onsdag 17 december 2008

Vi har ingen lokal - låt oss kasta stenar på bussen...

Denna fullständiga brist på empati, medkänsla och respekt för både andra människor och döda ting måste göras något åt och det nu omedelbart. Bussförare ska int ebehövavara rädda för att gå till jobbet. Bussturer ska inte behöva bli inställda på grund av skadegörelse. Det handlar inte om enstaka företeelser utan om hundratals.

Hur kan man överhuvudtaget komma på något så dumt som att kasta stenar och annat på en buss? Vad är det för dumskallar som växer upp? Kulturproblem säger många, det kan man fundera över förstås. Det förändrar inte saken i sig. Nu handlar det om att sätta stopp och visa att det får konsekvenser att bete sig på det här sättet.

Vi lever som i ett laglöst land menar Erixon och tycker att vi får den trygghet vi förtjänar. Det ligger något i det där. Det är enklare och mindre farligt att arbeta med skrivbordsbrott som fildelning och annat än att ge sig ut på stan och ta snorungarna i örat. Det kanske upplevs som mindre farligt att administrera brottslighet än att gå ut på gator och torg och se till att den inte ens uppstår.

Allvarligt är att vi får allt länge avstånd till varandra över generationsgränserna, det saknas förebilder helt enkelt. Det är väl ändå ganska troligt att ingen förälder vill att barn och ungdomar ska vara ute och trakassera andra och ägna sig åt allmän skadegörelse.

Det finns frågor här och det är varför ungdomar har så få förebilder, så liten känsla för gränsdragningar om vad som är OK eller inte? Var tog värderingsgrunderna vägen? Var tog de vuxna vägen? Det gäller både poliser och föräldrar och andra som på olika sätt hr kapitulerat. Skriv in i skolans läroplan att grundläggande hyfs och fason ska läras ut. Ingen kan väl säga emot att man får lära sig att värna om andras föremål och att man ska bete sig medmänskligt och inte vara som ett odjur så fort föräldrarna är ur sikte.

Man ska inte behöva vara skraj för den yngre generationen. Så är det tyvärr idag.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl kombinerat besparingar och att inte vilja ta ansvar.
Man spar in på fritidsaktiviteter för ungdomar, samtidigt som föräldrar har mindre tid att ägna sig åt sina barn. Dessutom så spar ju staten in på rättsväsendet.
Jag undrar hur samhället kunde bli så här. En Volvo är ju mer värd än vad ett barn är, och det kommuner inte förstår är att alla ungdomar ska ha möjlighet till fritidssysselsättning, inte bara dom med pengar. Det är ju ofta (men inte alltid) som det här buset sker i ekonomiskt utsatta områden. När det sker i ekonomiskt stadgade områden så sker det många gånger p.g.a. att föräldrarna knappt ser sina barn.
När det sker i ekonomiskt utsatta områden så är det i.o.f.s. också föräldrarnas frånvaro som spelar roll, men också att barnen/ungdomarna inte har nåt att göra. Pryllösa barn tar till det som området har att erbjuda. Finns det enbart stenkastning, så är det det som gäller.
/Daniel A.

Kålan sa...

En gammal kompis till mig som är bussförare blev skjuten i huvudet av en passagerare.

Som tur var så överlevde han. Idag har han inga fysiska men, men han har fått psykiska problem istället.

Eftersom han är en inbiten fildelare, så skall jag be honom läsa din postning när jag träffar honom.