söndag 25 januari 2009

Klart man mikrobloggar...

Jag har tidigare i veckan här skrivit om min förtjusning över mikrobloggar, då i synnerhet twitter. På senaste tiden har det fullkomligt exploderat och ALLA är där och deltar. I alla fall vi som är rent allmänt intresserade av att socialisera och ha kontakt med omgivningen.

I dagens DN presenteras den svenskutvecklade mikrobloggen Bloggy.se som startats av Jonas Lejon. Där finns också en snabbguide till hur man kommer i gång. Här finns en annan lättbegriplig handledning till mikrobloggning som mymlan skrivit. Hon är förresten nominerad till Stora Bloggpriset, rösta på henne.

Teknikutvecklingen

Med blixtens snabbhet byter vi ut våra tekniska prylar från stationär dator till bärbart till ännu mindre bärbara prylar och nu till mobiler som är små datorer i sig. Begränsningen är att man nu bara har 140 tecken tillgodo för ett meddelande. Så man får skärpa sig och skriva kort. Men en länk till djupare utläggningar kan man skicka med och intresserad läser den och hör kanske av sig.

Det riktigt intressanta med mikrobloggandet är att man snabbt och lätt får veta det mesta och dessutom förmedla sig själv och sånt man vill att andra ska veta. De stora medierna finns där med snabba nyheter, de politiska partierna finns där, du når människor personligen och du får snabbt som ögat svar på dina frågor. Alltid finns det någon som vet svaret och kanske rent av ger dig ännu mer och vidare vinklar. Man kan sitta och allmänt pladdra och man kan vara mer konkret, man väljer själv. Man kan förstås blockera användare som man inte vill ha närmare kontakt med. Ett bra exempel på hur man kan använda mikroblogg är när vi satt ett gäng och följde partiledardebatten härförleden. Läs mer om det här.

Lena skriver intressant om trender och hur hon funderar kring hur man ska hantera sin stress över allt det nya. Ytterligare en fundering kan förstås vara hur man ska hinna med allting. Jag menar att det beror på, man får göra sina val och man behöver inte vara med på allting hela tiden. Man kan tänka sig att bloggandet skulle minska, jag har funderat en hel del själv på det på sistone men kommit fram till att hur gärna man vill så kan man inte få ner allt på 140 tecken. Så det blir nog till att fylla bloggen även i fortsättningen med de tankar som behöver lite större utrymme. Men man kan som sagt skicka ut en länk på mikrobloggen och påannonsera att man skrivit om något intressant, eller att någon annan gjort det. En av de stora fördelarna med mikrobloggen är att man vidarebefordrar till sina egna kontakter det man funnit/fått, man retweetar. På så sätt så sprids budskapet som med vinden över ängarna, fast nu handlar det då om internet.

Niclas Strandh har skrivit en synnerligen läsvärd artikel om mikrobloggning på sin blogg. It´s a must to read.

Nyttan

Förvisso kan det vid första ögonkastet se ut som ett enda tjatter, men bakom finns allvaret. Exempelvis användes mikrobloggningen för att rapportera om kriget vid Gazaremsan. Det är lätt för vem som helst som har en mobiltelefon att rapportera, traditionell media kommer inte alltid så nära, men de kan å andra sidan samverka med mikrobloggarna och på så sätt få ut informationen. Det finns nu möjligheter att få fram uppgifter som man aldrig riktigt fick fatt på tidigare och betydigt snabbare dessutom. det handlar om ögonblicksskildringar, med bild och video.

Minns ni New Orleans och orkanen Katrina? Där fanns en kille som inte ville lämna sina kunder i sticket så han stannade kvar mitt i stormen och via sin blogg höll han hela internetvärlden inormerad om det som pågick. Vi var många som satt klistrade vid den bloggen på kvällarna. Han blev utsatt för pirater och hade en pistol till hands, killen var en kämpe på många sätt. All annan kommunikation med New Orleans var utslagen. Läs mer om detta här och här - det är mycket spännande läsning och man inser snabbt hur bra det är med den nya kommunikationstekniken. Tack vare den här bloggen så fick många andra hjälp som skulle varit hel utlämnade annars.

Idag skulle man förmodligen använt twitter eller liknande och många fler skulle kunna delta i informationsutbytet och de hjälpinsatser som läget krävde. Mobilen är en fantastisk uppfinning.

Här finns en länk till, om hur man mikrobloggar. Dessutom finns det på de sidan en Börja Bloggakurs för den som är nyfiken på det också.

(intressant)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: