fredag 16 januari 2009

De vill inte att alla ska veta vem som träffar vem...

Diskussionen om vår anonymitet på internet har slagit höga vågor på senare tid. Riskdagen har klubbat igenom FRA-lagen som förvisso inte fungerar fullt ut förrän i höst när alla tillägg är klara, men ändå. Journalisten Per Agerman har gjort en rejäl genomgång av de kommande tilläggen. Han är väl inte helt imponerad - läs på bloggen Frendo. Farmor Gun har också synpunkter i en artikel i NT.

Chansen att få tillgång till folks nätliv vill ingen missa, vi ser den ena efter den andra fiffiga lösningen torna fram. Det verkar inte som om någon ser några fel i de kartläggningar som enkelt kan göras med hjälp av databaser. Å andra sidan så verkar det finnas så mycket klantigt hanterande av dem så man kan undra, fel blir det hur som helst rätt ofta. Tänker på SJ som bokar om och bokar av både halva och hela vagnar utan att tala om det för resenärerna till exempel.

Nåväl via min alltid uppmärksamme vän JK får jag syn på att man i Riksdagen vill ha helt andra regler och i stället lätta på kontrollfunktioner. KU föreslår att det ska lättas på besöksreglerna för den som vill besöka en riksdagsman till exempel. Man ska kunna göra det utan att bli registrerad! Idag kan listorna på vem som besökt vem begäras ut enligt offentlighetsprincipen.

Anar vi ett stänk av integritetstänkande här? Flytta i så fall över det att gälla även på internet är mitt tips. I Riksdagen är det bra om det finns någon kontroll på den som går ut och in. Möten kan ske på annan plats. Men det är klart hur meddelar man sig med någon om både telefoner och mailkonversation är under luppen? Bättre då att kunna smyga ut och in på riksdagshuset kanske? Tänk om det kommer en terrorist?

Läs mer här.


Opassande undrar hur vår kommunikation kommer att påverkas av kontrollsamhället. Nu snackas det om att märka alla brevförsändelser också så att man kan följa dem. Fiffigt värre som sagt.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

samface sa...

Jo du förstår, medborgarna ska vara helt öppna för insyn ända in på privatlivet, men de som styr landet och de statliga organen ska minnsan inte kunna granskas hur som helst. Vi måste ju tänka på deras integritet, eller hur?

[/ironi]

Dennis Nilsson sa...

OBSERVERA! Den här bloggen är övervakad och granskad av Försvarets Radioanstalt (FRA) utan att misstanke om brott föreligger.

Den som kan bevisa att han eller hon har rent mjöl i påsen har inget att frukta av att bli avlyssnad. Men det åligger dig att kunna bevisa det.

(OBS IRONIN)