måndag 8 december 2008

Tjallarnas chans...

Stefan Sauk var helt emot fildelning häromdagen och nu får han som straff att hans filmer fildelas av hjärtans lust, han orkar inte kommentera säger han och jag förstår det. Det är den barnsliga delen av debatten det där. Men glädjande är dock att han tagit av sig skygglapparna och börjar se på saken ur flera vinklar. Det är det vi andra försöker göra också. Öppna ögonen på andra för att försöka påvisa konsekvenserna av lagen. Vi får hoppas att fler gör som Stefan Sauk som i alla fall tillstår att det finns problemm ed IPRED-förslaget. Man kan naturligtvis välja en linje och hålla sig till den. HAX undrar varför folk är så snabba.

Från Danmark kommer exemplen nu. Hur människor får skadeståndskrav på ohemula siffror för nedladdningar som de inte vet om att de har gjort. Det här blir prilligare och prilligare. Det är inte upphovsmännen som blir rika på det här utan branschen som med sitt beteende tillsammans med politikernas stöd gör oss förbannade på artisterna. Det blir väldigt konstigt, eller hur? Martin har funderat kring det hela på sitt sätt. Sen kan man tänka sig att det blir tjallarnas chans nu. De som sitter och tjuvskannar och säljer sina uppgifter till andra mer eller mindre nogräknade. Vi läste om Antipiratbyrån i Danmark, de jagar ALLA.

Lotsson har intervjuat professor Eva Hemmungs Wirtén som är urbota trött på IPRED-debatten och önskar att man istället för alla snaktioner skulle utreda värdet av Public Domain (sånt material som är fritt att använda) "– Musikbranschen har varit skicklig på att få fram sin syn på problematiken. Allmänheten får höra att det handlar om pirater som stjäl musik från musiker och artister, säger hon.– Men utvecklingen har inte gynnat upphovsmännen. Den har gynnat branschen." Hon är också förtjust i Creative Commons. Ja, man kunde önska att artisterna lärde sig använda den licensmetoden. KAS kommer med egna förslag hur proppen kan lösas.

Emma samlar ihop dagens tankar. Scaber Nestor påminner om FRA-debatten som kommer att sändas via Norrtelje Tidning. Magnus har också synpunkter på Danmarkshistorien.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: