tisdag 20 januari 2009

Tant - jajamensan...

Äntligen bli det lite fart på tantdiskussionen. Det är bra det. Har saknat det. Aftonbladet skriver idag om pantertanterna, de är kända av en större publik. Hilary Clinton, Amelia Adamo, Elisabet Höglund och Marit Paulsson bland flera. Tanter är hetare än någonsin den saken är klar. Vi får hoppas att det slår över på oss som är lite mindre kända också. Det är inte bara lätt att vara tant nämligen. Fördomar finns. Det går inte att komma i från dem tyvärr. Det är svårt när man söker jobb och rekryterarna söker i databaser efter en viss åldersgrupp, då ramlar man bort hur bra man än är. Det är synd. Men det ska vara en tant i år - härligt...

Det sköna med att ha några på på nacken är just den distans man får till det som händer runtomkring. Det mesta fixar sig, man vet det. Man vet när man behöver skynda på och när man kan luta sig tillbaka och vänta in rätta läget. Allt är inte lika viktigt. När 30-åringar börja prata om åldersnoja så vet man att livet rent av kan börja vid den tiden, och sen blir det egentligen bara bättre och bättre. På alla fronter faktiskt. Man vet också attd et inte är någon idé att påpeka den saken - för alla måste gå in i sin egen vägg, det tillhör också livet.

Som tant blev jag av med jobbet när IT-bubblan sprack. Då bestämde jag mig för att återgå till universitetet och kunskapa lite. Efter alla år i IT-branschen och media föll valet på IT-multimedialinjen: Pedagogik-Teknik. Ni kan tänka er hur konstigt många tyckte att det var när de skulle börja plugga tillsammans med morsans kompis. Ungefär så. Vi var dock ett par stycken som hade några år på nacken och självklart byggde det upp en otrolig gemenskap, så som det gör när man läser sammanhållet med samma personer. Lite naivt trodde jag att det var ett bra drag att kompetensutveckla men det visade sig dessvärre att det tycktes viktigare att ha varit på ett kontor än att ha skaffat nya kunskaper. En snopen upptäckt faktiskt. Vi är många som är i samma situation.

Glädjande om det håller på och svänger... 2009 -tantens år... Hoppas det.

Det är synd att vi har ett sånt åldersfixerat samhälle Det bästa vore om vi på ett naturligt sätt kunde leva tillsammans och låta bli att kategorisera oss i åldersgrupper. Utbytet av andra har inget med ålder att göra. Det är dags att spränga åldershierarkierna.

Uppdatering: Birgitta Rudenius skriver också om tanten och i synnerhet denna unga dams syn på tanten i form av Amelia Adamo. Den senare är framgångsrikare rent monetärt än de flesta så något ligger det väl i det hon håller på med även om jag själv har ganska lite till övers för läppstiftsjournalistiken så kan man inte låta bli att imponeras.

Det går inte att bortse ifrån att det finns generationsskillnader i tankar och sätt att leva. Men man skulle önska att det skulle berika istället för att dikotomisera. Men humor på ämnet är väl i alla fall denna filmsnutt:(Aftonbladet)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså... ska det inte vara 2009-tantens år?`:)

Mary sa...

Tack - det är klart att det ska vara 2009, överhuvudtaget ble det där inlägget publicerat innan det var klart.

Malte sa...

Kolla in mitt senaste inlägg, sociala medier och högern. Tror det kan vara av intresse för dig. Jag tycker åtminstone personligen att det är kul :) Samt skulle gärna uppmärksamma det mer!

Malte Jansson

Lars-Erick Forsgren sa...

tanter och farbröder är underskattade resurser i Sverige.

Här är vi ju också historielösa.. tror att historia var det som hände igår. Óch inget mer.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/01/framt-dr-bakt-hr.html