torsdag 1 januari 2009

Så kravlar vi upp på barrikaderna igen då...

Nu är det slut på vilan här. Ett par tag till med Voltan och lite diskplockning så är man redo igen.

Så här kommer en programförklaring.

I år kommer mitt engagemang självklart att ligga kvar på spektrat kring de integritetskränkande frågorna. Lagarna som ger staten möjlighet att kontrollera vår kommunikation. Det måste handla än mer om att upplysa om konsekvenser och hur det fungerar med modern teknik.

Utbildning, folkbildning, diskussioner på det beteendevetenskapliga planet - vad gör tekniken med oss egentligen? Efter att ha varit verksam inom IT-branschen sedan tidigt 80-tal så har jag sett en hel del och därför blir IT ur ett beteendevetenskapligt perspektiv en av de viktigaste frågorna för mig. Tekniken kan många andra bättre.

Vi vet att så fort en databas kommer i händerna på en nitisk och kreativ användare så kan det bli mycket påhittiga lösningar. Alla är inte av godo. Ändamålsglidningen kommer som ett skott. Under det kommande året kommer vi att få se hur skitigt det rena mjölet i påsarna kan vara. Ty det beror på tolkaren och betraktaren hur man ser på det hela. Svart-grått-eller vitt.

Igår såg jag i mina loggar att någon sökt upp mitt namn på Eniro och kollat min adress. Det är en jättebra tjänst det där, men med diskussionen om kontrollsamhället i ryggen så skapar det ett visst obehag. Tänk om någon vill mig illa? Eller har jag gjort nå´t fel som jag inte vet om? Är det för att jag obstruerar? FRA-lagen gäller från och med idag. Hur som helst bestämde jag mig för att det var någon som ville skicka mig blommor. Det är enklast att tänka så. Dock har de inte kommit ännu de där tulpanerna (som jag älskar dessa blommor)- men det är väl stängt idag. Men seriöst, att man överhuvudtaget börjar fundera över och känna sig kontrollerad är lite läskigt ändå.

Uppdatering: Läser just på Oscar Swartz blogg där han beskriver övervakningskänslan på annat håll i världen, i västsahara närmare bestämt. Tänk att vi börjar få samma känsla här. Inte för att jag tror att avsikten från politiskt håll just nu är att vi ska känna så, men man vet aldrig. Däremot så känns det tveksamt om insikten att det kan bli så när man öppnar upp för lagar som skapar möjligheter är så stor heller.

Nåväl, det andra stora området som ska diskuteras på den här bloggen i år är äldrevården. Den är då under all kritik. Det finns säkert bra exempel, låt oss ta fram dem också. Men det finns också väldigt mycket dåliga, och de ska fram i ljuset. Basta. Här krävs ändring. Mer empati och medmänsklighet.

Jag kommer precis som vanligt att vara både med och mot mitt parti... Båda sidorna behövs, det är det som kallas utveckling.

Åter till städningen...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Leo sa...

IT-frågorna och de relaterade integritetsfrågorna måste upp på riksdagens och EU:s agenda igen.

För att på ett bättre sätt mäta våra politikers (och andras) åsikter i demokratifrågorna, lanserar jag idag The Political Chart, The 3:rd Dimension, som adderar en tredje dimension till det klassiska testet Political Compass.

Gott Nytt År Mary!