måndag 16 februari 2009

Anders Björck jag gillar dig...

Förre försvarsministern och landshövdingen Anders Björck avgår i protest mot FRA-lagen. Han är idag ordförande i Försvarets underrättelsenämnd FUN, han har suttit på den posten i tolv år, vilket borde ge honom en viss tyngd i denna fråga. Om man inte bryr sig om vad han har att säga så är det verklig fara å färde.

Turerna kring FRA-lagen har varit många och tveksamheten man känner för vad det egentligen handlar om är stor. Ty argumenten för FRA-lagen har varit minst sagt splittrade och fyllda av en massa fixar och tillägg och mer eller mindre konstiga förklaringar. Vi som följt med hela resan från att "skydda våra pojkar i Afghanistan" till att förstå att lagstiftaren inte begripit hur internettrafiken fungerar har blivi tluttrade och samtidigt lite skrämda. Viljan har säkert varit god och jag tror inte att avsikten från början var att kränka den personliga integriteten, man hade helt enkelt ingen aning om att det skulle bli riktigt så här utan såg nog mest möjligheterna. Anders Björck säger till Ekot att det också är skälet till att han avgår, det blir för många småinstanser som ska kontrollera hur det hela fungerar. Helhetsbilden går om intet och det blir ett sämre skydd för den personliga integriteten menar Björck.

Skönt att inte vara ensam moderat i den här frågan. För mig är politik just att vara engagerad och ta ställning och föreslå nya infallsvinklar och idéer. Inte att bara följa med i strömmen trots att man ser att Kejsaren är naken, bara för att det är enklast så.

Det finns naturligtvis många politiska frågor att engagera sig för närvarande. Finanskriser och liknande, jobb och välfärd. Men faktum är att vår personliga integritet är även det en viktig fråga att slåss för i en demokrati. Utan den så är det helt enkelt ingen demokrati. Med internets framväxt har den personliga integriteten fått en framträdande roll, för den har aldrig varit så lätt att kränka som nu.

Jag tror inte att vare sig Försvarsdepartementet eller FRA är några dumbommar. Men uppenbart är det så att positionerna låst sig i den här frågan. Det är synd.

Peter J Olsson berömmer Björck.

Uppdatering: Många bloggar har synpunkter, vad annars? Till och med Försvarsministern gör ett inlägg. Mackan, Scaber Nestor, PL&C, Sidvind, ProJo, Byråkrati eller demokrati?

(SvD) (SR/Ekot), (SvD) (SHQ)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

berinder sa...

Björck har lätt kommit på 2 i topp-listan över moderater i min bok! Å det är verkligen nått jag inte trodde förut...

Cred!

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders Björck har ju ett, om man så säger, något blandat förflutet. Men jag förstår att du Mary gärna vill ha moderat sällskap. ;)

Skönt att han nu hittat rätt i en viktig fråga, om än han gärna kunde ha sagt ifrån (offentligt) tidigare.
Men bättre sent än aldrig.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/02/var-det-battre-forr.html

PW sa...

Säger bara Go Björck! :)
Jag är fortfarande mycket irriterad på moderata partiledningen och riksdagsledamöterna för hur detta har skötts. Tyvärr lär väl inget revolutionerande hända i denna frågan trots Björcks avhopp Däremot är det en skön markering.

Anonym sa...

Hej,

Jag tror att AB läste din blogg - se nedan - och försökte rycka åt sig initiativet

"Sju S-bloggare,: Ann-Catrin Brockman, Johan Westerholm, Anders Widén, Kristian Krassman, Thomas Hartman och Ulrika Sandberg samt Erik Laakso har skrivit under motionen och på Arvid Falk finns information och bakgrundsmaterial och motionen i sin helhet. de vädjar nu att socialdemokrater länakr och sprider motionen.

Jag uppmanar även borgerliga bloggare att läsa och begrunda innehållet och ställa oss frågan - Ska vi ge bort den här frågan till oppositionen?"

Vad tror du?

Anonym sa...

Herr Landshövding Anders Björk meddelar att han inte längre vill vara ordförande i FUN (Försvarets Underrättelsenämnd), i pressen tolkat "som protest mot FRA." Detta är en massiv feltolkning eftersom Björk i sig inte har något emot FRA - tvärtom! - utan att de nya FRA-lagarna ger honom en förminskad betydelse. Så vad det egentligen handlare om är det en av två saker: 1. Hr Björk är sur och förbannad (inte första gågnen) 2. Råttorna lämnar FRA-skeppet som kommer att gå i kvav eftersom Bush försvann från scenen.