tisdag 2 december 2008

Kvantitet går alltid före kvalitet av någon anledning...

Det är inte utan att man blir rejält trött. Polisbefäl uppmanar sin personal att ställa sig på platser där risken för att fälla en rattfylla inte är så stor.

"Jag säger till mina poliser att det bara är blåsning för statistikens skull som gäller", säger ett stationsbefäl som intervjuats enligt Ekot. "

Statistiken är det viktigaste, återigen alla dessa siffernissar som tycks ha tolkningsföreträde framför alla. Det är rent makalöst. Om fyllon är ute och kör bil och utsätter andra för stor fara så är det så att det tar för lång tid att sätta dit dem, eftersom man då inte hinner låta folk blåsa i alkometrarna och statistiken håller inte då. Vad är det för dumheter? Att polisen inte tycks räcka till när de behövs på gator och torg kan delvis bero på att de står undangömda någonstans och haffar bilister som troligen inte är rattfulla. Allt för att få ordning på statistiken. Kvantitet går före kvalitet. Otroligt.

Statsministern lovar att målet om 20 000 poliser kvarstår trots polismyndigheternas skakiga ekonomi. Det är jättebra för det tycks behövas, men om det är meningen att de ska stå på parkeringsplatsen i Åkersberga Centrum och låta alla bilister blåsa i alkometer på förmiddagen mitt i veckan för att säkerställa statistiken så behöver väl verksamheten ändå ses över. Ett par meter bort sker knarkförsäljningen inför öppen ridå mitt på torget.

Önskvärt är mer kvalitet och mindre kvantitet alltså... Man får väl organisera om och hålla siffernissarna lite mer i schack. De kanske kan utveckla sina talanger till att också mäta kvalitativa mål. Hur svårt kan det vara?

(Aftonbladet)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag måste hålla med dig om att kvaliteten är viktigare än kvantitet. Men då siffernissarna vill visa att fler brott klaras upp och att fler blås görs. Detta görs även av politiska skäl (båda lägrena för att stilla väljarna).
Och dom flesta borde förstå att knarkbrott tar längre tid att utreda än rattfylleribrott.
det är så vi egentligen vill ha det när vi samtidigt inte vill betala för det.
/Daniel A

Anonym sa...

Det är det förväntade resultatet om man optimerar processer på bara en parameter.

En sedelärande historia från mjukvarubranschen handlar om företaget som gav testarna bonus för hittade buggar. Mängden hittade fel sköt naturligtvis i höjden redan samma dag! Detta eftersom de delade kakan med programmerarna som plötsligt började göra många fler slarvfel.

Det måste ligga otroligt inkompetent, eller politisk, styrning bakom.

Ch. sa...

Visst man undrar vad mer polisen fuskar med. Vi behöver tydligen bättre poliser i stället för fler poliser. Och bättre polsibefäl! Det är lite samma grej som man när under kampanjen för fartkontroll nyligen ställde sig vid utfarterna från motorvägar.

Globetrotter sa...

Tja, vad fasen, samma sak gäller ju hastighetskontroller..

Anonym sa...

Det är faktiskt inte ledningen det är fel på helt och hållet.

Om man får sparkrav, men samtidigt så får man krav på att man måste investera miljoner i radiosystem samt även inte få avskeda någon, så undrar jag hur man hade tänkt att dom skulle få ner kostnaderna.
Göra sig av med lokalerna? Sälja bilarna och köra mindre? Ingen övertid?
Det skulle vara intressant att få svar på idéer om hur dom ska få ner sina kostnader om dom måste öka sina utgifter.
Så klart dom tar till billiga knep för att hålla uppe statistiken.
Jag tycker att man borde fråga Ask om saken. Eller kanske ersätta denna uppenbarligen inkompetenta människa med nån som kan slå näven i bordet och säga till på skarpen att varken lagförslag eller dom ekonomiska ramarna är rimliga om man vill ha kvalitet för pengarna.
/Daniel A.

m00n,m00ns,MooN,m0oN,är,vi sa...

Har en kompis som kör "blask" (tidningar) på nätterna. Han har redan blåst tre gånger nu på hösten och blåste 6 gånger förra året. Att polisen bara gör kontrollerna på nätterna i Sthlm gör att det i stort sett alltid är samma människor som får blåsa.