söndag 21 december 2008

Den osynliga generationen...

Vem läser nyheter på internet är frågan? Självklart så är åldrarna 16-24 liksom 25-34 år hög enligt SCBs undersökning. Fler män än kvinnor. Nästa steg som presenteras är gruppen från 65-74 år som ändå visar att 28 procent läser nyheter trots att 58 procent av dessa har tillgång till internet.

Det som jag finner intressant och samtidigt irriterande är att gruppen mellan 36-65 år int eens nämns. Är inte vi intressanta alls? Ändå en ganska stor grupp, eller hur? Det är nästan som om man blir osynliggjord. Det händer hela tiden. Som att inte finnas.

För övrigt är jag 50+ och läser alla nyheter på nätet. Papperstidningar har i princip försvunnit, utom vissa magasin.

(SvD)
(Aftonbladet)

9 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Mary. Erfarenhet är en underskattad egenskap.

Anonym sa...

Idag läser vi gratisnyheter på webben på LCD skärmar.Om ett par år läser vi gratisnyheter på AM-OLED skärmar som ger mycket bättre kontrast och färgåtergivning och som dessutom förbrukar mindre än 50% av vad en LCD skärm förbrukar.
Avgörande patent går ut inom OLED teknologin under 2009.
Prof.Sir Richard Friend från Cavendish College på Cambridge University innehar dessa avgörande patent.även om han är endast en av många som har 1000-tals patent inom OLED teknologin.
-jag har som göteborgare nämligen lyssnat till just prof.Sir Richard Friend under Göteborgs Internationella Vetenskapsfestival för 5-6 år sedan.
Har visserligen läst om honom och hans företag tidigare i fackpress.
Prof.Sir Richard Friend har startat företag som CDT (Cambridge Display Technologies) och PlasticLogic.CDT såldes till det japanska kemiföretaget Sumitomo á motsvarande 400 miljoner kronor hösten 2007.
CDT tillverkar inget själva utan är endast ett utvecklingsbolag.
Nu,utvecklar CDT och Sumitomo "Roll-to-roll" teknologi för att kunna trycka AM=Active Matrix att jämföra med TFT hos LCD skärmar d.v.s tunnfilmstransistorer på böjligt plastsubstrat.
Med "Roll-to-roll" teknologi så går det att tillverka AM-OLED skärmar med stora Ink Jet skrivare från t.ex fd.CDT-ägda Litrex där RGB eller med Clairvoyante Inc (som Samsung har förvärvat)med RGBW med en vit subpixel.Med RGBW går det att uppnå ytterligare mer strömsnåla AM-OLED skärmar och för den delen även mer strömsnåla LCD skärmar.
OLED skärmar kan tillverkas under milimetern tunna på böjligt substrat.
Nokia har som ett exempel beslutat nyligen att leverantörer av skärmar till deras totala produktion av skärmar skall enbart nu vara av AM-OLED typ.
Mikael i götet

scaber nestor sa...

Jag lägger in mitt svar till ditt inlägg i mitt kommentarsfält här också, så du inte undrar vad i h-e jag skriver om :)


Håller med till viss del Mary, jag anser att man har ett ansvar som politiker att arbeta för en förändring inom sitt parti som är inom ramarna för det partiet har som målsättning.

Problemet med Moderaterna (och övriga alliansen) är att de så länge jag kan minnas alltid verkat för att staten ska lägga sig i så lite som möjligt, att man ska överlåta ansvaret till individen så långt som det är rimligt möjligt.

De gick till val på arbetsfrågan, men även på att INTE införa Bodströmsamhället.

Idag har de inte bara infört Bodströmsamhället, de har förstärkt det till den grad att jag, som har varit borgare i hela mitt vuxna liv, helt plötsligt ser mig skriva inlägg på inlägg som snarare påminner om en ilsken sosse från Palme-eran.

Jag tror det beror på att saker som demokrati och individens rättigheter (och skyldigheter) är så djupt rotat i mig att jag inte längre kan kalla mig för borgerlig, iallafall inte den sortens borgerlighet som finns i riksdagshuset idag.

Mary sa...

Scaber - jag håller till viss del med dig, det vet du...

Men som jag skrev på din blogg. Att gräset är grönare på andra sidan kan bero på att det finns ännu mer skit där (som min man brukar säga) - där för kan det vara bra att gödsla och vattna där man står.

Jag ska kommentera det moderata avhoppet i annat. Funderar bara på vad jag ska skriva om saken.

Norah4you sa...

Det är mycket lättare och billigare att läsa nyheterna på nätet. Är det något som speciellt intresserar mig kan jag sedan välja om jag vill köpa tidningen.

När det gäller FRA-frågan, så hade jag som SO-lärare även om jag inte kan jobba pga skadade knän och fötter trott att åtminstone ALLA politiker visste att en svensk lag ALDRIG kan rivas upp. Samt att läget INNAN FRA-lagen var tvärtemot vad många tror. Dvs fram till årsskiftet,precis som det varit sedan 1942, kommer alla som råkar använda samma telefon, mobil eller dator som en som det signalspanas på att inte bara helt lagligt registreras utan också finnas i registren, Förvaltningslagen, för all framtid. Så FRA-lagen förbättrar oskyldigas integritet genom att alla sådana uppgifter direkt måste förstöras för så vitt inte domstol beslutat att den personen sedan tidigare också skall signalspanas på. Fram till årskiftet är FRA skyldiga enligt lag att lämna alla sådana uppgifter vidare till beställande myndighet. Och före årskiftet är det åtskilliga fler myndigheter som får beställa...

Mary sa...

Jaja.

Förut fick man inte lyssna i kabel. Och man fick heller inte lyssna på ALLA helt urskiljningslöst som man får göra med den nya lagen. All trafik trålas med vissa nedslag.

Bo sa...

Jag tillhör det utlämnade åldersspannet och hämtar också min nyhetsinformation från nätet istället för från papperstidningar.

@Norah4you
... att en svensk lag ALDRIG kan rivas upp
Fast nog borde det vara möjligt att ta bort en lag.
Har för mig att vi hade dödsstraff i Sverige tidigare, har vi det fortfarande?
Det är inte så att du blandar ihop med naturlagarna, eller märker du ord?

För övrigt anser jag att FRA-lagen/lagarna, IPRED- och datalagringslagarna/förslagen skall bort.

scaber nestor sa...

Man kan inte ta bort en lag utan att ersätta den med en annan, vad gäller dödsstraffet är inte det en lag, bara en straffsats.

Med det sagt.


Norah, jag kommer ihåg alla diskussioner vi har haft på aftonbladets diskussionssida och det du säger nu stämmer inte överens med det du skrivit tidigare, tidigare har du med bestämdhet skrivit att all signalspaning, oavsett om det varit i eter eller kabel, har varit laglig.

Nu snävar du in det till att bara gälla sådan signalspaning som sker mot ett redan identifierat objekt, (vilket är de facto avlyssning)

Det är en otrolig skillnad och det vet du mycket väl.

Du växlar mellan att mena signalspaning och avlyssning, men av retoriska skäl kallar du allt för signalspaning, för en oinsatt kan det se ut som det du påstår är sant.
Men tyvärr är det bara ordbajseri.

För att signalspana i kabel krävs positivt lagstöd, något som bekräftas i lagtext och av FRA's förre chef Anders Wik.


Ps, hur gick det med alla dina utbildningar och de jobben du påstod att du hade, har du fått ordning på årtalen än?

Och Telex är fortfarande inte samma sak som e-mail.För de som undrar över detta meningsutbytet så beror det på ett stort antal inlägg från Norah på bla expressens FRA-Forum där hon kommit med påståenden om att hon var med och utarbetade den första datalagen 1970, var med då email skickades för första gången i Sverige, detta innan det ens skickades för första gången någonsin i världen.


Imponerande renommé, men när man letar efter en person som var med om allt det "Norah" påstått sig vara med om så existerar den inte, åtminstone inte i några officiella register.

Vilket jag tror säger det mesta.

Bo sa...

Se där, nya kunskaper för mig. Tackar. (Kollade runt lite innan jag accepterade)

För övrigt anser jag att FRA-lagen skall ...
Hur ska en sådan slogan skrivas nu, jag kan ju knappast skriva hela lagförlaget..

Jag håller nog fast vid Marys förslag, innebörden borde gå fram till de flesta ändå, kanske inte Nora.

För övrigt anser jag att FRA-lagen ska rivas upp.