lördag 20 december 2008

God Jul statsministern...

Lyssnade just på en intervju med Fredrik Reinfeldt som Politikerbloggen gjort (snygg omgörning på den bloggen förresten, grattis). Gudmundsson är förundrad kring valet av plats för intervjun - Moderna Museet. Det behöver väl egentligen inte symbolisera något alls annat än att någon tycker att det är en allmänt kul plats. Man ska nog inte dra slutsatsen att det finns någon bakomliggande symbolik i det som sker. Allt i betraktarens öga.

Intervjun var intressant att lyssna på eftersom balansen mellan människan och rollen som statsminister utkristalliserades. Det är ofta så att man glömmer att det handlar om en roll att vara statsminister. Det är en ganska allvarlig roll, för vem vill ha en pajas om statsminister? Eller en självömkande personlighet? Det krävs en viss återhållsam korrekthet för att få respekt för rollen. Reinfeldt får ofta kritik för att han är så allvarlig, detta framgår också i intervjun där saken diskuteras. Men vad ska han göra då?


Personligen är jag väldigt förtjust i Fredrik Reinfeldts korrekthet som statsminister kombinerat med mellansticken av humor som genomsyras av distans och perspektiv. När han berättar om att barnen tycker att han är töntig så känns det igen. Visst finns det en självdistans i den utsagan. Man är aldrig mer än människa, sen måste man staga upp sig i sakfrågorna och inta ett mer maskinellt uttryck, som i statsministerrollen till exempel. Egentligen är det väldigt viktigt att inte uttala sig om hur någon är som människa utifrån den roll som för tillfället spelas.

Jag gillar inte den moderata inställningen till vare sig FRA, IPRED eller datalagringen men det finns fler politiska frågor och de är också viktiga att fundera kringförstås. Däremot gillar jag statsministerns torra humor och tycker att han rent allmänt gör en bra roll som statsminister. Han och regeringen anklagas ofta för att inte ta den pågående krisen på allvar eftersom man inte går in på detaljnivåer. Det är nog ganska bra att inte låsa in sig i detaljerna just nu för man vet inte vilka som egentligen behöver åtgärdas. Vissa problem försvinner av sig själva, så är det alltid. Däremot så är det bra att det finns en beredskap för att rycka ut där det behövs och på rätt ställe. Det handlar inte om att släcka småbränder nu utan att se till så att det inte blir skogsbrand. I den mån det går.

Så om statsministern får kritik för sin allvarsamma framtoning å ena sidan så kanske det å andra sidan är den som ger honom stödet från väljarna? För siffrorna ökar för moderater och sjunker för socialdemokrater enligt senaste mätningarna. Så har det vart ett tag nu.

Göran Pettersson har bloggat och tror att Mona Sahlin förlorat på att visa sin politiska inriktning. Jag vet inte om det är hon ensam som ska skyllas för att det går åt pipan? Kanske snarare så att det är den politiska inriktningen som inte gillas. Att skrämmas för att få in fåren innanför stängslet är inte någon bra idé i längden. Har man ropat vargen kommer för ofta så slutar omgivningen att bry sig. Så är det bara.

Det är ännu en intervju med statsministern på Ekot idag för den som har tid. Klockan 12.55.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: