lördag 13 december 2008

Det är kompetensbrist...

Uppdatering: David satte genast igång med ett utbildningsprojekt. Läs mer här. Internet är underbart, eller hur? Så mycket vänskap, så mycket kunskap och så mycket driv...


Internet fungerar på flera plan. Tekniskt och beteendevetenskapligt. Båda dessa ingångar kräver kunskap och inte minst intresse. Det blir som en cykelställsdiskussion i fullmäktige det här. Den tar två dagar i anspråk, budgeten klappas igenom på 10 minuter.

När jag frågade en namnkunnig politiker om varför inte internet fanns med som en del av framtidsvisionen svarade han - Jag tycker att vi satsar väldigt mycket på webben. Då förstod jag att han inte förstår alls vad det här handlar om. Det skrämde mig.

Jag tror att många politiker inte har en aning faktiskt. De kan skicka mail och de kanske kan surfa fram till nyheter och liknande. Sen är det stopp. Ingen vill tillstå att de inte fattar och hellre än fråga och verkar dum så nickar man med och hoppas att det inte är alltför genomskinligt att man är allmänt dum och okunnig på området. Detta har framkommit varje gång när någon har försökt beskriva situationen. De fattar nada, ingenting alls.

Tjänstemännen styr det hela var det någon som sa (Lars-Erick?). Kanske det? Men framför allt så är det nog många av dem som inte heller förstår riktigt vad det hela handlar om. De ser bara den ena sidan av myntet och bara kör på. Ja, kan vi sätta dit bovar. Bra. Kan vi jaga terrorister. Bra. Kan vi sätta dit dem som fildelar. Bra. Kan man lagra alla SMS, mail och telefonsamtal. Bra.

Sen vad det betyder i andra änden tycks man inte vilja greppa. Ingen frågar eftersom man inte vill visa sig vara dum. Därför försvinner också funderingen kring rimligheten i övervakningshysterin. Ingen vågar säga att Kejsaren är naken. Utom vi 30-åriga killar förstås, bråkstakarna, de sk bloggarna och allt vad vi förenklat kallas. (OK, jag är 55, kvinna och mormor och IT-veteran).

Visst är det konstigt att fildelning kan betraktas som lika allvarligt eller rent av mer som det är att skjuta nå´n på stan. Våldtäkter och misshandel och liknande händelser får bara en bråkdel av utrymmet.

Vem ska betala alltihop då? Oj, blir det så dyrt? Då får abonnenterna betala. Vi får betala för kränkningen menar Maria Abrahamsson. Flott, eller hur? Det kan kosta 1 miljard. I kommunpolitiken får den som föreslår en kostnad också skicka med pengarna annars blir det NEJ.

Alla vi som kan lite mer än andra borde bjuda varje politiker i riksdag och regering på ett par utbildningsdagar på tu man hand så att de verkligen vågade fråga vad de undrar över och också få sig en allmän genomgång av vad internet är och vad det finns för möjligheter här. För de är oändliga.

Alla dessa restriktioner är bara av ondo - för alla. Här behövs en vidare diskussion.

Andra bloggar: Scaber Nestor om hur konstigt det är att det moderaterna tidigare var emot är de nu för. Johanna har fiskat fram citaten. Nu inför mina moderater i rask takt Bodströmssamhället. Oj, vad den karln måste le nu. Riktigt nöjd kan han vara. Vad har det tagit åt moderaterna? HAX har liknande funderingar. Flyg mig till något annat säger Motpol, snart hänger jag med.

Farmor Gun undrar vad som finns kvar att säga. Hon börjar snegla mot Piratpartiet, vem gör inte det i dessa frågor. Vi vill inte ha något Bodströmssamhälle - hör ni det...

Vi måste ha utbildning på området. Jag ställer upp en hel dag och visar den politiker som känner sig manad. Sen kan ni bättre stå emot alla dumheter som dyker upp. Hör bara av er.


(Intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

11 kommentarer:

Martin a.k.a NPC]Otyg sa...

Håller med dig till punkt och prickar Mary. Det stora problemet är oförståelsen hos politikerna och det är den vi måste angripa.

Har funderat och filat lite på en tanke om att bjuda in några av "mina" lokala riksdagspolitiker för en genomgång av de tekniska svårigheterna med IPRED. Nu börjar jag fundera över om det inte kan vara en idé, precis som du säger, att vidga vyerna över hela fältet.

Drar mig tillminnes något uttalande om fildelningen som sa att bara för att det är tekniskt möjligt innebär inte att det är ok. Det är ett citat som våra folkvalda borde ta till sig.

Leo sa...

Det var nog Falkvinge som drog upp det där med tjänstemannastyre :)

Mary sa...

Tack Leo.

"Give cred where ced is due" som det heter.

Björn Felten sa...

Om du läste det där om tjänstemännen nyligen, Mary, så kanske det bland annat är detta du tänker på?

Mary sa...

Just det Björn, det var du som sa alldeles nyligen... Tack för påpekandet.

Björn Felten sa...

@Mary:

I så fall får jag i min tur skylla på Leif Nixon, som i sin tur tipsade om Patrik "paf" Fältströms synnerligen tänkvärda blogginlägg, vilket var vad som triggade min kommentar här. (Är inte bloggvärlden fantastisk, så säg?)

Äras den som äras bör, som sagt. :)

Lars-Erick Forsgren sa...

jisses,jag skrev in in komment på ett idigare inlägg.
Alltså, det var ju Hans Lindblad som drog fram detta med tjänstemannaväldet i somras,
och kunskap behövs inte varken hos politiker eller tjmän. Det räcker att sitta på rätt stol.

Anohito sa...

Hmm, jag tar det tillbaka till Becker på SVIT. Det här handlar om Digital kompetens eller rättare sagt bristen på den.SVIT bloggen definierade det någonstans - dagens läs och skrivfärdigheter. se ex http://www.diu.se/SVIT07/SVITinbjudan07.pdf
samt http://www.diu.se/svitblog/?p=87#comment-8468
LE:Jo, vart den ska finnas är en annan fråga - huvudsaken den finns där utredningar o rapporter tas fram. Men inte skulle det direkt skada med direktpolitikerkunskap i vissa fall heller..

Leo sa...

Falkvinges post om tjänstemannastyret här:

Falkvinge

Trevlig kväll!

David sa...

Jag fick för mig att försöka göra något åt den där kompetensbristen kring nätet.

Jag vet inte om jag valt rätt metod, men i vilket fall verkar jag vara för sent ute... Men men, jag tänker fortsätta arbetet.

arthur sa...

Viss kan kompetensbrist vara en faktor men enligt min enkla mening är det mer frånvaron av bärande idéer och avsaknaden av ideologisk och moralisk kompass som är orsaken till att vi råkat så illa ut under denna regering. Vi hade ju all anledning att vänta oss bättre. Att makten i vårt politiska system saknar motkrafter gör det etter värre.