onsdag 11 februari 2009

Norge stämmer Sverige och FRA-lagen utreds igen...

Här får man höra. I Sverige tillsätts en utredning kring FRA-lagen. Men slutsatserna är inte klara förrän nästa höst enligt tidningen RoD eftersom de är tänkta att var underlag för den kontrollstation man bestämt till 2011. Dessvärre är lagen redan i full gång då och man kan väl tycka att det vore enklare att aldrig koppla in några kablar överhuvudtaget innan man vet om det är bra eller inte.

I Norge är man inte nöjd med FRA-lagen utan funderar på att stämma Sverige inför domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. De är intresserade av hur den svenska FRA-lagen drabbar dem då stora delar av den norska internetkommunikationen passerar via Sverige.

Vår statsminister säger till Rapport att man tänker vänta tills man hört vad domstolen kommer fram till. Detta eftersom man har integritetsförstärkt lagen. Nåväl norrmännen verkar inte tycka att det räcker, och förstärkningen har väl ändå handlat om att den som kommunicerar inom Sveriges gränser inte hamnar i FRA-trålen. Men när andra länders trafik passerar våra gränser så snappas den upp av FRA. Det går inte att tänka i nationsgränser när det gäller internet. Det är märkligt att ingen tagit till sig det. På FRA vet de med all säkerhet detta.

Varför ska vi bli osams med norrmännen - vi vill ju att de ska köpa våra JAS-plan?

Telia Sonera har redan flyttat hem sina mailservrar till Finland för att undvika att de inrikesmail som skickas passerar Sverige, vilket då skulle säkra det i Finlands grundlag stadgade skyddet av förtrolig information. Deras brevhemlighet kan man kalla det. Men de är oroliga i Finland för att integritetsskydet i utlandstrafiken inte kan skyddas från intrång. Det övergår mitt förstånd att den svenska regeringen int etänker på samma sätt. Var har det fastnat? I processen? Varför går det inte att ändra den saken då? Det skulle ge ett enormt uppsving för tilltron till politiker och politisk verksamhet.

PJ Anders Linder hoppas att man kan vänta med lagstiftning tills man vet vad domstolen säger om mänskliga rättigheter och nämner att FRA-lagen strider mot allt vad allmän anständighet heter. Jon Wessel-Aas är den norske advokaten som inte gillar att Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna om en fredad privat kommunikation.

Erlandsson kommenterar och det gör Scaber Nestor också och har länkar till många tidningar i frågan.

(SvD) (DN) (Ny Teknik)
(Sydsvenskan)

svt

1 kommentar:

agnetha sa...

Det här kommer sätta fokus på FRA-debatten igen. Det är bra. Tolgfors kan inte komma undan. Såg mer om detta:

http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/132461-sverige-stams-for-fra-lagen