söndag 21 december 2008

Undrar hur man ska uttrycka sig egentligen?

Jag har fått en del kritik för min bloggpost om kravallerna (eller vad ska vi kalla det?) i Rosengård och på andra ställen. Det som man tydligast hänger upp sig på vad det verkar är att jag tycker att det finns vissa beteenden som inte är acceptabla och att det kan vara bra att få lära sig dem.

De är tydligen mycket brännbart att tycka att det finns något slags tolkningsföreträde för hur man uppför sig. Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig för att det ska bli rätt. Men jag menar att det kanske kan vara bra att veta i förväg att det inte är OK att sätta lokaler och bilar i brand, att det inte är OK att kasta sten på polisen eller överhuvudtaget skada andra människor för att man är arg på etablissemanget i stort. Tycker den som menar att jag har fel att det är acceptabelt att förstöra hela sin omgivning och sätta skräck i andra människor? Jag bara undrar. Varför är det annars fel att jag tycker att man ska låta bli att förstöra för andra?

Jag försökte förenkla och se på det kortsiktiga det som händer just nu. Hur får man stopp på det? Genom att ställa sig på en pall och be alla sjunga "we shall overcome"? Friggebo menade nog egentligen väldigt väl, även om det blev lite fel.

Sen är jag inte dummare än att jag förstår att det finns mycket ilska och allmän förtvivlan, kulturkrockar bakom beteendet som sådant. Att samhällsstrukturer och utanförskap och allienation spelar in, självklart och det gäller såväl för Ahmed som för Pär, båda kan bete sig på ett sätt som i alla fall inte jag tycker är OK. Men andra kanske tycker det? Att kasta sten, slåss med påkar, ha sönder skyltfönster är någon slags rättighet på grund av alla dessa förklaringar som finns. Men det gör inte saken mer acceptabel i mina ögon. Vare sig man är född här i landet eller inte. Svenska skitungar finns det också gott om minsann. Ingen har väl sagt något annat.

Men vad man ska göra vet jag inte, ingen annan heller vad det verkar eftersom det inte är bättre än det är. Jag är verkligen inte någon vi-och-dom människa som Kamferdropapr tolkat in i min skrivning. Hon hänvisar till följande inlägg från mig: "Det är kanske inte helt fel att från början få veta att vi inte gillar tumult av det här slaget. Vem kan säga emot den saken? Eller är det meningen att man ska få ge utlopp för sin ilska hur som helst bara för att man inte blivit 'integrerad' på ett vettigt sätt?"

Nu verkade det väl som om jag lägger in en brasklapp om att det är skillnad på den som är svensk eller av utländsk härstamning. Så är det ju inte. Det är beteendet jag är ute efter när det gäller vi och dem. Vi som inte bråkar och de som bråkar. Vilka de nu är.

Jag har själv en oerhört blandad bekantskapskrets vad gäller härkomst på grund av mitt yrkesliv, ja folk från hela världen faktiskt. Ingen av dem skulle komma i närheten av att kalla mig för "blind" i just den här frågan. Fördomar har vi väl alla, men nog anser jag mig ha en rejäl förståelse för att det är olika, att människor är olika rent allmänt. En stor nyfikenhet också för olikheterna. De flesta föräldrar undrar också vad som sker just nu, såväl de föräldrar som är från Glimåkra som de som finns i Hovsjö eller Rosengård.

Men kortsiktigt är det nog inte fel att säga ifrån rejält, som de flesta av oss som har barn vet att man behöver göra ibland för att få stopp på det hela. Oavsett vem det nu är som bränner bilar, sparkar sönder saker och kastar bomber eller vad tusan de håller på med. En del är inte längre barn utan straffmyndiga och där kan man väl krasst säga som en av mina lärare på universitetet gjorde - att när man fyllt 20 är hjärnan fullt utvevklad och man ska tänka själv, då går det inte att skylla på allt som hänt bakåt längre utan man måste ta ansvar. Det ligger nå´t i det.

Lösningen?
Jag är dock väldigt intresserad av vem som har lösningen, för att bara bråka på andras synpunkter hjälper inte den som behöver bli hjälpt. Vi kommer inte vidare med vare sig integration i samhället eller förståelse för andra kulturer om vi inte diskuterar utan bara talar om att den andre är fel ute. Och integration behöver inte direkt handla om att det är invandrare som skall integreras, det kan lika gärna gälla vem som helst. Man fatsnar lätt i sin egen tolkning av begreppen.

Vi behöver både en långsiktig och en kortsiktig diskussion i det här ärendet. Det är inte bra som det är nu. Ingen kan påstå det, men som sagt ingen presenterar heller en hållbar lösning.

Så mitt favoritcitat som alltid passar in: "I know that you believe that you understood what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant. (Robert McCloskey)"

Hur man nu ska uttrycka sig. Att tolka in andra är lite knepigt. Alltid.

8 kommentarer:

Charlotte W sa...

Det var enbart din brasklapp om att man behöver få veta "i förväg" att det är fel att kasta sten osv jag reagerade mot. Eftersom jag helt klart tolkar detta som att det är invandrare du skriver om. (Var i mitt inlägg ser du förresten att jag inte skulle tycka det är fel att kasta sten etc, eller att jag skulle tycka det är kontroversiellt att hävda att man inte ska kasta sten?) Vad menar du med att man ska få veta i förväg etc om det inte är just invandrare du riktar dig till/mot? Och "svenskkontraktet" du alluderar på? Vilka är det "vi" du syftar på i "vi inte gillar tumult" etc...om det nu inte är "vi svenskar"? Eller menar du att folk i allmänhet går omkring i vårt samhälle och är helt ovetande om att man inte ska kasta sten, sätta eld på bilar, bryta mot lagen etc? Men så är det ju inte....

Mary X Jensen sa...

Vi som inte bråkar och de som bråkar. De som bråkar, vilka de nu är tycks ändå inte ha samma inställning som du och jag då - att man inte ska uppföra sig som nu görs md att bränna bilar, kasta bomber och stenar och vad de hålelr på med. Kortsiktigt så är nog en vattenkanon ganska bra. Men långsiktigt måste man tänka i andra banor. Men vilka?

Varför egentligen dra slutsatsen att jag menar svenskar kontra utlänningar? Jag menar rent allmänt, det är inte bara i Rosengård som det bråkas och härjas. Även om det just nu handlar om det.

Sluta bråka vill jag säga.

Frågan som ska ställas är ju inte vad den ena eller den andra menat utan om hur dessa problem ska kunna lösas.

Jag tycker rent allmänt att vissa beter sig som skitar, kan vi inte nöja oss med det? Istället för att försöka tolka in allt möjligt i det jag skrev.

Det finns ingen anledning att göra mig till främlingsfientlig, för det är rent fel.

Charlotte W sa...

Jag har inte påstått att du är främlingsfientlig. Vem som helst kan fastna i ett vi-och-dom-tänkande, vem som helst kan ha omedvetna föreställningar, tänka i stereotyper i vissa fall etc...
Nej, jag förstår dig fortfarande inte. Problemet kan knappast ligga i att vissa inte vet om att andra inte gillar att man kastar sten etc. Det vet redan alla. Och vattenkanoner....tycker du att det är rätt att slå barn som gör fel också? För även det är ju övervåld. Men kortsiktigt effektivt.

Mary X Jensen sa...

Du ser hur tokigt vi tolkar varann. Vi fatsnar i det bokstavliga.

Mina barn skulle nog säga att jag är världens snällaste. Även när de har ställt till det rejält. Men arg som fan på saken har jag blivit förstås...

Men låt oss komma till min sak. Frågan om hur man löser problemet.

Vad har du för idéer? Det är egentligen viktigare än att försöka förstå mig.

Charlotte W sa...

Men du skrev ju att vattenkanoner kan hjälpa på kort sikt? Ska jag inte tolka det bokstavligt? Min liknelse med att slå ett barn ska däremot naturligtvis inte tolkas bokstavligt. Det var en retorisk figur använd för att tvinga fram reflektion.
Jag tror inte att någon som påstår sig ha lösningen på problemet är riktigt trovärdig. Det handlar om flera saker samtidigt. På kort sikt kanske man helt enkelt gör rätt nu - man har involverat de vuxna i stadsdelen och man söker kontakt med folk från polisens och brandkårens sida. På längre sikt tror jag boendesituationen är central. Men då tror jag inte på att starta en "boskola" som man nu ska göra utan på att kommunen antingen tvångsförvaltar de hus där det finns ohyra & servicen inte fungerar, eller att MKB (Malmö kommunala bostadsbolag) verkligen tar sitt ansvar mot trångboddheten. Regeringen hade om den varit intresserad också kunnat sätta igång byggprojekt, eller skapa möjligheter för kommunerna att göra så, för att skapa en bättre boendemiljö. Det hade kanske t o m varit en bra stimulans nu i kristider, istället för "jobbcoacher" o dyl.
Ett annat problem är huliganer som utnyttjat situationen för att få bråka. Där tror jag inte heller på någon snabb dunderlösning av problemet, men gentemot fotbollshuliganer är jag helt klart mer inne på traditionell "gränssättning" - dock inte i form av vattenkanoner. Kanske behöver unga män lära sig mera av hänsynstagande generellt. Jag vet inte. För vissa är det säkert så i alla fall.
Hur som helst tycker jag inte det är meningslöst att diskutera hur folk reagerar på detta. Även om det innebär att klanka ner på folk - i detta fallet dig. :-) För våra reaktionsmönster bidrar ju till att forma hela samhällsklimatet...

Mary X Jensen sa...

Du ser ;-). Vattenkanon var inte heller på riktigt menat, även om jag tillstår att jag har sprutat med vattenslangen (lite lätt bara alltså) när grannen katt varit och använt min rabatt som toalett.

Men jag koncentrerade mig nu på själva buset inte anledningen till det och hur man ska komma tillrätta med just det. Jag vet inte alls egentligen mer än att jag tror att man måste sätta lit ehårt mot hårt här. I synnerhet mot de turnerande slagskämparna.

Men jag tycker som du att man ska ta itu med armodet på nå´t sätt. Men hur? Jag är inte insatt i just nämnda område för jag bor i Stockholm. Vi har våra egna misärer, tyvärr...

Charlotte W sa...

Jaha, där ser man. :-)
Ja armodet ja. Väldigt många - de allra flesta - har inget jobb i de här kvarteren och det är förstås också centralt. Jag önskar att man kunde avhjälpa detta på något annat sätt än genom typ tillfälliga EU-projekt (som "storstadssatsningen" e dyl) eller genom bidragsåtstramning (vilket jag är övertygad om bara gör saken etter värre). Men jag har ju inte heller de vises sten...Tror i alla fall mer på aktiva insatser från samhällets sida än att på uppmaningar till folk att de ska rycka upp sig, ta eget ansvar etc.

Charlotte W sa...

Ps - uppdaterade postningen...