I dagens DN finns en intressant artikel som tre rättssociologer har skrivit. Den handlar om ungdomars attityder kring fildelning. Det är också det området som intresserar mig mest i fråga om fildelning och det är synd att den diskussionen kommer först nu eftersom den kommer att ha stor betydelse för vilken tilltro unga människor har till rättssamhället. I synnerhet när man vill stifta nya lagar som bygger på en gammal som inte med säkerhet är den allra bästa om man ser till hur tekniken och människan samspelar idag. Frågan om detta ur ett beteendevetenskapligt perspektiv är nog så intressant som den juridiska delen av det hela. Detta är saker som jag ständigt funderar över när jag ser mina barnbarn och deras fullständigt naturliga inställning till hur man använder datorer. Eller som småkillarna i Rwanda har upptäckt att det finns ett snabbt nätverk vid flygplatsen och glatt sitter där och laddar ner bilder på idoler från Google och internet. Har de en tanke på att det finns lagar som gör detta förbjudet? Troligen inte.
"– Man måste ha spelregler som stämmer överens med den logik som finns i tekniken. I dag säljer man styckvaror, alltså en skiva man tar i handen och går hem med. Lagen är uppbyggd på det sättet att man skyddar spridningen av fysiska exemplar. Det är den analoga världen, säger
Måns Svensson och fortsätter:
– Men idag finns en annan logik. Tittar man på vad bloggare och andra engagerade tycker i den här frågan så menar de att "vi har inget emot att betala". Det som stressar är istället att lagstiftarna vägrar inse att världen ser annorlunda ut och att man tvingar in dem i ett ologiskt beteende. Det går inte att sätta tyglar på människor beteende."
Detta är också vad Stefan Hallgren skrev i gästbloggen här igår. Det är nog dags att tänka efter lite till nu.
Rättegången mot The Pirate Bay visar dock med all tydlighet vad samhället tycker om saken. De ska i fängelse menar advokaten Monique Wadsted utan att darra på rösten. Det är hennes jobb. Själv söker hon via Facebook författare som kan styrka hennes sak att fildelare är gangsters som ska betala över 100 miljoner i skadestånd och dessutom finkas. Bloggaren Projo visar idag hur Camilla Rydberg agerar, hon är alltså både för TBP och emot fildelning. Det är intressant läsning som också säger något om hur kluvet det kan vara det här med internet. Å ena sida och å andra sidan. Anna Troberg är en författare som gillar fildelning. Så även i upphovsrättsleden är meningarna delade.
Men som sagt etablissemanget samhället driver sin sak och rättegången flyter på i sin gilla gång som juristen Mårten Schultz skriver. Han tycker att det snackas för mycket "skit" runtomkring det hela och att omgivningen drar för många växlar på det som sker. Ja, det är klart, vi är som muppgubbarna på hyllan, åskådare som sitter bredvid och har synpunkter utan att kanske ha full koll på vad vi egentligen ser. Rättegångar är skådespel och det är klart att det framkallar känslor. Möjligen borde vi vara mer strikta i våra bedömningar.
Det som märks mest är dock den svartvita inställningen till fildelningens vara eller icke vara. Ska man vara noga så handlar det om upp- och nedladdning av upphovsrättsskyddat material. Det finns dock laglig fildelning också. Man ska ha det i åminne.
Personligen vill jag gärna ta tanken kring fildelningens vara en bit längre och åt ett annat håll. Det ligger främst i beteendevinkeln då. Jag tycker inte alls att det på något sätt är OK att ge en ickepolisiär verksamhet så stora möjligheter att göra intrång i människors liv som Ipred kan medföra. Det må vara att domstolarna kan vara restriktiva, men vad gör då lagen för nytta överhuvudtaget? Det är olagligt redan idag att använda upphovsrättsskyddat material hur som helst. Så det är bättre att polisen får resurser att ta hand om olagligheter än att ge bort den möjligheten till en bransch som är allt annat än vänligt sinnad, det visar inte minst skadeståndskraven mot TPB.
Ann-Catrin Brockman har skrivit en sammanfattning över allt som hänt i film- och musikindustrin genom åren och deras notoriska motstånd mot allt vad modern teknik innebär. Förmodligen har det varit lika allvarligt alla gånger. Men man har skrattat efteråt. Kanske att vi gör det efter det här också. Ipred-lagen är dock på allvar idag och på Facebook finns en grupp med drygt 80.000 medlemmar som ger uttryck för att de inte vill ha den här lagen. Sätt det i relation till hur många medlemmar de etablerade partierna har.
En viktig del av den ideologiska kärnan i moderaterna är äganderätten, men det är också informationsfrihet och marknadsregleringar. Äganderätt är förstås viktigt men det är också marknadens egen förmåga att reglera sig, samt vår informationsfrihet. För mig ligger de senaste överst i högen. Karl Sigfrid är moderaten som delar min uppfattning där medan en annan moderat, Mats Johansson ser det hela som en moralisk fråga. Synd, han verkar klok annars. Visst är det moraliska en viktig aspekt och jag fildelar inte själv av den anledningen. Men därmed finns det verkligen ingen anledning att inte titta över om upphovsrätten i sin nuvarande form inte spelat ut sin roll. Man borde ha börjat i den änden innan man konserverar det gamla. Det går att arbeta fram nya modeller om man bara vill. De flesta är faktiskt intresserade av att betala för sig – de andra kan man sätta dit med befintliga lagar.
Visserligen finns de som pläderar för att det inte har någon betydelse om vi blir kontrollerade (intressant artikel av Merete Mazzarella) för det blir vi ändå idag när vi lever i sådan genomskinlighet och transparens. Vi lägger upp bilder på Facebook och berättar om våra innersta liv i bloggar. Vill dock hävda att det är stor skillnad på det man själv vill delge och det andra snokar reda på utan att man vet om det. Alla vet att allt som finns på Facebook och bloggar av olika slag är sökbart för alla. Men steget att sedan kunna lyssna på telefonsamtal och följa vår gång på internet utan att vi vet om det är steget ganska långt. Det är möjligt att även den synen kommer att förändras framöver. Niklas Lundblad har skrivit en essä om integritet som rekommenderas. Heidbrinck har skrivit en intressant bloggpost i frågan med många bra kommentarer.
Vad tycker du om frågan?
(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, ipred, personlig integritet, regeringen, TPB, beteendevetenskap, moderaterna
2 kommentarer:
Det är inte bara "ungdomar" som är upprörda över den okänslighet som våra två senaste regeringar har uppvisat i Internet-frågan.
Jag är 34, har två barn och betalar skatt. Vad sysslar ni med egentligen?!
Det är svårt att tycka illa om fildelning, Hamnade där själv en stund pga mitt teknik intresse. Så nedladdning var inget för mig. Men lärde mig massor. Sen är det olagligt så är det.... I normala fall. Men parterna är på varsinn planet och debatterar. Så någon vettig lösning är inte i sikte och snart har industrin brännt allt sitt förtroende och folk kommer högaktligen sk-ta i dom. Något de får ta på sig alldeles själva och fortsätter det så här och även ACTA sjösätts. Så kommer snart fler pesoner vara bakom galler än utanför. Det som får mes stryk är rättsmevetandet helatiden. Det gäller allt ifrån militärens olagliga eftersökning av källa. Till Gömda debatten. Samt gatlopp där poliser kallar ungar för aper. Fean vet om man själv skulle vilja växa upp med det som händer nu.
Skicka en kommentar