onsdag 11 februari 2009

500 procents ränta...

Vissa dagar kommer man ihåg. En var när vi fick 500 procent i ränta. Nyköpt hus, nyligen av med jobbet eftersom firman köpts upp. Normalräntan låg på 12 och 14 procent. Det gick an. Men 500 procent, då gick magsåret upp och man funderade över hur det hela skulle gå. Visst förstod man att det var tillfälligt och att räntan skulle sjunka, men under 8 procent skull den nog aldrig komma. Nåväl det har hänt en del sedan dess.

Rent hushållsekonomiskt så blir det riktigt bra med låg ränta, men vad spelar det för roll om man inte kan betala lånen om man inte har nå´t jobb. Det är så alla tänker förstås. Den ena krissituationen efter den andra målas upp i media. Man tappar perspektiven och ramlar snabbt nedåt i spiralen.

Men på något sätt så brukar det lösa sig, konjunkturer och finanskriser kommer och går och de är alltid de värsta som någonsin varit. På newsmill skriver Olle Rossander att media skrämmer upp oss i onödan. Han har möjligen rätt där. Jag har bestämt mig för att tro på honom.

Jag har också bestämt mig för att tro på Anders Borg, men blir lite skeptisk när han säger att vi ska ringa till banken och begära lägre ränta. Det är inte självklart för alla kunder idag att ställa krav på banken, man kanske måste vara glad att man får behålla de lån man har nämligen. Så är det för många, tyvärr. Men det brukar alltid ordna sig.

Eftersom det mesta alltid ordnar sig även när det ser som värst ut så är det ett lämpligt anslag för att övervintra ett tag. Har i alla fall bestämt mig för det. Man får gå in i sig själv och ägna sig åt navelskådning en period framöver. Det kommer tid, det kommer råd och det kommer sol. Säkerligen kommer det någon och slår mig på käften nu för min ansvarslösa inställning. Men det handlar inte om att vara ansvarslös, knappast. Det handlar om att vara luttrad... det blir en livsstil, ett sätt att hantera livet helt enkelt.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag håller inte med om att vi blir uppskrämda av media. Det jag ser är en världsekonomi i really deep shit ärligt talat, medan vi i Sverige, detta lilla lilla land, hela tiden beter sig som att den ska gå obemärkt förbi. Ganska länge höll Riksbanken på med räntehöjningar. Gradvis har regering och RB insett allvaret men bland folk runtomkring ser jag då ingen oro. Mäklare är redan ifärd med att snacka upp huspriser, trots att krisen inte bottnat än. Och de som säljer bostäder är mestadels fortsatt giriga och vill inte inse att det var läge för en rejäl nedåtjustering.

Mycket märkligt, jag trodde den här självgoda Sverigeattityden skulle försvinna med Göran Persson, men nej, vi är inte knutna till euron, vår krona sjunker som en sten men vi tror att vår välfärdsstat står stark.

Mary X Jensen sa...

Jag kan inte säga emot dig Anonym, jag inser att det är kris. Men man måste hantera det på olika nivåer.

Anonym sa...

Med andra ord, jag uppfattar dig långt ifrån ansvarslös. Däremot finansrådgivare som knåpar ihop nya finansiella produkter, mäklare som snackar upp försäljningsstatistik, och folk som tar lån på 95% av sitt boende och inte har en tanke på att de nån gång egentligen förutsätts amortera... För övrigt håller jag med dig om att det är lite klurigt att förstå Anders Borg där. Många människor borde faktiskt inte sitta med så stora lån som de gör. Det är ju det som är upphovet till krisen.

Anonym sa...

Anders Borg är den ende allianspolitiker jag fortfarande har förtroende för, jag blir inte skeptisk av det han säger. Tvärtom så är det precis sådana uttalanden som stärker mitt förtroende för honom, i mitt huvud säger det att han inte går i storföretagens ledband, han är ingen lydig liten vovve som alla de andra med Federley som det allra mest lysande exemplet.

Nåja. Krisen. Aktiemarknadens upp och nedgångar, branch-krasher och dastighetsbubblor osv.. har aldrig varit särsilt farliga. De har bara handlat om ett gigantiskt omfördelande av pengar och de värden som gått förlorade har bara drabbat spekulanterna och spelarna. Det har aldrig drabbat vanligt folk sådär jättehårt, framförallt har de varit ganska snabbt övergående. Denna kris är dock annorlunda. Det vi ser nu är "shortage of money", den kris vi har nu förutspåddes på pricken i en dokumentär från 80-talet som hette The money masters, den predaterar alltså Internet som vi känner det idag och är inte producerad av några amatörer. Jag tycker du skall se den 215 minuter långa dokumentären.

Filmen avslöjar också att precis samma kris har drabbat USA två gånger tidigare, senaste gången skapades de så kända "Greenbacks". Alltså att staten tryckte pengar och garanterade dess värde genom sin rätt att ta ut skatt (Federal reserve är inte statligt). Många talar om att åter knyta valutor till guld och silver, men det är korkat, för det innebär bara att all den metallen tillslut hamnar i väldigt få händer (länder). Som sagt, USA har löst exekt samma bekymmer minst två gånger tidigare, problemet är att presidenter som gör detta har en tendens att bli mördade eller dra sitt land i krig. Se filmen, du kommer att lära dig en hel som du inte tänkt på, men kanske ändå kände till detaljer om som du aldrig riktigt förstått.

//Kelloq

Anonym sa...

Det är inget ansvarslöst med att skåda naveln och betala av sina skulder, det är väl snarare så att motsatsen är det som är ansvarslöst, särskilt om man har förköpt sig.
Det är vanligt förnuft att göra rätt för sig.

Jag har inget förtroende för ekonomer alls, men det har jag aldrig haft. Ingen kan trolla fram varaktiga pengar.
/Daniel A

Anonym sa...

Fin blogg du har! Bankerna leker med oss. Så nu handlar det om att inte längre vara lättlurad.
Anders Borg är den störste opinionsbildaren i Sverige. Han är bra. Han gör så gott han kan. Men ringa banken som han säger. Det skiter väl bankerna i. Det är fel på hela systemet.

Mattias Lönnqvist sa...

Fast ska man vara petig så var det ju styrräntan som höjdes till 500% vilket aldrig fick något genomslag på de vanliga räntorna. Däremot var det en period där som räntorna var riktigt jobbiga och jag känner flera som pressades hårt av att de hade rörliga lån.

Men, annars håller jag inte med om att det skulle vara någon ekonomisk kris just nu. Problemet är att alla anser att det är kris och då reagerar med att dra ner, vilket i sig är grogrunden för en kris. Konjunkturcykler handlar om psykologi i första hand och ekonomi i kanske femte hand (sedan kan man kanske hävda att ekonomi i sig är mer psykologi än vetenskap, men det är en annan diskussion)

För min egen bransch, dvs IT-branschen, så är den här lågkonjunkturen klart mildare än den som var 2002. Då var det jobbigt att ha sin kompetens inom IT-branschen.

För övrigt tackar jag för länken till min blogg. För formens skull måste jag dock påpeka att jag inte är moderat (även om jag politiskt ligger ganska nära moderaterna och ofta är överens med moderaterna i min kommun) utan faktiskt folkpartist.