söndag 21 december 2008

Man och kvinna eller människa...

Intressanta funderingar kring språket och könstillhörigheten framförs av Maria Abrahamsson.
Det är minst sagt komplicerat och framförallt hänger det inte ihop. Som hon skriver gärna bitterfitta (hur kul är det på en skala?) men inte författarinna, hellre författare då.

Att begreppsinnebörden i orden förändras är vi väl iofs vana vid. Det har alltid varit så. Personligen hänger jag upp mig på att män kallas sjuksköterskor även om de har just det yrket. Sjukskötare är ju iofs upptaget av annan yrkesgrupp. Men kunde man inte tänka sig att göra ändringen där? Och byta ut sjukskötare till något annat. Sjukman? (Äh, jag larvar mig)

Att "bonde söker fru" egentligen kan vara att en manlig bonde söker en man lika väl som att en manlig bonde söker en kvinna har jag oerhört svårt att förlika mig med. En fru som är en karl - vad är det? Det stämmer inte någonstans. Att vissa män föredrar män har jag inga problem med men att de ska in i någon slags traditionell man/fru-relation borde få dem att sparka bakut.

Kanske att det borde heta människa söker människa i stället.

Nu åter till julstädningen.

(SvD)

3 kommentarer:

Zac sa...

"Äkta män söker kärlek?"

Jag ger den gratis till TV4...


//Zac

Anonym sa...

Bonde söker partner hade väl varit utmärkt? Tror ju iofs att namnet hänger med från de första säsongerna där det verkligen handlade om manliga bönder som sökte fruar, programmet är ju ett inköpt koncept från Storbrittanien. Så det kanske inte ens är möjligt att byta namn i politiskt koeerkta Sverige?

Anonym sa...

Om man ska gå på toaletten så är det tre kön, kvinnlig toalett, manlig toalett och handikappstoalett.