onsdag 17 december 2008

Att blanda äpplen och päron...

Uppdatering: Maria A reflekterar.

Socialdemokraterna blandar ihop sjukförsäkringen med arbetsmarknaden. Sjukförsäkringen hör ihop med sjukdom och det är ganska oförskämt av socialdemokraterna et alles att blanda ihop äpplen och päron och därutöver skrämma sjuka människor. För den som är allvarligt sjuk finns ingen bortre gräns för sjukpenning och för den som är sjuk så finns det rehabiliteringsmöjligheter. Vad är det för fel? Det måste väl vara bättre att få hjälp till rehabilitering i stället för att lämnas åt sitt öde med ett utbetalningskort som sedan slutar i att man får sjukpension,knske redan i unga år. Något som kunde undvikits med rätt hjälp. Att ha ett arbete att gå till betyder väldigt mycket på flera plan.

Den hälsosamme ekonomisten och jag har samma inställning och han påpekar dessutom att det går att få sjukpenning i upp till två och ett halvt år och det är ändå ganska lång tid. De festa hinner bli friska på två och ett halvt år. Säg inget annat. Det är rent omoraliskt att skrämma upp människor, särskilt sjuka människor. Så om moderater anklagas för brist på empati så tycker jag nog att det är orättvist, däremot kan man fundera över vilken slags empati den står för som vill skrämma upp den som är sjuk på det här sättet. Det framställs ofta som om man går direkt till stupstocken. Så är det inte.

Däremot finns det verkligen en hel del att göra för att öppna upp arbetsmarknaden på olika sätt även för den som inte har kapacitet att köra i 200 knyck hela tiden. Väldigt få orkar det.

Arbetsförmedlingen i sin tur är ett under av ineffektivitet. Ett exempel: En ung person ska få hjälp med arbetsträning. Han blir ålagd att träffa personer på arbetsplatsen och får ett preliminärt datum för start. Sen ringer han arbetsförmedlingen fyra gånger och mailar lika många. Inget svar. Datumet för starten passerar och vid nästa telefonkontakt får han veta att handläggaren gått på semester. Jahaja, vad gör man under tiden då? Livet skall levas och fungera även på annat än arbetsförmedlingens telefontider.

Just detta är synnerligen irriterande med tanke på hur Arbetsförmedlingen själva agerar mot de arbetssökande. Då handlar det om att inställa sig på exakt tidpunkt annars hotar de med indragen A-kassa och liknande. Det är helt prilligt. Arbetsförmedlingen borde lägga av sig myndighetskappan och arbeta mer processtyrt och verkligen ge stöd och vara till hjälp för den som söker arbete. Det skulle vara fasen så mycket effektivare. Men den gamla myndighetsutövningen sitter i vägarna. Om det är så som det sägs att en arbetsförmedlare bara kan skaka fram fyra jobb per år så är det verkligen en skandal. Vad gör de resten av tiden? Skickar ut hotbrev?

Det säger något om hur snett det är. Här finns väldigt mycket att göra.

(Aftonbladet)

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 kommentarer:

berinder sa...

Bara för att vara en liten besserwisser, men du var iaf ensam att ha taggat jsukförsäkring... ;)

Mary sa...

Haha - tack. Min tangentbehandling är inte den bästa precis.

berinder sa...

Blir lätt så :)

Anonym sa...

Nu vill jag vara petig och påpeka att du glömde den här länken.
http://www.sr.se/vastmanland/nyheter/artikel.asp?artikel=2503355

Mary sa...

Tack anonym. Det var en intressant länk. Jag inser att det är svårt för vissa, det har det alltid varit och det har sina skäl och är inte alltid kopplat till sjukförsäkringen.

Informationen om vad förändringen innebär r undermålig och skrämselpropagandan har fått ta över. Det är bedrövligt. I morse hörde jag dock på radion hör regeringen tänker a krafttag och se till att Försökringskassan och arbetsfrmedlingen jobbar mer ihop för att ge människor som har möjlighet om än liten att få ett arbete som passar. Det tycker jag är mänskligare än att hänvisa till ett inbetalningskort. Sen måste förstås problemen med intäkter också lösas. Men kanske inte genom just sjukskrivning, om man inte är sjuk då.

Anonym sa...

Jag håller med om att man inte ska komma med skrämselpropaganda från någotdera håll.
Sossarna är experter på skrämselpropaganda. Fast det är deras jobb för tillfället.
Men man kan inte spara sig fram friska människor. Folk blir inte friskare bara för att man använder piskor. Sedan finns det dom som utnyttjar systemet. Jag har träffat på några såna, och där är problemet att ingen bryr sig. Ringer man skatteverket om fusk så är dom där och undersöker nästa dag, men ringer man FK om fusk så händer inget. Och som du säger är arbetsförmedlingen ett under av byråkrati.
Men dessa tidsbegränsningar som regeringen sätter upp hela tiden nu för tiden är faktiskt att gjuta folk i mallar och inte att se dom som individer.
/Daniel A.
För övrigt var det jag som skickade länken innan, jag glömde bara skriva över. Det blir så på jobbet.

Mary sa...

Mallgjutning är det värsta jag vet...