onsdag 14 januari 2009

Twittrad partiledardebatt...

När jag läste på multimedialinjen på Stockholms Universitetet så hade vi streamade föreläsningar från Grafiskt Center i Tumba. Det berodde på att det fanns de som studerade på distans från annan ort.

Jag som varit med i databranschen ett tag såg genast intressanta möjligheter med det där. Så vi var ett åar stycken som utvecklade en speciell sorts pluggmodell. Så här gick det till. Vi satt hemma vid våra datorer och plockade upp en massa olika program/fönster på skärmen. Först streamingen via First Class eller webben, sen Powerpointbilderna i anteckningsläge, msn-chatten för att samtala med kompisarna och samtidigt direktkontakt med ljudteknikern i föreläsningssalen och därmed faktiskt via denne delta interaktivt i föreläsningen. Frågor och svar streamades samtidigt som man hade privatchat med pluggkompisarna vid sidan om och kunde anteckna i powerpoint och samtidigt slå upp i böckerna om det var nå´t man behövde förstå. Snacka om interaktivitet på hög nivå.

Det där var lite avancerat för vissa, de fattade inte riktigt vad vi gjorde, men vi var ett par damer som hade lite mer koll än andra. Faktum är att den lärare som begrep det här bäst var också en dam. Kanske tillräckligt luttrad för att våga släppa kontrollen och flyta med i det hela. För vissa hade synpunkter på att vi satt hemma i pyjamasen och slappade, utan att förstå vitsen med det hela, så det rådde dealde meningar om vems som förstod, men det är en annan sak. Men snacka om experiment med många öppna kanaler. Det var hur intressant som helst.

Numera har tekniken verkligen tagit oss vidare ännu flera steg. Just för tillfället är det twitter som gäller. Microbloggning, inte riktigt i realtid tyvärr, man måste uppdatera skärmen hela tiden för det kommer in nya meddelanden hela tiden. Idag tog twitter ny höjd. Vi var ett gäng som satt och twittrade ihop under partiledardebatten. Vi kom från alla möjliga håll och kanter men satt där som gubbarna på hyllan i Mupparna och hade synpunkter hela tiden. Twitter i ett fönster, tv-sändningen av partiledardebatten i ett annat och så gick det på. Själv körde jag också nyheter och bloggen samtidigt. Men vilken enormt drag det blev i partiledardebatten för oss som deltog, det var oerhört spännande. Inte störde vi partiledarna heller. Det blev ett väldigt intressant experiment det här.

Här finns det lite länkar om hur man använder twitter.

Jag kommer att kommentera partiledardebatten i en annan post. För nog finns det synpunkter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: