierna var oförmögna inse läget. Bäddade för nazisterna.

Jag bävar och våndas, dagens politiker saknar både insikter och handlingsförmåga. De avlyssnar och skapar privatpolis...

Guds Basun sa...

Bättre Aliansen är Kartellen. Vi behöver inte en regering som förvägrar befolkningen i glesbygden att få bo kvar. Med bensinskatter som är skyhöga ska man tvinga norrlänningar bl.a. att flytta till Mälardalen. Kartellen vill också lägga stora pengar i industrier vars produkter ingen vill ha. Man vill återinföra bidragsberoende för att trygga återval. Man kommer på sikt att höja skatterna för låginkomsttagare. Nej en röst på Aliansen är det enda vettiga alternativet.

Anonym sa...

Ohly borde kunna bli justitieminister...

För dom som tror att han skulle skaffa in övervakningssamhället så vet vi ju redan att det har ju Ask gjort.
Så det blir nog inte sämre, utan bättre. Mindre trovärdigt än idag kan det i alla fall inte bli.
/Daniel

Erik Josefsson - kandidat till Europaparlamentet (v) sa...

Jag undrar också hur det ska gå. Isen är nog lika tunn för alla. För min del har jag tillslut valt att kasta mig ut, eller in, i partipolitiken. Det är kluvet naturligtvis. Jag om någon vet hur effektiva lösa nätverk kan vara. Riksdagspartierna är trögrörliga bjässar utåt, men med rätt kontakter inåt kan det gå geschwinnt.

Sen hade jag tyvärr inte tid att vänta på att Föreningen för medborgerliga fri- och rättigheter på Internet skulle komma igång. Jag hoppas andra tar tag i det nu. Och så känns det lite som att jag redan gjort ungefär samma erfarenhet som Riksdagssvar gör nu.

Dags att göra en MaryX fullt ut helt enkelt :-)

Mary sa...

Hehe Erik. Vi får väl stötta varandra då. Fastän vi har olika ingångsvärden.

Erik Josefsson - kandidat till Europaparlamentet (v) sa...

Jeps. Vi får försöka se ett fritt Internet som en fundamental fråga, som rösträtt för kvinnor till exempel. Året nu är då motsvarande 1908 eller nåt, så 2019 är vi framme.