lördag 31 januari 2009

Lite omvärldsbevakning är alltid bra...

Socialdemokraternas nya slogan (s)- we can, lite Obamainspirerat så där, var en ballong som sprack tämligen snabbt. Att det låter precis som Swecan, organisationen som stöttar cannabis och vill få det legaliserat blev väl aningens fel? Så det är klart hade man gjort lite omvärldsbevakning innan så hade man kanske undgått missen. Självklart är detta på motståndarnas leende läppar idag. Men man kan ha överseende med detta, lätt hänt att kläcka något käckt och sen ösa på utan eftertanke. Men nu får nog (s) hitta på något nytt. Man kan skratta åt detta ett par dar men det är snart glömt trots allt. Alla kan göra en sån blunder. Det är viktigare att inte missa vad som egentligen sades från socialdemokraterna i helgen apropå omvärldsbevakning.





Det jag har lite svårt att förstå nu är att det klagas på att regeringen är passiv mot den rådande krisen. Den uppfattningen delas inte av alla. Däremot känns det klokt att man försöker sig på att göra rätt saker. Reinfeldt har varit i Davos och förstått att det ser värre ut än han trodde men samtidigt att vi klarat oss bättre än vad som framgår härhemma. Det kan vara bra att ha i åtanke.

Förvisso så varslas det lite här och var och folk börjar bli utan jobb, lågkonjunktur kallas det. Det har hänt förr och det brukar alltid vända. Det kanske inte ser likadant ut som förut bara, men det brukar vända. Det brukar också alltid målas svart överallt medan det pågår. Med åren blir man dock lätt luttrad. Statistiska Centralbyrån visar på att det är väldigt många fler som har jobb än som hade det under förra regeringens period. Kolla in här. Jag vill inte på nåt sätt förringa problemen, absolut inte. men det finns anledning att vidga perspektiven.

Mona Sahlin vill bygga ut den högre utbildningen. Varför det? Det finns idag runt 10.000 lediga studieplatser på högskolor och universitet. Det är inte akademiker som saknas på arbetsmarknaden utan yrkesfolk. Den borgerliga regeringen satsar på en yrkeshögskola, ä rinte det kanon så säg? Det tar ett par år att bli färdig och då har konjunkturen vänt och det finns jobb. Är det inte en bra sak? Jag undrar om ni kom ihåg det Stora kompetenslyftet när ALLA, vem som helst, kunde utbilda sig till PC-tekniker. Det var inte många av dem som fick jobb sen inte.

Kraftsam kallar (S) att göra det regeringen redan gör idag. Satsar på att människor ska komma tillbaka och jobba efter sin förmåga. Cristina Husmark Pehrson var mycket tydlig i en debatt med Aftonbladet att det handlar om att hjälpa människor och jag tycker att det är rent oförskämt att inte lyssna på vad hon säger utan bara plocka fram skrämselpropagandan och använda den som mantra. Det finns anledning att lyssna på den debatten här. Det är rent märkvärdigt att det inte går att förstå att den som verkligen behöver få hjälp ska ha och få hjälp.

Det är möjligt att Försäkringskassans personal behöver mer utbildning och upplysning i hur man ska hantera sina problem. Det fanns minsann fanns ett stup utför även i den socialdemokratiska regeringens sjukförsäkringspolitik, men då räddades man ofta av att bli förtidspensionär. Nu vill regeringen undvika den fällan. Jag förstår inte vad det är för fel på den tanken. Man har ju också underlättat för människor med förtids/sjukpension att få arbeta och tjäna lite mer pengar utan att för den skull bli av med grundtryggheten. Är inte det bra?

Anne-Marie Ekström tidigare riksdagsledamot skriver i sin blogg om hur människor hamnade mellan stolarna tidigare också och hänvisar till en fråga hon ställt till dåvarande arbetsmarknadsminister Hans Karlsson om samordning mellan arbetsförmedling och försäkringskassa. Han tyckte inte att det behövdes! Tänk så olika det kan vara.

Dunkelt tänkt säger Den hälsosamme ekonomisten. Jonas Morian har kommenterat opinionsläget som i en ny undersökning visar att regeringssidans framgångar tycks stå fast. Avståndet till oppositionen minskar. Så även om Mona Sahlin säger att man gjort sin hemläxa efter valnederlaget så är det inte säkert att det räcker för en ny omgång på taburetten. Ingenting är säkert. Det är egentligen det enda vi vet. (SvD)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , Kent Persson (m), Arvid Falk, Kjellberg reflekterar, Johanna Graf gjorde lite omvärldsbevakning.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det var faktiskt ganska många av de som utbildade sig till "Nätverkstekniker" och liknande via "kunskapslyftet" som fick jobb och många av dessa f.d. långtidsarbetslösa numera underkvalificerade "IT-proffs" sitter numera tryggt på olika företags IT-avdelningar medan vi som har programmerat och mekat med hårdvara sedan barnsben, har 3-4 år högskola bakom oss och ett genuint intresse knappt kan få jobb på first line-support eftersom vi saknar den magiska erfarenhet som dessa clowner tydligen har. Riktigt roligt blir det förstås när man går på anställningsintervju där en "senior systems administrator" av denna typ håller i intervjun och det är uppenbart att hans kunskaper om hur datorer och nätverk fungerar ligger på samma nivå som ens egen gjorde i tolvårsåldern (d.v.s. runt 1995)...

John Eje Thelin sa...

"Ess ui kän" låter inte som "suikan".

Att sen Mona i stort sett alltid snackar som om hon inte gått ut nian är en annan sak.

Anonym sa...

Är väl inge problem om sossarna vill legalisera cannabis? 8D