tisdag 16 december 2008

En topplista till då...

Twingly publicerar sin topplista över mest länkade bloggar. Etta kommer Blondinbella som numera hellre kallar sig Isabella Löwengrip. det kanske ingår i någon slags imageglidning nu när hon har fyllt 18 och ska göra TV-program om sitt liv och leverna. Tjejen har hur många läsare som helst i sin egen ålder, och det är också där den stora massan på internet återfinns. Kul för henne, verkligen. Grattis...

Topplistor vad gäller bloggar handlar mest om vilka bloggar som länkat till varandra. Jag är lite skeptisk till den saken. Eftersom det då mer handlar om någon slags inbördes beundran oss emellan. Och det är klart att är man med i en intressegrupp av något slag så hamnar man högre upp på listorna eftersom man då ofta länkar till varandra. Det medför i och för sig att många frågor fördjupas och expanderas med hjälp av olika bloggare. Det blir ett intressant och spännande kunskapande. Det har vi särskilt sett kring de olika integritetskränkande lagar vi fått på halsen det senaste halvåret. FRA, IPRED1, Datalagring.

Ett annat mått som kunde vara intressant är förstås hur många läsare man har. Det å sin sida mäter på IP-nummer på olika sätt och det innebär att om flera olika personer sitter på samma IP-nummer så räknas de samman som en läsare. Då blir det också fel. Så vad som är bra eller inte kan diskuteras.

Hur som helst om man nu ser till hur Twingly mäter så blir det en kul lista, själv hamnar jag på 21:a platsen eller nåt - det är roligt eftersom jag tror att mitt bloggnamn dessa dagar är hämmande. MEn att vara rankad som 9:a av 10 möjlig poäng känns bra. Sen är det här bara en kvantifiering trots allt eftersom det vi skriver om är så olika ämnen. Bloggar går inte att dra över en kam. Det är ganska stor skillnad på att skriva om läppstift och hårschampoo och olika poiltiska frågor exempelvis. Bloggportalen delar upp bloggarna på ett annat sätt även om det inte heller i sig är tillräckligt.

Det handlar också om att pinga alla dessa olika ställen; Knuff, Bloggportalen, Twingly och vad de nu heter allihop. Jag håller mig till dessa tre. Det är för komplicerat att hålla ordning på alla dessa olika ställen man kanske bör vara på. Man ska också ha i åtanke att många bloggar anordnar tävlingar, frågesporter och liknande som i sin tur genererar länkar från andra. Detta är en djungel. Oscar S har en väl läst blogg och vann pris för sin medborgarjournalistik i somras. För att inte tala om Dick Erixon som inte pingar så ofta. Det finns flera. När det mättes politiska bloggar för ett tag sedan i Expressen så låg exempelvis min egen blogg före Politikerbloggen, så det så... Sen ska vi inte glömma Knufflistan förstås. Sen finns det jättestora kändisbloggar utanför det här - Schulman och Uggla och Gynning m fl.

Grattis dock till alla bloggkompisar (vissa vet mer än andra vilka de är, en nämnd och ingen glömd), både de som ligger före och efter mig på den här listan. Ni roar mig mycket, allihop. Tack för det.

De 30 första - resten finns hos Twingly.

1Isabella Löwengrip
2Politikerbloggen
3Tjuvlyssnat.se
4Henrik-Alexandersson.se
5Jinges web och fotoblogg
6Alla Dessa Dagar 7opassande
8Kulturbloggen
9Svensson
10Federley
11Rick Falkvinge (pp)
12Blogge Bloggelito – regeringsblogg
13Jonas Morian PromeMorian
14Deepedition
15«« Designa Din Blogg »»
16Esbatis kommentarer
17Christian Engström (pp)
18Beta Alfa
19Bloggen Bent
20Johan Ingerö
21MinaModerataKarameller...
22the real mymlan
23stationsvakt
24Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet
25Engla´s Showroom
26Enligt Min Humla
27Copyriot
28Anna Troberg
29Magnus Andersson
30Alliansfritt Sverige

Mitt i alltihop pågår för närvarande tävlingen Årets Politiska Blogg, sista cansen att nominera idag och sen blir det omröstning. Håll ögonen på Bentbloggen. Sen har vi förstås Aftonbladets Stora Bloggpriset som håller på och formeras med flera tävlingar just nu Det är kul att vara med i den här ännu så outforskade bloggosfären.


Björn Wadström bloggar om saken. Många andra också. Mindpark . Simon talar om hur man kommer upp på listorna. Svensson tycker att man ska ta saken med en nypa salt.
Nikke är glad för att vara med.

(SvD), (Expressen) (InternetWorld)

(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Grattis till 21:a-platsen.
/Daniel A