lördag 24 januari 2009

Var tar pengarna vägen - vården blöder...

Ständigt denna krissituation inom vården. Vad är det som händer? Har vi plötsligt blivit sjukare och mer vårdkrävande? Eller vad handlar det här om? Ständiga sparkrav och ala är oroliga. Patienter ligger i korridoren, avdelningar står stängda därför att det inte finns personal, städningen är undermålig på vissa ställen, de dåliga exemplen står som spön i backen.

Som jag skrev häromdagen - förundran har inte blivit mindre precis.

Läser att det blir kris i sjukvården nu när vården måste spara igen. I tidningen Fokus kan man läsa om en utredning som gör gällande att vården har fått mer pengar är någonsin tidigare. Samtidigt säger finansministern att det kan bli mer pengar till välfärden. Jag får inte ihop det här. Får ni? Pengarna verkar rinna rakt in i ett svart hål...

Vården har fått mer pengar än tidigare enligt SKL-rapport och Anders Borg har lovat att satsa mer. Vad händer med pengarna? Vad är det som är så kostnadskrävande inom landstinget att det inte går att bedriva verksamhet? Är det landstinget kanske?

Något konstigt och radikalt fel är det i alla fall. Var tar pengarna vägen? Det är en viktig fråga, inte bara att det behövs mer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,



(SvD)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Som Sköterska på ett privatiserat äldreboende för demnenssjuka kan jag meddela att man innom ett av dessa boenden skär ner på personalens löner och begär att de ska fortsätta med samma kreativitet samt kvalitet ... vilket ju lär bli svårt rent psykologiskt för dessa vårdarbetare.Anledningen till detta då ... !?.Jo enligt facket vill aktieinnehavarna ha mer utdelning från detta Danska vårdbolag.Stackars gamla människor i detta framtida Sverige samy vårdpersonal.

En hjälpande hand.

Mary X Jensen sa...

Jag är övertygad om att det kan kännas helt hopplöst att jobba i en sådan miljö. Vårdpersonalen gör nog vad den kan.

Därför måste detta fram i ljuset. Det är aspekter som inte ska gömmas. Det går att ställa krav på privat verksamhet också. Det ska politikerna göra. Måste den detaljstyras så ska man göra det.

Anonym sa...

Det svarta hålet som du pratar om är läkemedelsbolagen.
2007 kostade läkemedlen 33 mdr. det är c:a 12% av budgeten för hälsa och sjukvård i Sverige. Och egentligen är det inte bara landstingens budgetar utan även försäkringskassans budget inom hälsa sjukvård inräknat.
Och det ökar med 8-10% per år.
Och det är en kostnad som dom har svårt att göra något åt, så då får man spara på annat istället. För hur skulle det låta att landstingen säger att dom inte har råd med medicinen till döende människor.
/Daniel A

Mary X Jensen sa...

Daniel - man kanske kan ha upphandlingsförfarande? Det kanske redan är så på medicinfronten.

Mary X Jensen sa...

Daniel - man kanske kan ha upphandlingsförfarande? Det kanske redan är så på medicinfronten.

Anonym sa...

Inom medicinen så är det inte upphandlingsförfarande alltid tillämpligt, det är ju monopol på viss medicin för att man vill gå i vinst på den forskningen man gjort. Det är i.o.f.s. bra att viss medicin kopieras, men det är inte alltid tillåtet.
Ett exempel:
Medicinen för en ms-sjuk kan kosta mellan 15000-20000 per månad.
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=368141
Och som exemplet ms så är det 11000 som har det i Sverige.
Då kostar det 165 milj i bara medicinkostnad (som i.o.f.s. fk betalar). Om dom ska få den dyrare, mer effektiva medicinen så kostar det 220 milj varje år.
Detta är medicin som inte kan upphandlas.
Fast när det gäller ms medicin så får min morsa baklofen och panodil. Man vill inte ge henne mer då man anser att det är ingen idé att hon blir bättre. Det är för dyrt.
/Daniel