onsdag 21 januari 2009

Är högern bättre på sociala medier...

De som nominerades till Aftonbladets Stora Bloggpriset i kategorin Politik och Samhälle är alla liberala bloggar (Carl Bildt helmoderat dock). Detta har förstås satt igång diskussioner om varför inte socialistiska bloggare kom med i just den tävlingen. Det finns flera som är nog så aktiva. Men till saken hör att det var bloggarna själva som nominerade till Stora Bloggpriset.

Personligen tror jag att svaret är ganska enkelt. Det handlar om nätnärvaro. Man kan inte minst se det på Piratpartiet som är väl representerade och exponerade. De hjälper varandra, är duktiga på att länka vidare, fördjupa tankar och ta nya vinklar, vilket också är den självklara vitsen med internet. Man delar kunskap, tankar och det hela utvidgas på ett positivt sätt, det blir som ett stort grupparbete som Sanna Rayman en gång sa. Interaktion uppstår och det är så vi som är med i det här tåget vill ha det och det handlar inte så mycket om politiska ståndpunkter som frågor som är viktiga för oss. Kloka politiker kollar förtås av vad som sägs och förstår att det är detta som gäller. Tolkningsförträdet förvandlas till deltagarpolitik.

Den positiva nätnärvaron har också Carl Bildt som en av få traditionella politiker, och har varit med sedan i begynnelsen. Han är utrikesminister idag och har varit statsminister, de rollerna skulle man kunna tänka sig vara begränsande för att integrera med kreti och pleti - men han lyckas med det. Han har kommentarsfältet öppet på bloggen och han går in och svarar själv mellan varven, en förebild.

De politiska partierna experimenterar på olika sätt med sian hemsidor och bloggar. Moderaternas nya hemsida är ett exempel, den kan förmodligen utvecklas vidare. Än så länge är den mer "push", ett medel för att föra ut det man vill ha sagt. Informationen finns där och man kan själv gå vidare till olika bloggar exempelvis. Viljan finns att komma vidare men man måste balansera och känna sig för lite grann. Detta gäller nog för alla partier.

Bloggen Youngminds funderar kring fenomenet Twitter och påpekar med vilken fart msu-kampanjen Bättre Betyg har vuxit på Facebook. Microbloggandet är på gång på bredden nu. På bara ett par veckor har just Twitter vuxit snabbt, inte minst med hjälp av Billy McCormac på Timbro. Det blir som ett slags kafferum/plats där man både kan ställa snabba frågor och få reda på sånt som kan vara av intresse.

Som sagt nätnärvaro och intresse för sociala kontakter - det är vad det handlar om.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

It works like an ant colony, where the collective intelligence supersedes any single contributor..

Kan nån göra en bra översättning till svenska? Min dam på ordförådet hittar ingen lämplig motsvarighet till engelskans Intel.

Pontussan.