lördag 24 januari 2009

Politiker och väljare... Lägg ner föreningarna...

Hur är din relation till din lokalpolitiker? Moderaterna har beställt en undersökning från opinionsinstitutet Skop. Resultatet redovisas på en ordförandekonferens i (Linköping, fel av mig) Jönköping som hålls i helgen.

"–Det är en inspirationskonferens där jag snarare vill lyfta fram den potential vi har att närma oss över 42 procent av väljarna som faktiskt vill ha kontakt med oss. För mig låter det intressantare än att 58 procent inte vill komma i kontakt med någon politiker, säger Per Schlingmann." (i SvD)

Det där är förstås en viktig aspekt. Att nå den som vill nås. Men det finns också en annan vinkel som jag tror är än mer viktig. Hur ska vi nå dem? Internkommunikationen? Hur når vi och hur arbetar vi med de medlemmar som finns i föreningarna? Hur släpper vi fram de entusiastiska personerna?

Jag tar tillfället i akt och spånar fritt här med tangentbordet. Hur får vi fart på de som är intresserade? Hur får vi dem delaktiga? Mina tankar här har inte bara med moderater att göra bör påpekas utan gäller alla politiska partier. Överhuvudtaget intresseorganisationer.

Är de verktyg vi använder moderna?

Man kan ifrågasätta om lokalföreningar är den bästa möjligheten att nå ut med moderat politik och skaffa anhängare idag? Det finns så många "breakdowns" som vi säger i webbranschen när vi talar om användargränssnittet och de kommunikationsmissar som behöver rättas till.

Bromsklossar

Hur ser vi till att det inte bara blir ja-sägare som sitter på olika positioner och hur kommer vi åt de bromsklossar som inte driver politik utan mer försvarar sin egen position och håller tillbaka för att inte vara misshagliga i hierarkierna? Hur får vi folk att våga framföra sina politiska tankar och med kraft försöka genomföra dem? Hur skapar man en organisation där man blir entusiasmerad att uttrycka sin tanke och att andra lyssnar på den? Att ha en egen politisk röst är viktigt, de måste finnas puls och hjärta i politisk verksamhet annars dör den ut av sig själv. För alla är det säkert inte önskvärt med alla dessa fria åsikter, det kan förstås störa upplagda processer, men det är väl bättre om dessa kan rättas till och anpassas än att det syns på valdagen att folk inte gillat dem.

Man kanske rent av ska lägga ner lokalföreningarna och satsa på virtuella möten som de som pågår via bloggar, mikrobloggar som twitter, Facebook och forum och liknande ställen där människor samlas? Det kanske är så att lokalföreningarna mer bromsar än driver vidare den politiska debatten idag? Vissa föreningar kan liknas vid Falcon Crest i sitt intrigrerande och det får många att avstå från engagemanget och i stället tacka för kaffet. Är det inte ganska märkligt att när man läser om föreningar så är det mest när de är osams, sällan när de drivit frågor framgångsrikt?

Virtuellt engagemang

Man skulle kunna lösa ett virtuellt engagemang på många olika sätt. När man behöver sammankalla krafter inför praktiska övningar som val och liknande så kan det gå fortare att få ihop en fungerande arbetsgrupp via nätet än via föreningarna där ändå en massa personliga hänsyn ska tas hit och dit till vem som gillar vem osv. Personvalen skulle få större utrymme och val av politiker överhuvudtaget om dessa skedde transparent. Man får snabbt reda på vem som besitter kunskaper i olika frågor till exempel. Experter kommer till tals, de finns ofta närmare än man kan ana.

Så här kan det vara

Tag exempelvis bloggen strobist som exempel. Där möts fotoblixtintresserade över hela världen, de lär varandra nytt, ger tips och stöd, träffas då och då, de kallar sig strobister, man översätter bloggen till olika språk. den gemensamma nämnaren är små fotoblixtar. Vad är egentligen skillnaden mellan ett sådant engagemang och ett politiskt parti?

Behöver vi föreningar när vi har internet? Det är en relevant fråga om än säkert obekväm för många.

Idédebatten pågår för närvarande på internet. Lyssna bland annat på OBS. Även opinionsbildningen pågår på internet. Det är dags att röra om i organisationsgrytorna lite varstans.

Uppdatering: Det är väl bäst att poängtera nu att jag menar föreningar i allmänhet och inte någon i synnerhet om någon skulle få för sig det. Föreningslivet går på spralåga i Sverige, det behövs andra former. Även om det säkert ska finnas föreningar också. För den som vill ha det. Man kanske kan likställa VR ochh IRL. Jag vill ha mer drag bara.

(intressant)

Promemorian har skrivit om Skoopundersökningen, dock från ett annat perspektiv. Väljarpanel - en annan idé?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

15 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för viktiga tankegångar, jag hör dig. På sätt och vis är anonymiseringen en metod att stärka demokratin - man vågar säga vad man egentligen tycker när man inte "hotas" av den lokala föreningens intriger. Visst?

Anonym sa...

Det är ingen skillnad, på förening och förening. Den stora skillnaden ligger i att de politiska partierna, sitter i en maktposition, som andra föreningar inte gör.

Därmed kan de ställa till med större skada än nytta, när de inte är lagda till att lyssna. Lyssna till den debatt som förs, ute i samhället. Med ett annat ord, kallas det för en "bunkermentalitet".

Det parti som kan släppa och komma ut ur sin "bunkermentalitet", kommer att få ett försprång, när nu upptakten till valet nästa år startar.

Mary X Jensen sa...

Tack Olof - i alla fall viktigt att få igång någon slags diskussion. MAnkan ju börja här.

Jens O - det handlar om att htta "breakdowns" föreningar kan vara en sån.

Anonym sa...

@Mary:
Ja, men de som lyssnar in, till vad som sägs inifrån bunkern. Ser vad som tillhör verkligheten, inte de fantasier och politiska mantran.

Hörde ett par sådana inslag, nu i veckan.
Vore det inte så allvarligt, hade det varit skrattretande.

Mary X Jensen sa...

Jens O - det finns många dimensioner. Jag bryr mig som bekant inte så mycket om det jag säger passar, men inser att man inte alltid har rätt själv. Jag tror att det finns en ärlig vilja att öppna upp.

Per Hagwall sa...

Jag tror att det behövs både virtuella och reella mötesplatser, jag tror inte att vi skall lägga ned lokalföreningarna, däremot göra dem mer meningsfulla.

F ö var vi i Jönköping idag ;)


Hur gick det här till förresten?
=============
Google annonser:
Få snyggare Bröst
Naturlig bröstförstoring Gå från A-kupa till B-kupa
www.activebust.net

Mary X Jensen sa...

Haha - jag menar att man ska diskutera saken bara. Jag vill provocera lite. Du är ju ordförande så jag förstår att du gillar din förening ;-)

Annonsen kan man ju undra över. Jag har tagit bort alla andra, nu ryker det sista av dem om jag hittar inställningen alltså.

Mary X Jensen sa...

Per - nu retar jag livet ur mig på den där annonsen alltså. Hur får man bort skiten. Jag vet att jag ställde in någonstans attd et skulel få vara en annons var fjärde inlägg eller så, sen glömde jag bort var jag gjorde det.

Anonym sa...

Väljarkontakten är inte problemet, det är verklighetskontakten som är problemet. Ett förslag vore kanske att Per Schlingmann och Fredrik "Mugabe" Reinfeldt så att säga bytte livsstil och levde som de lär. Flytta till det de hyllar, somaliska Rinkeby, lev och lär om det folk vars värderingar inom kort genomsyrar hela det svenska samhället. Allt annat är hyckleri.

Mary X Jensen sa...

Inget fel på Schlingmann och statsministern (utom i vissa sakfrågor då vi inte är överens) -det står inte och faller med dem.

Det finns fler människor i moderaterna.

Anonym sa...

Så här går det till idag:

1. Skaffa dig folkets förtroende, säg det som folk vill höra, ljug om det behövs så att du ligger bra till i personvalet.

2. När du sedan är vald så är du inne. Nu är det istället ledningen du skall visa din förtrolighet till, för det är ledningen som kan se till att du behåller din position.

En stor bov är alltså personvalet. Att bli utstruken i val existerar inte längre, folk kan inte längre utkräva personligt ansvar via röstsedeln. Det är mycket just därför ingen kan rösta på M,C,Fp,Kd och S längre om de bryr sig det minsta om sin egen kommunikativa rätt till privatliv och att få vara den man är ifred. Ja egentligen är inte heller varken V eller Mp något alternativ eftersom de är alldelens för maktkåta och beredda att kompromissa bort i princip vad som helst, dessutom utan att tala om det i förväg. Ingen av dem skulle vara beredd att fälla den regeringkonstellation de ingår i, oavsett fråga.

-- Gurkan.

Anonym sa...

Hur går det till, att bevisa en politisk tes?

1. Underfinansiera först via budgeten.

När sedan budgetramarna spräcks, kommer nästa del i programmet.

2. Lägg ett sparbeting.

Vilket blir detsamma, som att minska verksamheten.
Att minska verksamheten, minskar tilgängligheten och genomströmningen.
För att råda bot på den uppkomna minskade tilgängligheten, utfärdas nya krav.

3. Nu införs ett sanktionsdirektiv.

Som innebär att klaras inte de uppsatta målen, blir det ytterligare strypning av butgeten som straff.

Anonym sa...

I Norrköping finns det en hel del som vill ta bort alla föreningar och bar aha en kvar. Det som då kommer upp till diskussion är hur man ska göra med kretsen som idag ligger över alla föreningar.

Det känns som man inte vill ta bort en sak för att ett antal personer då förlorar en styrelsepost.

Personligen vill jag bar aha en stadsförening och ett nätverk i Ytterområdena, det vill flera medlemmar oxå, men inte de som sitter i kretsstyrelsen. Undra varför? ;)

Dick Bengtson sa...

Tvivlar starkt på att anonymisera politiken. Då riskerar det ju bli som när "gatstensvänstern" demonstrerar med rånarluvorna i högsta hugg.
Självklart ska man använda ny teknisk till att kommunicera, men absolut inte anonymt.
Tvärtom tror jag att det är där skon klämmer. Om folk verkligen kände sina lokala politiker skulle även vardagsdiskussionerna i politiska frågor bli spontanare.

Mary X Jensen sa...

Man behöver inte vara anonym bara för att det är på internet. Jag tror också på en kombination men vill habort de fundament som begränsar den politiska debatten. Man kanske kan riva ner och bygga upp nytt?